Vraagjes

Kunnen de afspraken die er gemaakt worden niet in één forumonderwerp gepubliceerd worden (met verwijzing naar de bijbehorende discussie)?
En is het op dit forum dan mogelijk iedereen die aangemeld is op dit forum te abonneren op dat onderwerp?

Daar hebben we de wiki voor. Het uitgangspunt voor alle mappers (ook internationaal) en voor iedereen makkelijk vindbaar.

Weet ik, maar je wordt niet geattendeerd op wijzigingen in de wiki
en bovendien geloof ik dat er weinig animo bestaat om de wiki steeds maar weer bij te werken.
Tevens maak je zo een zwijgzame meerderheid weer een beetje meer betrokken bij de gemeenschap. Tenminste dat hoop ik.

En trouwens, hoevelen kijken er eigenlijk steeds in de wiki of ze zich wel aan de afspraken houden?

Ik denk dat je overschat hoe vaak afspraken significant wijzigen. Ik map nu al weer een aantal jaar en ik kan me niet herinneren dat er iets zodanig is veranderd dat ik mijn manieren van taggen moest aanpassen omdat ik me anders niet meer “aan de regels” hield. “Steeds maar weer” de wiki bijwerken en “steeds” de wiki in de gaten houden is helemaal niet aan de orde. Zelf gebruik ik de wiki wel regelmatig, maar dan voor antwoorden op vragen als “hoe tag ik een busstrook ook alweer” en “wat is precies de juiste tag voor een biologische pindakaaswinkel”.

Als er al iets belangrijks verandert dat betrekking heeft op de gehele OSM, dan is dat een langdurig organisch proces dat met veel (internationale) discussie gepaard gaat en het Nederlandse subforum qua belang overstijgt. Mocht je het uiteindelijk toch gemist hebben, dan tikt iemand je wel op de vingers.

Het feit dat we een centrale, internationale bron hebben met alle universele regels rondom OSM is mijns inziens een groot goed. Een deel van deze informatie naar het Nederlandse forum verplaatsen/kopiëren lijkt me alleen daarom al geen goed idee. Beide bronnen moeten dan op elkaar afgestemd worden en blijven, waarbij het topic op het forum (hopelijk) volgend is. Anders zou de wel vaker besproken ‘eilandstatus’ alleen maar verergerd worden. Ergo, onder de streep levert het alleen maar meer werk op.

We zullen zien of er nog meer reacties komen
en anders sterft het idee gewoon een zachte dood…
Ook geen man overboord.

Het probleem is veel meer dat er geen echt harde afspraken bestaan of zelfs zijn te maken binnen de huidige niet-hiërarchische opzet van OSM.
Daarom komen sommige onderwerpen telkens opnieuw in discussie met veel herhaling van zetten. Het lijkt dan alsof we nooit een steek verder komen. Dat komt deels omdat nieuwe kwesties de plaats innemen van kwesties die wel degelijk min of meer zijn opgelost en tot betere resultaten hebben geleid.

Daarom dacht ik aan een methode om meer mensen bij een zekere ‘afspraken’ te betrekken.