Vesiväylien tuominen

Suunnittelen väylien, poijujen, majakoiden yms. tuomista väyläviraston avoimesta kannasta. Minulla alkaa olla osm-tiedosto kasassa, mutta ajattelin kysyä kommentteja ja palautetta ennen kuin lähden dataa lataamaan openstreetmap tietokantaan. Tavoittena on edistää https://www.openseamap.org/ projektia.

Suunnitelin lataavani datan pienissä paloissa. Saimaa ja merialueita näyttää jo olevan melko pitkälle vietynä. Siksi tarvitaan jonkin verran käsityötä, jotta ei tule päällekkäistä dataa. Onko joku kiinnostunut katsomaan dataa vai laitanko menemään? Mielellään ottaisin palautetta vastaan tässä vaiheessa. Latauksen jälkeen mahdollisten virheiden korjaaminen on hieman työläämpää.

Tietoa aineistosta löytyy väyläviraston sivulta: https://vayla.fi/vaylista/aineistot/avoindata/vesivaylatiedot

Tässä pieni pala Näsijärvestä Tampereen edustalta ja Helsingistä, josta selviää miltä data tulisi näyttämään: https://drive.google.com/file/d/1J6P-te4rQorAGUC-5mQsSkyIdkyUbL_Z, https://drive.google.com/file/d/1d2UJv7cgfJltlZ898WCS0StKh1d7ltnd

Importit ovat mielestäni kannatettavia ja niitä soisi tehtävän enemmänkin, mutta pari varsin tärkeää juttua tuli nyt heti mieleen …

  1. Lisenssi

Olethan varmistanut lisenssivastaavuuksien osalta että lisenssin puolesta importointi on OK? Mielestäni Väyläviraston data on nimittäin lisenssoitu CCBY40-lisenssillä jolloin sen tuominen OpenStreetMapiin vaatisi vielä erillisen luvan/suostumuksen saamista Väylävirastolta. Kirjallinen/suullinen lupa lienee OK, mutta esim. me HSL:ssä olemme hoitaneet tämän asian tällaisella dokumentilla.

  1. Dokumentointi ja hyväksymisprosessi

Olethan tutustunut OSM-wikin importointiohjeistukseen joiden mukaan sinun tulisi dokumentoida importointi omalle wikisivustolle (kts. esimerkki) ja olla lisäksi yhteydessä katselmointimielessä imports@openstreetmap.org:iin? Jos et noudata näitä ohjeita on nimittäin vaarana että importointisi poistetaan jälkikäteen ja tehty työ menee hukkaan.

Kiitos, nostit esiin tärkeät asiat.

Väyläviraston avoimen datan käyttöehdossa sanoitaan että: “Väyläviraston avoimen datan aineistoja koskee Creative Commons 4.0 Nimeä -käyttölupa. Creative Commons 4.0 Nimeä on JHS 189 -suosituksen mukainen käyttölupa julkishallinnon avoimia tietoaineistoja varten. Se antaa oikeuden kopioida, muokata ja jakaa aineistoja edelleen joko alkuperäisessä tai muutetussa muodossa. Aineistoja voi myös yhdistää muihin aineistoihin ja käyttää sekä kaupallisiin että epäkaupallisiin tarkoituksiin.” [1]

Voiko tämän tulkita niin, että datan kopioiminen osm-tietokantaan olisi sallltu? Korjatkaa jos tulkitsen tekstiä väärin. En ole lisenssien asiantuntija.

Väyläviraston kanssa on tehty hienoa työtä Digiroadin tiimoilta. Digiroadin aineisto on vapaasti vietävissä OpenStreetMapiin. Lisätietoja Digiroadista löytyy mm. väyläviraston [2] ja openstreetmap wikin [3] sivuilta.

Oletan että vesiväylät eivät kuulut tämän keskustelun piiriin.

Onko tällä foorumilla Digiroad keskustelussa mukana olleita? Onko teillä antaa vinkkejä siitä miten vesiväylien ja turvalaite -tietokantojen kanssa olisi hyvä edetä ja kenen kanssa olisi hyvä olla asiasta yhteydessä?

Valmistelen tarvittavat dokumentaatiot, kunhan saadaan varmuus siihen että väylätiedot ovat osm-projektin käytettävissä.

Muokkaus: Aiheesta löytyi hyvä artikkeli [4], jossa suositellaan erillistä lupaa CCBY40:n lisenssoidun datan käyttöön, kuten houtari jo asian tiivisti. Yhteydenotto Väylävirastoon lienee paikallaan. Edelleen vinkkejä asian eteenpäin viemisestä otetaan vastaan.

[1] https://vayla.fi/vaylista/aineistot/avoindata/kayttoehdot
[2] https://vayla.fi/-/digiroadin-aineisto-on-vapaasti-vietavissa-openstreetmapiin
[3] https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Finland:Digiroad/Digiroad_bus_stop_import
[4] https://blog.openstreetmap.org/2017/03/17/use-of-cc-by-data/

Juuri näin. Tuon kolmoskohdan bus stop importin alta löytyy kohta permissions jossa on viitattu tällaiseen erillislupaan jonka Väylä on myöntänyt Digiroadin viemiseksi OSM:iin. Nyt tarvittaisiin vastaavaa siis sen datan osalta joka nyt on käsittelyn kohteena. Eiköhän paikkatieto@vayla.fi-osoitteen kautta löydy oikea henkilö?

Olen ollut yhteydessä Väylävirastoon ja asiat ovat edenneet mukavasti. Saimme Väylävirastolta kirjallisen luvan vesiväyläaineiston käyttöön. Siellä oltiin myös valmiita avaamaan muitakin aineistoja, kuten rataverkkoa osm käyttöön.

Kirjoittelin suunnitelmaa importista wikiin [1] ja laitoin githubiin translation skriptit aineiston käsittelyä varten. Laitan seuraavaksi viestiä import-sähköpostilistalle. Wiki-sivulta löytyy myös linkki Väyläviraston lupadokumentiin.

Ilmoitelkaa, jos haluatte tulla mukaan talkoisiin. Ajattelin että veisimme datan tietokantaan JOSM:lla käsityönä. Näin saadaan konfliktit korjattua ja päällekkäiset datat kuntoon saman tien.

[1] https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue/Finland_waterways_import

Digiroadin aineisto on vapaasti vietävissä OpenStreetMapiin

Tuo on julkaistu 2017. Kyseessä siis tie- ja katuverkoston aineisto, ei vesiväylätietoja, mutta keskusteluissa voi varmaan käyttää referenssinä, että “Tämähän on jo tehty tie- ja katuverkoston puolella.”

Olen kiinnittänyt huomiota, että ID editorissa on valittavissa Backgound settingseissä “FTIA Road Networkk” overlay, joka näyttää teiden sijainnit.

Joo, Networkk kahdella k-kirjaimella

.

Lupa-asiat ovat nyt vesiväylien osalta kunnossa. Väylävirasto on antanut kirjallisen luvan käyttää vesiväyläaineistoa osm projektissa. Wikisivulla https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue/Finland_waterways_import on linkki tähän materiaaliin “background” kappaleen “link to permission” kohdassa.

Olet oikeassa. Tuo lupa koskee vain digiroad aineistoa.

Suunnittelen aloittavani datan tuomisen tässä lähiaikoina. Onko kommentoitavaa tai palautetta wikisivulla olevaan suunnitelmaan? imports-sähköpostilistalla olen saanut yhden vastauksen, jossa kehotettiin käymään vielä kertaalleen läpi tagit.

Suomesta löytyy jo jonkin verran vesiväyliä, jotka pitää käydä lopuksi käsin läpi. Voisimme aloittaa keskustelun siitä, että pitäisikö vanhan aineiston tagit yhdenmukaistaa uuden aineiston mukaiseksi. Keskitytään kuitenkin aluksi puuttuvan aineiston lisäämiseen ja myöhemmässä vaiheessa vanhan aineiston siivoamiseen.

Olen yrittänyt tavoittaa erästä aktiivista vesiväylien kartoittajaa OSM viestien avulla, mutta en ole vielä saanut vastausta.

Tämä onkin hyvä projekti. Olen muutamaa merimerkkiä lisäillyt/siirrellyt Traficomin S-57 WMS pohjan avulla.

Jos tässä importissa halutaan käyttää Openseamapin tagisysteemiä niin kattava S-57 tagikirjasto löytyy: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Seamarks/Seamark_Objects.

Joka maan soveltaessa S-57 standardia vähän omalla tavalla on tästä ollut keskustelua esimerkiksi siitä mitä recommended_track tarkoittaa kun S-57 standardin mukaan sen pitäisi perustua aina johonkin havaittavaan fyysiseen kohteeseen esim. linjatauluun ja meillä Suomessa on Traficomin toimesta silti merkitty kaikki viitattomat/merkittömät pääväylätkin kyseisellä tagilla.

Viittoja ja merkkejä tunnutaan siirreltävän aika useasti joten tässä voisi miettiä miten kartan päivittäminen hoidetaan. Yksi keino on seurata Tiedonantoja merenkulkijoille ja päivittää merkkejä manuaalisesti. Tiedotteet löytyvät pdf muodossa https://www.traficom.fi/fi/liikenne/merenkulku/tiedonantoja-merenkulkijoille-koosteet?toggle=2021.