Vindbaarheid ingangen op grote sites

Forumgenoten,

Vraagje nav changeset 117051223 en de comments daarop. Willen jullie eens meedenken over de vraag van mapper krum54?

Het UMCG-complex heeft meerdere gebouwen en ingangen. Als (extern) adres wordt voor alles Hanzeplein 1 gehanteerd en interne adressering vind plaats op basis van ingangnummers. Deze nummers zijn over het algemeen als ref getagd op de entrance-nodes.

Probleem is nu dat deze ingangen (entrance=yes of main) bij navigatietoepassingen niet als POI worden beschouwd, en dus niet als zodanig vindbaar zijn. Ook in Nominatim in bijv node 604099750 met als naam “Ingang Oostersingel” niet vindbaar. Mapper krum had als workaround de ingangnaam op de betreffende toegangsweg getagd, maar dat vind ik niet zuiver.

Is dit een alom bekend probleem, en zijn er oplossingen of discussies bekend over dit thema? Het lijkt me primair een issue van de navigatiesoftware, maar wellicht zijn er nog opties om dit binnen OSM netjes op te lossen.

Het probleem is heel herkenbaar.

Een voorbeeld: Vorig jaar moest ik bij de RAI bij het “RAI Amsterdam CrewCenter” zijn. De aanwijzigen om er te komen (gegeven door personeel bij een andere ingang) waren vaag. Er waren geen borden of pijlen met verwijzigingen.
Een POI op de kaart zou mij (en met mij nog anderen) een flinke tijd zoeken bespaard hebben.
Achteraf had ik op google maps moeten kijken, staat staat de POI wel op.

Hetzelfde geldt voor meerdere ingangen. Je laat een pakketje met een courierdienst komen en wil de naam van de ingang doorgeven.

Gerelateerd voorbeeld: flats met benoemde ingangen, zoals deze Halifaxhal en Ottowahal in hetzelfde pand.

Dit is denk ik met name een probleem van navigatiesoftware en zoekfunctionaliteit.

Bij ziekenhuizen kun je overigens wel altijd de Spoedeisendehulpingang extra tags geven (emergency=emergency_ward_entrance).

Inderdaad herkenbaar en met in de praktijk mogelijk vervelende gevolgen.
Vorig jaar rondje ziekenhuizen in de omgeving gedaan, gelukkig nu nog als mapper en niet als patient / begeleider (iedereen komt een keer aan de beurt…).

Ik schrok van hoe lastig het allemaal is, ook waar je moet zien / wat je moet doen voordat je naar een spoedpost / huisartsenpost moet, met een kwaal die wel zo dringend is dat het niet kan wachten, maar waarvoor je geen 112 belt om een ambulance te laten komen.

Dat vereist een mate van zelfredzaamheid waarvan ik alleen maar kan hopen dat ik die ook heb op het moment dat mij een een van mijn naasten iets akeligs overkomt.

Ik kan wel aanbevelen om eens voor jezelf uit te zoeken wat je moet doen en waar je precies moet zijn in jouw omgeving in zo’n situatie. Kan een leerzame survey zijn die van pas kan komen als het onverhoopt nodig is (mits er niet teveel veranderd is in de tussentijd…)

Dit is wel een onderwerp dat naar mijn idee iets meer rekkelijkheid dan gemiddeld verdient bij afwegingen in het soms grijze gebied rond gebruik van [name] bij zaken in het veld die op het randje balanceren tussen een “echte” specifieke naam een een beschrijving op een bord.

Als je hier aan de strenge kant gaat zitten van gebruik van [name] in OSM dan is het ook goed om alternatieven voor te stellen en te kijken hoe dat uitpakt.

Hoe dan ook is het een goed idee om bij de betrokken dataverwerkers zaken aan te kaarten als die niet goed gaan. Heft iemand zoiets hierbij al gedaan?

Voorbeeld in lijn met waar de mapper krum54 ook tegenaan liep:
Een van de lastigste spoedposten om te vinden was die bij het LUMC in Leiden,
waar de doorgang aan de stationskant door verbouwing ook is afgesloten. Heb hier het volgende gedaan:

**- emergency=emergency_ward_entrance
**https://www.openstreetmap.org/node/9044018725

-gelukkig had het gebouw een omschrijvende titel op de gevel die kon worden gebruikt in name van amenity=doctors etc.
foto (slechte gps-locatie): https://www.mapillary.com/app/?pKey=604208790896369
https://www.openstreetmap.org/node/8856061607#map=18/52.16541/4.47902

wordt ook gevonden: https://www.openstreetmap.org/search?query=spoedeisende%20hulp%2C%20leiden#map=19/52.16538/4.47961

**-Parkeerplaats getagd met SEH op grond van geplaatste bordjes **
Foto: https://www.mapillary.com/app/?pKey=266838822055351
Wordt gevonden in Nominatim: https://www.openstreetmap.org/search?query=SEH%2C%20leiden#map=17/52.16539/4.47866

-bewegwijzerde toegangsroute in een route=road relatie gezet
foto: https://www.mapillary.com/app/?pKey=259586522883020
etc: https://www.mapillary.com/app/?pKey=421210052897469
OSM: https://www.openstreetmap.org/relation/13137442
Zie dat ik nog wel de naam voluit moet schrijven hier…
Ook hier zullen er vast mensen zijn die ergens bij zullen fronzen.

Naam op de weg zetten is idd niet correct, maar waarom dan niet op de ingang zelf?
entrance=main
name=Ingang 32
ref=32
UMCG noemt hem ook zo: https://www.umcg.nl/-/polikliniek/universitair-centrum-psychiatrie

En bij progressievere renderers kun je ook voorstellen dat ze het implementeren, zeker een PR wordt bij sommige snel geaccepteerd als je goede redenen hebt. (Bij sommige andere daarentegen…)

Volgens de wiki is name a usefull combination bij entrance: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:entrance

Dank voor jullie reacties tot nu toe. Om hem even scherp te stellen: ik heb er geen enkel bezwaar tegen om een genummerde ingang op te nemen als name op de entrance-node. Probleem is alleen dat deze vervolgens niet als zodanig vindbaar is in Nominatim of in de navigatiesoftware die ik heb gecheckt. Niet als zoekresultaat, maar ook niet gerenderd trouwens

Uitzondering lijkt te gelden voor de ingang SEH (emergency_ward_entrance) welke wél op naam in de zoekresultaten verschijnt, maar waarschijnlijk is dat vanwege toepassing van de emergency-tag (emergency=emergency_ward_entrance).

Voorlopige conclusie is dat dit aangekaart moet worden bij de renderers/navigatiesoftware-partijen.

Je wilt toch niet vertellen dat er rond een ziekenhuis geen duidelijke bebording is voor de SEH? Gebruik in geval van spoed die en niet je navigatiesoftware.

In Amersfoort (n=1) is de bewegwijzering prima, weet ik uit ervaring … SEH/HAP is daar gekarteerd op de parkeerplaats.

Mijn n=4 was helaas veel minder positief, vandaar mijn advies.

Had net een post gemaakt met voorbeelden / wegbeelden maar die verdween toen ik op “submit” drukte met een melding van de forumpagina dat ik niet geen toegang zou hebben oid, terwijl is was ingelogd en net ook in een ander draadje iets had gepost.
Is dat een bekend probleem?

Yep… frustrerend… Dan ben je te lang niet actief (typen helpt dus niet) en word je automatisch uitgegelogd.
Even de boel op het ‘klembord’ zetten dan ben je het niet kwijt.

Je kunt het ook om je net als ik mijn gebrekkige Nederlands te corrigeren in Word plaatsen en of zelfs aanmaken. Zelfs na knippen en verzenden zit het daar dan nog in :slight_smile:

Dank voor de tips allen (ook per PM)!

Wist niet dat tussentijds inactief zijn dit ook al kon doen, had het eerder mijn tekst weleens gewist door op een verkeerde knop te drukken (refresh / back / home).

Soms maak ik eerst een tekst in een conceptmail in Gmail (dat blijft zelfs bewaard als de stroom eraf gaat :wink: maar dan zit je daarna weer al die BBcode in het hele bericht te kloppen. Dat geeft dan soms foutmeldingen van dit forum terwijl WYSIWYG-editors als https://www.sceditor.com/ ( het knopje [ < > ] moet je hebben…) diezelfde code wel slikken (maar dit forum slikt weer niet al hun code…)

Ik heb hetzelfde probleem bij mijn flat, waar de juiste ingang notoir slecht vindbaar is (sta je bij de verkeerde ingang en bel je een huisnummer dan krijg je ook geen foutmelding, alleen alsof er niet opgenomen wordt).
Ik heb dat als volgt gemapt met

addr:city=Amsterdam
addr:flats=118-126;218-226;318-326;418-426;518-526;618-626;718-726;818-826;918-926
addr:street=Grubbehoeve
entrance=main
ref=C

Daarbij is C de naam van deze ingang. Huisnummers onder de 100 hebben een eigen ingang op de straat, daarom staan die hier niet bij.

Heb inmiddels ontdekt dat wanneer er adres-tags worden toegevoegd aan de entrance-node, de ingang wél vindbaar is via nominatim en bijv. Flitsmeister. Zie als voorbeeld UMCG ingang 32

Als adres heb ik nu gekozen voor Hanzeplein 1, dat is het bezoekadres dat UMCG toekent aan alle gebouwen op het terrein. Om het consequent door te voeren, zul je dit adres dus moeten toevoegen aan alle ingangen. Ik twijfel wel of dat ook een zuivere manier van taggen is. Iemand hier een sterke mening over?