Ulice u Srbiji i njihova etimologija

Poz,
Brisel je nedavno uradio analizu “roda” ulica (osoba po kome je ulica dobila ime): https://equalstreetnames.brussels/en/index.html

**Challenge: da li smo bolji (ravnopravniji) od Brisela? :slight_smile: **

Ovo se radi tako što se ulicama dodaje “name:etymology:wikidata” key. Onda se preko SPARQL jezika može izvaditi osoba i njen rod iz Wikidata projekta. Pored pola, možemo da vadimo onda svašta (npr. koliko ulica je dobilo ime po ljudima, a koliko po državama… koliko je dobilo ime po Srbima, koliko po Francuzima, koliko po učesnicima II svetskog rata, mapa obojena po veku rođenja ljudi…). Jedan naš član (user: dingerdonger) je već uzeo da popravlja ulice po Beogradu (Vračar tačnije) i Vračar je bogami gotov :sunglasses:

Deluje kao lak posao, ali treba dosta da se pazi, pošto ima ulica kojima se ne zna baš poreklo ili nemaju unos na Wikidati (primeri: “Šumatovačka”, “Cerska” (ime po bitki ili po planini?), “Ravanjca” (reka ili manastir?), “Kajmakčalanska” (bitka ili vrh?), “Sveti Ermil i Statonik” (uvek se piše odvojeno, a mi imamo ulice “sveti Ermil” i “sveti Statonik” odvojene)… Da li je ovde neko upućen da zna da li može iz Glasnika ili negde da se izvadi kako je tačno ulica dobila ime?

Snimio sam uputstvo kako ovo može da se radi koristeći Overpass i JOSM, pa pogledajte ako želite da se pridružite! A možda pokupite neke fore sa JOSM-a ako niste znali. Čućete i kako mešam Nehrua i Gandija:D

https://peertube.live/videos/watch/731bd5b2-1edd-43e9-ad15-c0357ee18c9a
https://vimeo.com/401976090 (isti video, sa drugog sajta)

U komentarima u snimcima su Overpass queryju.

Ako neko hoće da pomogne, može i da se javi ovde, da se koordinišemo (po opštinama, gradovima?)

Hajde da vidimo da li imamo više od 6% ulica koje su dobile ime po ženskoj osobi:)

Dingerdonger i ja smo dosta uradili - Vračar, Novi Beograd, Start Grad i Zvezdara. Fali Zemun, Savski venac, Čukarica, Rakovica… Neki cilj za sad je uraditi urbani deo Beograda.

Ovde možete videti Overpass query (plave ulice su urađene, crvene ili nisu, ili je nemoguće naći ih na wikidati): https://overpass-turbo.eu/s/SuF

Ovde sam sklepao brzi SPARQL query da se vide polovi osoba: https://tinyurl.com/s794ntq

Za jedan dan može da se uradi pola opštine, možda i cela. Posao nije težak (ima gore video sa uputstvom), a nije ni dosadan - baš smo komentarisali Dingerdonger i ja kako smo svašta novo naučili usput. Evo zanimljvosti na koje smo naišli:

Ako želite da isprobate neku opštinu ili drugi grad - tu smo da pomognemo! Javite se ovde ili na Telegram!

Samo da se pohvalimo, Dingerdonger i ja smo završili sve ulice u Beogradu! Rezultate možete videti ovde:
https://naziviulica.openstreetmap.rs/

Imamo oko 10.9% ulica koje dobile ime po ženskoj osobi… Moj lični komentar je - možda skoro duplo bolje od Brisela, ali daleko od ravnopravnosti.

Bez ulaženja u politiku, evo još malo zanimljivih i simpatičnih wiki članaka na koje smo naišli dok smo ovo radili, možda i vama budu zanimljivi kao i nama dok smo ovo radili: