Uppsalas spårväg och en fråga om taggar

Jag har försökt lägga till Uppsalas kommande spårväg och hoppas till slut att det har blivit rätt. Tack till alla som har granskat mina ändringar.

Dock undrar jag var gränsen går mellan “proposed” och “construction”? Nu har jag taggat den som proposed, men spårvägen är beslutad. Bygget är igång, men i en väldigt tidig fas, är det tillräckligt för att tagga den som construction istället?

Jag skulle nog säga att det är “construction” när man kan se något i verkligheten (måste inte nödvändigtvis gå att urskilja att det ska bli räls, men det bör ha börjat schaktats etc.).

Även bra att sätta open_date= (för construction) eller construction_start_expected/construction_end_expected= (för proposed) om det är känt (värdet kan såklart skilja sig längs sträckan, i så fall får linjen delas som vanligt).

Du kan ju alltid markera byggområdet runt spåret som landuse=construction så blir det åtminstonde synligt på det sättet, och när spåren börjar komma på plats så kan du tagga om dom, som Jan säger - när dom börjar finnas i verkligheten.

Samtidigt är tror jag knappast att det är så jätteviktigt om exakt när dom taggas om. När det blir construction är för öppet för tolkning, men “proposed” är ju mycket lättare: Någon har ett förslag om att bygga den. Här har ju tydligen förslag gått till beslut, och nu till bygge, så jag hade inte sett något fel i att tagga dom som construction även om ingen har lagt ner själva skenan på marken än.

Så är det med OSM :smiley: Mycket som är öppet för tolkning. Men det blir nog bra till slut! Bra jobbat.

Tack så mycket svar!

Läget är att 2021 togs beslutet att bygga en spårväg. Arbetet pågår, men på stadiet med att ta fram detaljaplaner och geotekniska undersökningar. Det kommer nog dröja ett par år innan vi ser spår, men det är en del som ska byggas. Bland annat en 850 m bro över Fyrisån. Så vi får se när grävskoporna kommer fram.

En annan fråga, när jag har lagt in spåret har jag fått felmeddelanden om att det korsar vägar, stigar och annat. Jag har hittills ignorerat dem eftersom det är svårt att säga hur de korsningarna kommer att se ut då de inte finns än. Är det korrekt sätt att hantera det på?

Så länge det bara är tidig fas av construction så behöver du inte göra nåt med såna warnings. Varningarna är de samma som för “färdiga” spår, så när det börjar bli klart kan du mappa allt korrekt (fortfarande som construction) och validera att det är korrekt - och när spåren öppnar kan du bara tagga om all construction till sin slutgiltiga tag.

Tack för svar! Det är så jag trodde. Jag har lagt in broar där jag vet att det ska bli broar, men resten har jag bara hoppat över.

Då återstår bara att hoppas att någon kan granska mina sista ändringar.

Länka alltid till changeset eller OSM-data om du vill att nån ska se på nåt.