Evo i ja da se javi. D potvrdim i ja za @Duja - da, u RGZ adresama imaš referencu na ID ulice i na ID adrese, tako da možemo da povežemo i ulicu i kućni broj.
Pogledajte temu Uvoz adresnog registra - plan - #6 by Branko_Kokanovic, okačio sam tamo sajt koji pravim za import adresa - RGZ - uvoz adresa.
Nije ista situacija, ja pitam šta da radimo za kućne brojeve. Pročitaj ponovo pitanje, videćeš da nije jednostavno kao “samo stavi official_name” jer adrese u OSM-u nemaju podršku za dodatne tagove, van standardnih. Dakle, šta raditi za greške u RGZ-u, pogrešne skraćenice ili nazive na drugim jezicima? Svakako ćemo imati referencu na “lošu” adresu iz RGZ-a, ali da zadržavamo šta god je uneto trenutno u OSM?
Da, naravno, vodiće se računa o tome! Plan je da izgradimo mapiranje imena ulica iz OSM-a i iz RGZ-a (“SAVSKA” se mapira u “Savska”) tamo gde znamo zasigurno imena, bilo preko postojeće unetih referenci ili preko normalizovanih imena. Za ovo ostalo, dok ne uvezemo sve ulice, moraćemo neku heuristiku, pa čovek da proverava prilikom uvoza.
Ja ih vidim prilično lepo kroz QGIS. Kroz QGIS sa nameštenim labelama se iz aviona vidi koja adresa fali i gde, samo letimičnim pogledom na mapu. E, sad, i dalje mislim da je uvoz ulica (ne adresa!) zreo za posebnu temu i da je bolje da imamo neki podršku kroz softver, nego da gledamo svi QGIS:)
Da se vratim malo i na temu tagovanja, da dogovorimo koje tagove unosimo i kako. Moj predlog je import adresa uključuje sledeće tagove:
addr:housenumber
- kao što je u RGZ-u (ili prethodna vrednost iz OSM-a ako je postojala i ima više smisla)addr:street
- kao što je u RGZ-u, ali normalnim slovima, ne VELIKIM (ili prethodna vrednost iz OSM-a ako je postojala i ima više smisla)addr:country
- uvek vrednostRS
ref:RS:ulica
- predstavlja referencu na ID ulice (isti tag i ista vrednost kao kod mapiranja ulica)ref:RS:kucni_broj
- novoizmišljeni tag koji je referenca na ID adrese (kućnog broja)
Sve ostale vrednosti (addr:place
, addr:postcode
, addr:city
i sl.) je teško izvući iz importa i možemo ih ostaviti za nekad kasnije (a svi geocoderi će se snaći jer imamo administrativne granice). Postcode
je isto teško zaključiti jer nemamo poligone iz pošte (koja adresa pripada kojem poštanskom broju). To ne bih dirao (ako ima u OSM-u - super, a ako nema, ne unosimo).
Trenutno su za ćirilicu @Komadinovic_Vanja, @Pedja , a za latinicu @Branko_Kokanovic , @Sabering, @TXBG (@Duja je svejedno). 3:2 za latinicu za sad, ali bih ostavio još vremena da se glasa za ovo jer mislim da je ovo dosta polarizujuća odluka (svakako deluje da se lako menja, ukoliko bismo nekad sutra hteli da promenimo odluku).
Ukoliko se usaglasimo sa ovom tagging šemom, mislim da je to dovoljno da počnemo sa (ručnim) unosom.