Vanhat rautatielinjat aineistossa

Miten Suomen OSM-yhteisössä on suhtauduttu vanhoihin ratalinjoihin (railway=razed) ja niiden varmistamiseen “paikan päällä”? Tällainen asia tuli esiin, kun huomasin että Helsingin Viikin vanhaa ratalinjaa oli siivottu pois pikaraitiotien alta (Changeset: 147068607 | OpenStreetMap). Kommenteissa mainittiin myös OpenHistoricalMap vaihtoehtona näille, mutta vastaavia pätkiä on aiemmin lisätty ihan OSM:n aineistoon, esimerkiksi Herttoniemen teollisuusalueella, Helsingin satamarataan liittyen ja entisen Sörnäisten sataman alueella. Osa näistä on ollut kuitenkin havaittavissa vielä OSM:n alkuvuosina maastossa eli mistään “uudesta” historiallisesta kartoittamisesta ei ole valtaosin kyse.

Vaikka wikisivu on osin ristiriitainen, siellä kuitenkin sanotaan seuraavaa:

Avoid mapping former railways if it is impossible to determine the former route from the ground or aerial imagery.

Eri tasoista varmistamista voi yhä tehdä maastossakin monen pätkän kohdalla. Kiskojen poiston jälkeen kallioleikkaukset, vanhat siltarakenteet, rakennusten sijoittelu, pengerrykset ja maastonmuodot (esim. Töölönlahdella) ovat edelleen merkkejä vanhoista väylistä. En siis ihan nyt näe vaaraa tai haittaa siitä, että aineistoon jää myös railway=razed tagattuja kohteita. Mielellään kyllä kuulen perusteluja myös poiston puolesta.

En osaa vastata kysymykseen, mutta mielenkiinto heräsi ja katsoin mitä Malmin vanhan ruumisjunaradan kohdalla näkyy OSMissa. Siellä on rata, mutta tägättynä
was:railway=rail
En osannut linkittää suoraan, mutta edit-tilassa sen pitäisi näkyä hyvin:

Hei, hyvä kysymys!

Päälinjana kaikenlaisten tuhottujen ja poistettujen kohteiden kohdalla ylipäätään on varmaan tosiaan ollut, etteivät ne kuulu enään OSMiin (vaan juuri esimerkiksi OHM:iin). Tuo linkkaamasi sivukin mainitsee:

Mapping a feature without any physical, verifiable presence (Good practice#Map what’s on the ground) is considered out of scope for OSM.

Elinkaariprefiksit (was: ja demolished:, ym) ovat toki joissain tapauksissa ihan käyttökelpoisia. Esimerkiksi isot puretut rakennukset kummittelevat pitkään vanhoissa ilmakuvissa, ja elinkaariprefiksoitu polygoni datassa estää toivottavasti ketään piirtämästä niitä sokkona—siis suoraan vanhentuneista ilmakuvista—uudelleen kartalle.

Lisäksi ainakin Stadissa on muutamia pätkiä, joissa skurun tai junan kiskot on ihan tahallisesti, fyysisesti jätetty maahan tai tiehen, vaikka ne eivät ole enään käytössä. Nämähän on syytä jättää siksi myös karttaan vaikapa railway=disused-tagilla (koska kiskot ovat tosiasiallisesti edelleen paikalla).

Kiskojen poiston jälkeiset kallioleikkaukset, siltarakenteet ja pengerryksethän näkyvät kartassa myös muilla, omilla tageillaan. Mutta tuo sama linkkaamani railway-tagin sivu näköjään tosiaan ehdottaa tähän tarkoitukseen tuota abandoned-arvoa (razed-arvon asemesta). Itsekin pidän tätä vähän hankalana tagina. Miten esimerkiksi tulisi suhtautua Helsingin alkuperäiseen Baanaan, joka on rakennettu ihan täyteen vanhan rautatien päälle ja sen kallioleikkauksiin. Mitähän lisäarvoa tuollainen railway=abandoned toisi siihen? Samoin Etelä-Haagassa muutama polku ja pyörätie kulkee entisen junaraiteen paikalla. Tuolla Etelä-Haagassa on kyllä hyvin vaikea tunnistaa luonnossa mitään merkkejä entisestä pistoraiteesta. Vähän mietityttää, mitä hyötyäkään tuollaisesta tagista tällaisissa paikoissa on (paitsi historiallinen kuriositeetti, joka kuuluisi ehkä datana OHM:n puolelle)?

Kiitos viesteistä, hyvä saada erilaistakin näkökulmaa! Laitan vielä pohjatiedoksi nykyiset piirretyt vanhat radat Helsingin alueelta (mukaan lukien Baana ja satamarata). En ole näitä itse tehnyt tai muitakaan hylättyjä ratoja ikinä lisännyt. Mutta koska osa on ollut niin pitkään aineistossa mukana, ajattelin että linjaus on ollut myönteinen näiden sisällyttämisen suhteen.

Moi,

Aiheesta on käynnissä englanninkielinen keskustelu jossa ehdotetaan railway=razed ja railway=dismantled tageista luopumista.

1 Like