Veluwe: doorgaande zandpaden met huizen

Ik was van de week op de Veluwe en, wow, dat is nog eens onontgonnen terrein v.w.b. osm zeg! Hier heb ik wat toegevoegd

Veel van die wegen zijn 4-6 meter breed met echte straatnamen; huizen links en rechts verspreid eraan met huisnummers; het zijn net echte straten, maar de ondergrond is zand … en blubber bij regen. deze wegen kan je tevens als verbindingsweg zien, want ze lopen van plaats naar plaats, al worden ze niet als zodanig gebruikt neem ik aan. De maxspeed:practical=25 zou ik zeggen.

Nu zie ik hier en daar dat men ze als track heeft getagged, maar gezien niet alleen agrarisch vervoer er gebruik van maakt is dat m.i. niet correct. Ik heb voor nu die highway=track wel even overgenomen, maar ik denk dat ik het moet wijzigen.

Is dit beter:
highway=unclassified
surface=sand
smoothness=bad (gewone auto’s kunnen er nog net rijden)
maxspeed:practical=25 (IMO zinnig om die er ook maar meteen bij te plaatsen)

Of nog wat anders?

tt vraagt de user of hij accoord gaat met het rijden op onverharde wegen, wanneer die in de route blijken te liggen.

Ja, de Veluwe is groot, er wonen weinig mensen en auto’s komen er bijna niet. Dus ja, dat is nog grotendeels on-ontgonnen. Putten is ook ver weg voor mij.

Openbare wegen zijn zeker geen tracks, dus die moeten nog naar unclassified omgezet worden samen met een tag surface=sand of dirt. De access borden moet je ook echt even op deze wegen aan gaan brengen omdat anders veel routers toch deze wegen gaan gebruiken, dus
access=destination
horse=yes
bicycle=yes
foot=yes

Smoothness is een ‘brrr, wat lelijk’ tag maar het is het enige wat we nu hebben dus die is ook handig. Maxspeed:practical kende ik niet maar wel erg handig hiervoor. Btw, Gosmore kent die tag ook nog niet.

Ja, ik vond die maxspeed:pracitical bij toeval en heb hem ook hard nodig op een weg in mijn directe omgeving. Die is buiten de bebouwde kom, en vlak na het begin ervan houdt een 60km zone op, dus mag je er wettelijk 80km/u; daarmee zou zelfs Colin McRae de wagen nog niet op de weg kunnen houden! :smiley: Plus dat bij passeren van een tegenligger een van de twee de kant in moet. Ik ga er maxspeed:practical=40 van maken. Het lijkt mij zinvol om Gosmore maxspeed:practical te laten herkennen.

V.w.b. je zienswijze voor de Veluwe highways: Doen we!

Dit kun je niet vergelijken. Openbaarheid heeft weinig tot niets te maken met het uiterlijk van een weg/pad.

Op de wiki is een track gedefinieerd als een pad dat niet gebruikt mag worden door het algemene publiek, meestal als toegangsweg van landbouw of bosgronden. Een track mag er dan wel hetzelfde uitzien als een openbare zandweg zoals jij ook zegt, maar de tagging in OSM is toch anders.

Waar staat dat dan dat tracks niet toegankelijk zijn?:confused:
Op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:highway%3Dtrack zeker niet, wel over het algemeen gebruik voor agrarische of bosbouw doeleinden maar over die toegang staat er in de wiki niets specifieks. Ik map onverharde wegen per definitie gewoon als track.

Je hebt gelijk, bij track staat niet duidelijk aangegeven wat het verschil is tussen track en unclassified+unsurfaced. Op de pagina voor highway=unclassified is dit wel aangegeven. Zoals ik het lees is een unclassified een weg die op het laagste niveau de verbindingen maakt (tussen woningen, dorpen, bedrijven etc.) en een track een toegangspad voor landbouw en bos.

Het blijft een beetje vaag net zoals veel andere dingen helaas. Wat mij betreft tag je die wegen als track aangezien een unclassified+unsurfaced er fysiek hetzelfde uit kan zien als een track. Maar als je mijn mening vraagt, vind ik het toch duidelijker dat er onderscheid gemaakt wordt tussen een weg waar normaal gesproken geen gewone auto’s komen (track) en een weg waar dit wel het geval is (unclassified+unpaved).

Zelfs de Duitsers lijken het met mij eens te zijn:

Oudere discussies:
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=3539
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=2991
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=1188
http://www.mail-archive.com/talk-nl@openstreetmap.org/msg01921.html
http://osdir.com/ml/gis.openstreetmap.region.nl/2007-05/msg00467.html
http://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-au/2007-December/000480.html

Over die foto: volgens mij is dat geen zand. Op zand ga ik niet fietsen want daar glij je op uit, maar dit is best begaanbaar zo te zien. Wat het wel is… surface=ground of surface=unpaved misschien?

Tja, in mijn beleving was het zand; wel flink aangedrukt, maar de bovenlaag was toch echt los zand. Geen zandbak of als op het strand echter, waar je in wegzakt en je je een breuk trapt. Ook is het zo dat de foto’s die ik ervan heb, allemaal van toevallig de wat hardere stukken waren; de compactheid wisselt namelijk nogal. Mocht ik er van mijn vakantie nog een keertje komen, dan zal ik er wat macro-achtige opnames van maken. Dus surface=unpaved zou ook wel kunnen. Beetje een situatie waarin je beiden zou kunnen gebruiken.

Zo’n weg op de Veluwe is wel degelijk een zandpad. Soms is zo’n zandpad gemengd met grind of bouwpuin. De weg van de foto zou ik op grond van de wiki de kenmerken highway=track en tracktype=grade3 geven, zie bij

Op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/grade1-5 staat echter bij tracktype obsolete proposal, wat houdt dat in? Is die van tafel geveegd en vervangen door een ander kenmerk?
:confused:

Ietsjes lager staat:

“The key and values proposed here have already been included in Map Features on grounds of widespread use (over 80 thousand uses). This proposal has thus become obsoleted.”

Dus de proposal is obsolete en niet de tag :slight_smile:

Wel verwarrend die wiki pagina, iets hoger staat bij track

grade1-5
Status: Obsoleted (inactive)

Waarom staat de beschrijving dan nog onder “proposal” als de tag algemeen geaccepteerd is?