Vesireittien import Maastotietokannasta

Importtiaikeista kun oli parasta ilmoittaa etukäteen, ajattelin jos voisin yksitellen importata suurempia jokia Maastotietokannasta, jotka ovat OSM:issä keskeneräisiä tai puuttuvia.

Tarkoituksenani on georektifioida Arkistolaitoksen vanhoja maakirjakarttoja Map Warperin avulla. Vanhoissa maakirjakartoissa yleensä ainoa säilyvä maasto on vesireitit. Kohdistetuista maakirjakartoista saisi myös aineistoa OpenHistoricalMapiin.

Yksi keskeneräinen joki on Mynäjoki, ja importattava pituus karttalehdistä L3421R ja L3212L olisi näin pitkä. Nykyinen pituus, joka on siis ilman joenrantoja, on punaisella.

Voisin tietenkin käsin piirtää joen ja sen rannat, mutta se veisi päiviä. Ja jos kuitenkin piirtäisin pätkän jokea, voisin samalla tehdä sen kunnollisella datalla.

Otsikko on hieman hämäävä, sain ensin käsityksen, että olisit importoimassa vesireittejä Maastotietokannasta (kuten otsikossa lukee), mutta olisitkin ilmeisesti importoimassa suurempia jokia (kuten otsikon alla lukee), joiden avulla sitten jonkin muun tiedon perusteella digitoisit vesireitit.

Toki jokia yms. vesistöä voisi Maastotietokannasta importoida, mutta ehkä se kannattaisi organisoidusti, kuten tiestöä tällä hetkellä tuodaan. Itse en tiedä mikä on sen status enkä sitä, tarvitaanko välttämättä vesistöjen importointiin samanlaista käytäntöä. Kenties joku toinen asiasta paremmin selvillä oleva voisi tähän jotain ehdottaa?

Mikä vesireitti on OpenStreetMapissa (tag- ym. tiedot)? Ilmeisesti kanoottireitti on olemassa (http://help.openstreetmap.org/questions/31449/how-do-i-map-a-canoe-route/31453), lisäksi siellä on joitakin vesinavigointiin liittyviä kohteita (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Marine_navigation), kenties jotain muutakin, mitä en nyt löytänyt.

Arvelinkin että otsikko oli kömpelö. Halusin abstraktimman käsitteen joelle, ja käytin suoraa lainausta sanasta waterway, https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Waterway, joka ei vissiin käänny hyvin suomeksi. Ei siis vesi, vaan lineaariset vesistöt.

Joen keskellä siis menee waterway=river ja joenrannat ovat waterway=riverbank, yhdessä tekevät relaation jolla on joen nimi, laskukohta jne.

Automaatiosta en osaa sanoa. Suomella on vain pari sataa suurempaa jokea jotka luultavasti hoituisivat käsin, tosin sivuvirrat tekevät numerosta paljon suuremman. Kysymys on tosin sitten, mihin tarkkuuteen lopettaa. Ojitettujen soiden takia Suomessa on käsittämätön määrä vesivirtoja.

Onko tämän tiimoilta mitään uutta kerrottavaa? Näyttää nimittäin siltä, että Suomesta ei ole olemassa kovinkaan kattavaa melontakartastoa, johon OSM:llä olisi taas mainio mahdollisuus iskeä. Toisaalta, nyt kun olen muutamaa jokea yrittänyt OSM:stä tutkailla, ei niitä näy kartassa lainkaan :frowning:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Whitewater_Maps