No jeszcze mogą być kody pocztowe specjalne (dla dużych firm) czy zakresy kodów pocztowych używanych przed UP, ale to chyba na stan dzisiejszy OSM pomijalne …
No i to jest kolejny problem. Zgodnie z http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:name
name powinno być pełną nazwą i nie zawierac skrótów, niewątpliwie na potrzeby wyświetlania i jak piszesz wyszukiwania warto byłoby mieć jakieś short_name …
Problem zresztą będzie ze szkołami Szkoła podstawowa nr 12 im Foo bar a SP 12 i pewnie całą masą innych rzeczy …
Odgrzebuję stary post związany z Pocztą Polską. Niedawno, szukając informacji na temat pewnej placówki i sprawdzając mapę na stronie Poczty Polskiej zauważyłem, że Poczta Polska już nie udostępnia PNI (Pocztowych Numerów Identyfikacyjnych) na mapie w opisach swoich placówek. Dodawałem te numery przy okazji do kilku w postaci ref:pni=, gdy kiedyś jakieś POI Poczty Polskiej przyszło mi edytować.
Dodatkowo, automaty paczkowe Pocztex znajdziemy korzystając z wyszukiwarki z mapą na stronie głównej Poczty Polskiej (Znajdź naszą placówkę lub punkt - Poczta Polska), ale na niej nie ma numerów automatów paczkowych w opisach maszyn - na mapie znajdującej się na stronie usługi Pocztex również numerów maszyn nie ma. Dodatkowo mapa Pocztex jest gorsza, bo otwiera się jako boks - nakładka w oknie strony. Numery konkretnych maszyn paczkowych Poczty Polskiej znaleźć można jedynie w aplikacji Pocztex Mobile (jest dostępna dla systemów Android i iOS), ale bez użycia wyszukiwarki (np. Google) na stronie internetowej Pocztex tak łatwo jej nie znajdziemy.