Utmaning kring licensbytet

Hejsan!
Som ni kanske läst på e-postlistan försöker jag dra igång en aktivitet för att kontakta alla “svenska” kartritare som ännu inte tagit ställning till den nya licensen. Utmaningen är att kontakta drygt 800 personer innan september månads slut!
Just nu går det riktigt bra, omkring 50 personer per dag blir kontaktade. Med den hastigheten blir vi klara om två veckor.

Du som vill hjälpa till har en del hjälpmedel till förfogande på http://www.infolagret.se/osm/. Där hittar du dels statistik över hur utmaningen fortlöper och även sidor som visar vilka som ännu inte kontaktats, både per kommun, typ av data eller som en lång lista. Det finns även ett flertal exempel på brevtexter som kan användas rakt av eller anpassas till dina behov.

I de tabeller som visas finns oftast användarnamnet länkat samt en kolumn som heter Kontaktad. Om Kontaktad-kolumnen visar den länkade texten Notera kontakta betyder det att denna användare inte har kontaktats ännu. Gör då så här:

  • Förbered genom att “klippa ut” brevtexten du vill använda
  • Klicka på användarnamnet så du kommer till OpenStreetMap. Eventuellt måste du även logga in.
  • Klicka på länken Skicka meddelande uppe till vänster
  • Skriv nu meddelandet (glöm inte ditt namn) och Skicka
  • Gå tillbaka till tabellen och klicka på länken Notera kontakt
  • Svara Ok på frågan och allt är klart!

Det här är så busenkelt att alla kan dra sitt strå till stacken. Så, ta dig några minuter en kväll och gör en insats för att OpenStreetMap-data inte ska raderas i onödan!

/Peter Kindström