Verwerken langere track

Na het verwerken van wat kleine tracks, bij fietsen pocketpc en gps in rugzak gestopt, en 's avonds de track geupload. Ongeveer 70 km gefietst waarvan er maar 35 zijn gelogd (hoorde piepjes onderweg, waarschijnlijk een geheugenprobleem).

Nadat de track verwerkt was, wilde ik hem eigenlijk on-line op de kaart zien, maar kan dat wel? Hoe moet je dat dan doen (ik meen dat eens ergens gelezen te hebben, maar kan het niet meer terugvinden).

Naast gewoon even een plaatje te krijgen hoe je hebt gefietst, hoop ik dan graag snel te zien of je ergens gefietst hebt waarvan nog geen fietspaden zijn ingetekend.

Hoi,
Je kan een GPS track uploaden (zie het tabje GPS-traces boven de OSM kaart), maar meestal zet ik de track in Mapsource en laad de bijbehorende OSM kaart om te kijken waar er gaten zitten. Verder gebruik ik het programma Merkaartor voor het offline bewerken van OSM data, waar je de track ook kunt importeren en daarnaast diverse kaartbeelden oa Yahoo sattelietbeelden kunt laden. Een stuk sneller dan de online editor en veel gebruiksvriendelijker dan JOSM (kan er niet mee omgaan, waarschijnlijk is er iets mis met de configuratie ervan op mijn pc).

In Potlatch kan je de G-toets aanslaan, dan krijg je alle tracks te zien op de kaart (in Edit mode). Een shift-G laat zo ver ik weet alleen je eigen tracks zien,

-peter

Er is ook een programma die alles gps punten eruit filtert die dichter dan 20 meter op bestaande osm data zitten. Zie http://lists.openstreetmap.org/pipermail/dev/2008-October/012000.html . Ik heb het zelf niet getest overigens.

Bedankt voor de antwoorden, maar tis niet wat ik zoek. Wil de track dus niet in een editor zien, maar in eerste instantie ‘gewoon’ in een gerenderde kaart Vervolgstap zou dan zijn om te kijken waar iets ontbreekt, en dan pas door naar de editor.

Vanavond paar uur bezig geweest met googlen/lezen/installeren, maar ik heb het nog niet.

Wat ik eigenlijk verwacht is dat bij het uploaden van een track de optie ‘map’ de kaart laat zien met de track ingetekend . Wat deze optie nu precies moet doen is me niet duidelijk (zie een stukje kaart bij beginpunt).

De track wordt hier ook getoond met van de verspringende stukjes, wat is daar de bedoeling van? Ook hier zou ik iets verwachten dat als je erop klikt dit stukje van de track in bijbhorende kaart wordt getekend?

Dan zou ik voor willen stellen: Mapsource (van Garmin) of Qlandkarte.

Het laten zien van een track op de OSM website is een functie die er (nog) niet is. Je kunt hiervoor een feature request op de Trac website indienen.

Ik denk gewoon het verloop van de route…

Je zou ook eens kunnen kijken naar http://www.gpsies.com
Daar kan je je GPS track importeren en de track bekijken en bewerken met als achtergrondkaart oa Google Maps, de luchtfoto van google, Openstreetmap en Opencycle map. Je kan dan zo makkelijk zien waar een stukje ontbreekt.

Ja, dat GPSies, zoiets zoek ik!

Heb nu mijn data niet bij me, over een paar dagen eens bekijken. Kijken of werkt, en dan maar iets vergelijkbaars beschrijven en indienen als request, met dan de mogelijkheid om door te steken naar het editten. Als dan het zoeken naar ontbrekende wegen ook nog geautomatiseerd ondersteund kan worden … (zullen we wel jaren verder zijn, of is er nog een of andere sponsor die een zak met geld heeft liggen).

(maar wat mis ik nu dat met al het gegoogle/gezoek zo’n site niet tegenkom (en laten we aannemen dat ik best dom ben, maar dacht toch niet achterlijk :confused: ).

Lukt dat dan niet met Merkaartor? Daar kan je toch ook je GPS track bekijken in combinatie met meerdere kaartlagen zoals OSM of Yahoo sattelietbeelden?
:sunglasses:

Wellicht kan dat met Merkaartor. Heb geprobeerd om het te installeren op een linux machine, maar moet dan weer eerst andere zaken upgraden om te kunnen compileren. Gaat me weer uren kosten, met hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk mezelf kennende een machine die helemaal niet meer werkt. Da’s een van de redenen waarom ik zo gek ben op dingen on-line binnen een browser doe, heb ik al dat gedoe niet.

Track ingelezen in gpspies, tis inderdaad wat ik zocht. Geeft een overzicht van je route, kunt met nalopen van route snel zien of je over ontbrekende wegen bent gereden, werkt nog soepel/snel ook. Komende tijd maar eens wat meer mee experimenteren.

Vandaag de Nokia Sportstracker site tegen gekomen. Zelfde idee, leuke feature is dat meteen een analyse van de track wordt gegeven. Zou handig zijn indien ook deze site de osm-data als optie zou aanbieden.

Zodra ik weer wat verder ben met mijn navigatie site had ik het idee om dan de site zo in te richten om er ook anderssoortig gebruik van te kunnen maken. Door bijvoorbeeld extra functies voor Geocachers, wellicht dat er ook een trackeditor bij komt.

Nu er nog geld blijkt te zijn ook, zijn er nog meer mensen die zoiets zien zitten? Dan wil ik wel een poging doen om hier via het forum een voorstel te maken.

Ik zag dat http://www.bikemap.net nu ook kaartjes van OSM naast google maps in de route/trackplanner heeft. Helaas werkt de autorouting alleen op basis van Google Maps, fietspaden ed volgt die niet. Zou heel mooi zijn als er een dergelijke website op basis van de OSM kaarten komt die dus wel fiets- en of wandelpaden kan volgen, hoogteprofielen maakt en evt. een mooi embedded kaartje voor je weblog. :roll_eyes:

@Lambertus: de navigatiesite, dan hebben we het over http://www.yournavigation.org/ ?

@ligfietser: en je wil die site uitgebreid hebben?

@mezelf: lijkt me geen slecht idee!

@Lambertus: als we tijd steken in een projectvoorstel om wat geld vrij te krijgen voor de aanpassingen, zou dat helpen?

Graag (het is bijna Sinterklaas :roll_eyes:)
Ik denk aan een site als gpsies.com maar dan waar je een track uit kunt zetten op basis van de OSM map dmv te klikken, waarbij uiteraard de wegen worden gevolgd. Met hoogteprofiel e.d. De track zou je dan op kunnen slaan en het kaartje op je website.

Ja.

Projectvoorstel om bepaalde uitbreidingen mogelijk te maken kan wel, maar dan moet iemand (ik) ook de tijd hebben om daaraan te kunnen werken en die heb ik momenteel niet.

Het zou mij in eerste instantie er om gaan om helder te krijgen waar behoefte aan is. Heb een beetje het gevoel dat er op zijn minst twee doelgroepen met tracks bezig zijn:

  • zij die tracks maken puur met doel de kaart te verbeteren;
  • zij die vanuit een andere hobby tracks maken (wandelaars, hardlopers, fietsers etc.), een kaart nodig hebben, en dan ook nog genegen zijn om de kaart bij te werken.

Voor die tweede groep, waartoe ik ook behoor, willen, denk ik:

  • de tracks analyseren op meer dan alleen waar die loopt (bv. tijd, afstand, hoogte);
  • zelfde track vergelijken met historische of die van anderen;
  • de kaart snel/makkelijk aanpassen om in ieder geval de analyses goed te kunnen uitvoeren.

openstreetmap biedt hiervoor m.i. te weinig, dus ga je zoeken naar aanvullende applicaties, en dan kom je toch al weer snel buiten osm terecht. En in het belang van het krijgen van een goede kaart, lijkt het me handig om ook deze groep mensen beter te ondersteunen.

In tweede instantie zou je dan de vraag oplossen waar je die ondersteuning gaat bieden. yournavigation lijkt me geen verkeerde, openstreetmap kan, andere (nog te creeeren) plaatsen kan ook. Als eea maar zo geintegreerd mogelijk aangeboden kan worden. Eea natuurlijk afhankelijk van de toestemming van de eigenaar van die plek.

Op de derde plaats dan eens kijken wie de toevoegingen zou kunnen/willen/mogen doen, ook weer in afstemming met eigenaar van de plek. En als dat ‘willen’ gestimuleerd kan worden met geld uit het potje wat beschikbaar is, dan moet dat niet achterwege gelaten worden.

Dus m.i. met het opknippen en het volgtijdelijk beantwoorden van de vragen, kan er iets groeien. Wil daar best tijd insteken, maar zal/kan dat niet alleen doen.

De centrale taak van OpenStreetMap.org is het verzamelen van geodata. Er zijn oneindig veel doelgroepen te bedenken en het is ondoenelijk voor een organisatie als OSM.org om hiervoor functionaliteit aan te bieden. Dit zie je ook bij de ‘concurrenten’ die kaarten aanbieden. De oplossing hiervoor zijn talloze mashup sites die zich specialiseren in een bepaalde doelgroep, yournavigation en bikemap zijn voorbeelden hiervan.

Tools om kaarten te controleren op fouten, tracks te bewerken en alle andere onderdelen waar vraag naar is zullen zich al snel buiten de hoofdorganisatie om ontwikkelen. Dit heeft voordelen en natuurlijk ook nadelen. Het onder 1 noemer (website) brengen van al deze tools zou de ontwikkeling hiervan ontzettend remmen maar wel de vindbaarheid verhogen. Uiteindelijk zullen de, voor OSM, beste tools (er worden vaak meerdere dezelfde initiatieven parallel opgezet) wel op de OSM site verschijnen. Grootste voordeel van een decentraal systeem blijft toch wel: mis je iets en kun je het maken → succes! Als er allemaal hobby projecten op de main site zouden verschijnen zou OSM een ontzettend rommelig en amateuristische aanblik krijgen.

Maargoed, terug naar jou idee:

  • Het analyseren van tracks kan al op veel verschillende manieren,
  • de kaart snel aanpassen kan al (bijv. Potlatch).
  • Hoe wil je een track van jou vergelijken met andere tracks of die van anderen? Op basis van de omschrijving (tags) of op basis van coordinaten? En wat wil je dan zien?
  • Wat voor analyzes wil je uitvoeren op de kaart? Is tagwatch, itoworld etc. niet voldoende?

Wat betreft eventuele code ontwikkeling: Ik heb het druk prive op dit moment en weinig tijd voor OSM. Daarnaast is de basisfunctionaliteit van yournavigation nog lang niet af dus voordat er tijd is voor leuke extra’s …