Voorstel: Kruiswegen

Ik heb een voorstel gemaakt om religieuze bidwegen (waaronder de kruisweg) te taggen: route=worship

Omdat dit mijn eerste voorstel is, graag jullie input voor ik het naar de tag-mailinglijst stuur.

En ja, de pagina heet Stations of the Cross omdat ik daarmee begon, maar later realiseerde ik me dat ik beter een meer algemene tag kan maken. Als ik de pagina verplaats naar de gewone namespace dan geef ik hem een zinniger naam.

Het lijkt me een mooi initiatief. Ik, als niet gelovig opgevoed persoon, word op één of andere manier toch gegrepen door dit soort bidwegen. Of het nu klompenpaden, kerkepaden, pelgrimstochten of kruiswegen zijn.

In eerste instantie moest ik even nadenken. Kruisweg, Pasen, The Passion.
Ben toch maar iets verder gaan googelen, hierbij kwam ik op deze website terecht. Hier wordt het fenomeen kruisweg voor mij op een heldere manier toegelicht.

Volgens overlevering is DE Kruisweg gelegen in Jerusalem. Via Dolorosa
Al kijkende op de OSM kaart kwam ik deze relatie tegen:

Misschien dat je met de manier van taggen kunt gebruiken in je voorstel, of de heilige plek omturnen naar het voorstel dat nu nog in de kinderschoenen staat.

Bij het lopen van dit soort routes snuif je toch weer een behoorlijke cultuur geschiedenis op. Wat is dan niet mooier als je deze wonderlijke plekken op OSM terug kunt vinden. En daarna met je navigatie gaat lopen/fietsen.

Kortom een goed initiatief.

Interessant om te taggen!
Wellicht inderdaad wel verstandiger om het woord cross weg te laten als je het algemeen wilt houden.
Dat ligt in sommige groepen erg gevoelig.
Zelfs begraafplaatsen kunnen we voorzien op OSM van kruisen, algemene symbolen en Davidssterren. Dacht zelfs halve manen.

Zat even te googelen wat in aanmerking zou komen:

http://www.stille-omgang.nl/

en bij Oirschot http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.50290/5.26590 heb je een kruiswegstatie om de Kapel van de Heilige Eik.

edit: En zouden Pelgrimsroutes zoals de Camino naar Santiago de C. er ook onder kunnen vallen?

Uiteraard, er worden ook moskeeën getagd. https://www.openstreetmap.org/#map=19/52.26049/6.16119&layers=N

… en ik had nog even een aanvulling gemaakt over pelgrimsroutes. Dan wordt het al een stuk uitgebreider. De Camino…?

edit: … en zitten daar dan weer rechten op om die te taggen?

Voorzover ik me kan herinneren is de Camino, hier en daar gemarkeerd met de schelp en daarmee dus OSM waardig buiten t Copyright. Gezocht een Santiago Pelgrim :wink:

En in dit stukje Amsterdam kun je alle verschillende kerken vinden:

Kijk ook even naar: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Category:Pilgrimage

Dus is het zaak om te kijken onder welke categorie zo’n route=worship valt. Er is dus kennelijk al een tag voor. (zie wiki) In die categorie zou de Hajj dan ook vallen. Het zijn pelgrimsroutes.
Een kruiswegstatie is geen pelgrimsroute in de regel. Het is een symbolische kopie van de Via Dolorosa. Het kan een korte route zijn om een kapel of een calvaire, maar meestal is het een route langs de binnenmuren van een RK kerk. Dat is dan gewoon een onderdeel van een kerk.
De Via Dolorosa in Jeruzalem is dan de oorspronkelijke route. http://www.openstreetmap.org/#map=19/31.78042/35.23301
ויה דולורוזה = via dolorosa
Hij staat er al als wandelroute op :slight_smile:

edit:
Dan is de weg naar Jeruzalem de Pelgrimsroute (maar bestaat die?) … en die route door Jeruzalem is de Kruiswegstatie. route=worship

Die zag ik ook. Ik ben ongelovig opgevoed en weet er dus niets van, maar het verschil tussen een pelgrimstocht en een kruisweg lijkt mij het doel:

Bij een kruisweg het gaat om bepaalde punten (kapellen of kruisen) op een route en bij een pelgrimstocht juist om een lange route naar een bepaald doel (santiago), zonder specifiek vastgelegde punten onderweg. Zo zijn er tientallen pelgrimsroutes naar Santiago. Volgens mij doe je bij een pelgrimstocht de bezinning op tijdens het lopen, terwijl je bij een bidtocht bij elke kapel (of tempel, kruis, …) een gebed opzegt.

Maar het overlapt wel een beetje, en volgens mij zijn pelgrimstochten ook niet met een tag vastgelegd, iedereen lijkt wat te doen, ik zie route=foot + pilgrimage=yes; route=pilgrimage etc. Ik zal het in mijn voorstel verwerken.

Misschien is het een idee om een discussie te starten in de tagging list.

Een kruisweg (Kruisstatie) is een meestal heel korte route waarin gelovigen symbolisch nalopen de route die Jezus met het kruis zou hebben gelopen van het paleis van Herodus II naar de executieplaats van de romeinen. Golgotha (Calvaria in het latijn).
Toen nog buiten de muren van de stad. (Ja… ik blijf leraar)
Op 14 plaatsen gebeurde iets bijzonders vandaar de nummers en daar wordt dus even stilgestaan.
Je hebt dus overal ter wereld miniatuur-kopieën van die historische route. Het is geen pelgrimsroute, maar het heeft er wel mee te maken.
Overigens heb je in Jeruzalem twee Golgotha’s en twee plaatsen die aangewezen worden als de plek. De katholieke en de protestantse…

Het katholieke / orthodoxe graf en Golgotha (Zou er naast hebben gelegen) http://www.openstreetmap.org/#map=19/31.77846/35.23005
Het protestantse graf en Golgotha http://www.openstreetmap.org/#map=19/31.78370/35.23064

De laatste keer dat ik in Jeruzalem was waren er rioolwerkzaamheden en was de Via Dolorosa omgelegd. De brave mensen liepen een totaal andere route… :slight_smile:
Het is dus zeker een goed idee om dit eens goed onder de loep te nemen. Pelgrimsroutes en kruiswegstaties zijn m.i. twee verschillende zaken.

Eggie correct, beide zijn wel van Rooms Katholieke oorsprong, net als de Amsterdamse Ommegang en de put bij Heiloo en nog een aantal route door Noord Brabant. Of de zwarte madonna van Częstochowa. Naar het laatste ken ik geen gemarkeerde routes wel beschrijvingen noch naar Rome. Noem een statie dan bezinningspaden, zo zijn ze ook al eens beschreven.

Dat heb ik zojuist gedaan.