Најпре, Влада закне и уредбе припрема на основу предлога РГЗ, тако да има прилично широке могућности да мења ствари.
Није ту проблем у цени колико у приступу. Високе цене само одсликавају какав је однос према крајњим корисницима. Садржај сајтова је такође одличан показатељ тог односа. На њему нема јасно и прегледно датих основних информација - битни подаци су или изостављени или закукуљени у гомилу сувопарне документације, само да се отежа приступ. Одлично се види тај однос и када неко од грађана покуша да пита РГЗ око детаља, као што су на пример параметри за датуме и слично - када добијају тако осорне одговоре јер су се забога усудили да то и питају.
Мени се н апример десило да сма хтео да на свом блогу напишем чланак о увођељу новог геодетског референтног система. Сајт је тако оскудан са информацијама да је неупотребљив, а када сам послао имејл у РГЗ питајући за додатне информације, напујдали су ме као да сам им нешто украо.
Ситуација таква да људи траже информације негде другде уместо да их добију од РГЗ. Не знам колико сам имејлова захвале добио од људи који су на мом блогу сазнали неке најосновније картографске инфорамције па и параметре датума, које је у ствари требало да лако нађу на сајту РГЗ а не код мене. А ја оно што знам објављујем опрезно јер никад не знам да ли ће се РГЗ остврити на мене због објављивања тих података и гледам да објављујем само оно што је доступно и из других извора а не само из РГЗ.
РГЗ треба да се отвори, да популарише своју науку, а људи који се интересују за картографију има напретек јер је то много лепа и занимљива наука. Ми рецимо планирамо да правимо некакав камп за децу да их учимо картографији и било би сјајно када би неко од експерата из РГЗ могао да их нечему подучи, али с обзиром какав приступ РГЗ има, вероватније је да ће да нам у ствари замери ако тако нешто организујемо.