Verkeerstellingen (auto, fiets, voetganger) koppelen aan osm_id

Namens een grote gemeente onderzoek ik hoe deze gemeente verkeerstellingen van motorvoertuigen, fietsers en voetgangers voor intern gebruik kan koppelen aan het OSM netwerk en voor extern gebruik kan ontsluiten via OSM.

Het idee is de tellingen te koppelen aan een wegsegment voorzien van een osm_id.

Belangrijkste vraag op dit moment is: is het OSM_id uniek (ik neem aan van wel) en kan een wegsegment van osm_id veranderen? Met name dit laatste is lastig als een telling daardoor opeens aan een andere locatie (wegsegment) is gekoppeld of worden OSM_id’s die vervallen nooit hergebruikt ergens anders op de wereld?

Beste Coen, u bent op de goede weg, de nummers of het id is redelijk uniek, maar verwijder om welke reden dan ook een geheel wegvak en teken en tag het opnieuw. Dan is er visueel niets veranderd maar het nummer wel. Informeer eens bij Cyclomedia (http://www.cyclomedia.nl/) zij werken voor gemeenten en gebruiken OSM als basis en hangen hun opnamen eraan op. Voor het publiekelijk hergebruik van de OSM database zie, http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Open_Database_License.

Dag Hendrik,

Bedankt voor de snelle reactie!

wat bedoel je met REDELIJK uniek?
Zijn er nog andere manieren, indien een osm_id nummer op wat voor reden dan ook vervallen is, meer zekerheid in te bouwen dat de tellingen aan het correcte wegsegment gekoppeld blijven?
Ik zal Cyclomedia benaderen.

Als ik het antwoord van Hendrikklaas lees is het duidelijk waneer de ID wel kan veranderen.

Als je een wegvlak (stuk weg) delete, en dan opnieuw aanbrengt, krijgt het een ander ID.

Bovendien kan een wegsegment ook een nieuwe ID krijgen als het gesplitst wordt. Dit komt meer voor dan je denkt. Veronderstel dat de de eerste mapper een straat tekent met 1 lijn. De straat heeft dan 1 ID. Nadien wordt deze straat gesplitst, bv. omdat een busroute over slechts een deel loopt, de snelheid verschillend is, er over een deel een wandelroute loopt, enz. Telkens de straat gesplitst wordt, krijgt een van de 2 segmenten een nieuwe ID.

Dus de data die je oorspronkelijk aan de gehele straat zou gekoppeld hebben, hangt na verloop van tijd nog maar aan een klein stukje.

Het omgekeerde gebeurt (minder vaak) ook. 2 segmenten kan men samennemen.

zie ook http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=133420

Dag Eascada en anderen. Ontzettend bedankt voor jullie input. De link naar het forum, hierboven vermeld, was precies waar ik naar zocht.
Ik ga met de osm_id’s aan de slag en zorg voor het vastleggen van extra info, zodat (straatnaam, type weg, wellicht een xy), mocht een id verdwijnen, ik het kan “herstellen”.

Je mag er niet van uit gaan dat de OSM ID’s stabiel blijven.
Zie o.m. de reactie van Frederik Ramm hier: https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk/2011-August/059659.html

Het komt ook voor dat (nieuwe) gebruikers de bestaande wegen verwijderen en nieuwe maken.