Veneilijän OSM - merkintätapoja ja veneilyreittejä

Minulla on suunnitelmissa lähteä kesälomalla ajelemaan Busterilla lenkkiä Saimaalle - olen tutkistellut hieman reittejä & pisteitä. Ostin http://www.karttakauppa.fi/ sivustolta paperikartan ja olen sitten katsellut navigaattoriin avustavaa dataa. Loistolta löytyisi alueelle kartta: http://www.loistonavigointi.fi/KAUPPA/product_details.php?p=48 mutta hinta 470€ on oikeasti aivan liikaa. Sopivin hinta on ilmainen - tai sitten paljon halvempi kuin 470€.

Kartan ei tarvitsisi olla hyvä - minulla on tarpeena navigaattoriin käytännössä vain veneilyreitit / retkikohteet / tankkauspaikat - Busterilla voi ajaa aika rennosti reittejä pitkin ja sitten rantautua kohteisiin varovaisesti.

OSMissa on veneilyyn projekteina ainakin http://www.openseamap.org/ ja http://www.freietonne.de/ . Merkkejä löytyy: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/marine-tagging#lateral (nähtävästi merikarttoihin ei ole vielä “virallisia” merkkejä). Onko veneilystä olemassa (hyviä) Suomalaisia karttasivustoja?

JOSM ohjelma helpottaa merikarttojen piirtämistä - valitsemalla Asetukset (F12) => Kartta-asetukset (kolmas ylhäältä valikossa) => Map Paint Styles (toinen sarake) => Siirtämällä “SeaMAp FreieTonne”
aktiivisiin tyyleihin => Merimerkit alkavat piirtymään oikein.

Piirtämisen ongelmana minulla on suurimpana ongelmana veneilyreittien merkintä. Vesireiteille on olemassa merkintä “route = ferry” - tämä on merkintätapa tuntuu sopivalta lauttareiteille ( http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:route%3Dferry ). Tapa tuntuu hieman ylimitoitetulta Saimaan veneilyreiteille - lauttareitit ovat oikeastikin teiden jatkeita kun taas veneilyreitit eivät ole varsinasia teiden jatkeita. Veneilyreittien merkintään olisi myös hyvä saada mukaan syväys ja maksimikorkeus (ainakin kanaviin).

Suomessa on veneilyä kartoitettu muutamassa kohteessa - Helsingin edustaa on merkitty innokkaasti - samoin kuin löysin muutaman merkin Saimaalta Ristiinana edestä:
http://www.openstreetmap.org/browse/node/1191034412/history .

Retkikohteita löysin käytännössä vain http://www.veneilysaimaa.com/ASCII_tiedostot.htm osoitteesta - yllättävän vaikeaa löytää kohteiden koordinaatteja. Latasin tuolta Garminiin koordinaatit - vaati hieman kikkailua saada ne toimimaan oikein.

Kesällä voi sitten käydä myös mökin läheltä hakemassa veneilyreitit - pätkäkin on enemmän kuin ei mitään. Mikkelin läheisen Saimaan lisäksi (saa nähdä miten pitkälle ajamme) käymme varmaan
ajelemassa myös Puulalla. Puulan retkeilypaikat tuntuvat olevan vähintään salaisia - niistä ei ole tietoa muualla kuin paperikartalla ja muutama viittaus internetissä…

Täälläkin on jotain:
http://www.joensuunkauhojat.net/mobiHiisi/

Kiitoksia - tämä oli hyvä. Tuolla on tietoja myös Puulalta ja sain ladattua tiedot omaan Garminiin yksinkertaisessa muodossa.

Innostuin leikkimään hieman mobiHiisin datalla - ideana oli oikestaan tehdä vertailua OSM:n ja mobiHiisin välillä. Muodostin sivun: http://www.latukartta.fi/venetesti/ [toimii vain IE / Opera, jostakin syystä Firefox ei näytä sivua].

Sivun tekeminen oli helppoa ohjeen ( http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Openlayers_POI_layer_example ) avulla - muodostin tekstitiedoston ( http://www.latukartta.fi/venetesti/suoja.txt ) ja noudatin ohjeita. Tekstitiedon muodostamiseen on varmaan helpompiakin tapoja - itse muokkasin excelissä dataa (lisäsin ikonille osoitteen / koon / offsetin) => tallensin xml-muotoon => poimin datan xsl tiedoston avulla.

Ongelmaksi muodostuu OpenLayers.Layer.Text “työkalun” toimivien POI-pisteiden rajoittuminen noin 100 kappaleen tasolle. Suurempi määrä ei halua tulla kartalle ja sivu alkoi toimimaan oudosti. Onko kenelläkään tiedossa, että miten saa ~1500 pistettä piirtymään kartalle. Muuten OpenLayers.Layer.Text on kuin unelma - helppo käyttää ja POI pisteille voi laittaa sisään html-koodilla kuvia ja muuta kivaa.