Taka mnie myśl naszła a propos Stojaki rowerowe - wyszukiwanie - #4 by rmikke - skoro stacja veturilo to teraz tylko słupek, koło którego można zostawić rower, to tag capacity stracił sens i powinniśmy go usunąć albo zastąpić informacją, że można zostawić dowolnie wiele rowerów.
Rzeczywiście capacity ma teraz mniejszy sens dla stacji Veturilo.
Nextbike/Veturilo wciąż podają pojemność stacji. Nie wiem czy jest to podstawie liczby stojaków (raczej nie, bo są różnice) czy oznacza ile rowerów “powinno być” na danej stacji. Przykładowo jeżeli z popularnej stacji wszystkie zostaną zabrane rowery to spodziewam się, że tyle będą celować, aby przywieźć.
można zostawić dowolnie wiele rowerów
Wcześniej też tak było. Jak nie było wolnych słupków to można było do innych rowerów przyczepić
Gdzie oni to podają? Na stronie widzę tylko liczbę dostępnych na stacji rowerów…
Zasadniczo tak, tym niemniej wcześniej była widoczna w terenie liczba uchwytów. Teraz wywalili uchwyty i w to miejsce postawili ogólnodostępne stojaki, które powinniśmy zmapować osobno, bo poza lokalizacją nie mają nic wspólnego z veturilo. A stacje nie mają w tej chwili żadnej określonej widocznej w terenie pojemności.
Dzisiaj użytkownik Changesets by Ventlan | OpenStreetMap postanowił zrobić masową edycję Veturilo usuwając punkty wypożyczenia i parkingu oraz tworząc nowe obrysy z zaimportowanymi danymi. Wcześniej chyba robił podobne rzeczy na Śląsku i zapewnie GZM gdzieś mu się zapodziało.
Bardziej bym się martwił tym czy ten import ma w ogóle prawo się odbywać, dodawanie ze źródła danych typu „z internetu, nie znam licencji” to chyba w OSM nie bardzo?
Ja podepnę się pod temat - użytkownik ten mi też dosyć zachodzi za skórę…
W GZM wstawia do stacji numery jako name mimo, że to niepoprawne + numery są już w ref=
Importuje na pałę wszystko z API, pomimo, że taki import nigdzie nie został przedyskutowany. Tu przykładowo dodał nowe stacje w Sonowcu → achavi - Augmented OSM Change Viewer [attic]
Kilka miesięcy temu rozmawiałem na naszym Discordzie o takim imporcie i ustalone zostało, że nie robimy tego, ze względu na niedokładność lokalizacji.
Z API bierze też capacity i wstawia bezpośrednio je do OSM, mimo, że nijak sensu ono nie ma w kontekście stojaków w kształcie litery U, ani tego, że w GZM nie ma żadnego limitu na stacjach co do rowerów, stojaki to bardziej ‘dekoracja’.
A dlaczego nr stacji w nazwie (np. w nawiasie po nazwie) jest niepoprawny, że tak zapytam? I nie mam na myśli GZM, tylko ogólnie. Mnie się zdarza od czasu do czasu problem z wypożyczeniem lub zwrotem roweru na stacji i wtedy, gdy dzwonię na infolinię to proszą o podanie numeru stacji. Infolinia dla lokalnej sieci wypożyczalni rowerów ma numer lokalny (tu akurat mam na myśli BiKeR Białystok obsługiwaną przez Nextbike Polska), ale odbierający połączenia operator jest w siedzibie Nextbike PL, który obsługuje też inne miejskie sieci rowerowe, w różnych innych miastach w Polsce.
Automaty paczkowe, zwane potocznie paczkomatami, na OSM renderują numer ref operatora firmy logistycznej.
Z tego samego powodu, dla którego paczkomaty nie mają numeru w name= tylko w ref=.
To, że ref dla stacji nie renderuje się przez Mapnik to nie powód, żeby numery wrzucać w name. Ba! Wrzucanie ich w name to czysty przykład tagowania pod render.