Udoskonalenie mapowania stacji Wrocławskiego Roweru Miejskiego

Od początku kwietnia ruszył kolejny sezon WRMu i tym razem z pewną znaczną zmianą — nie ma już słupków reprezentujących stacje. To oznacza, że nie ma już problemu z brakiem atrybucji :slightly_smiling_face:. Z poważniejszych spraw, zakładam, że rowery są przyjmowane jako zwrócone na stację, jeżeli ich pozycja GPS znajduje się jakimś promieniu od lokalizacji stacji w bazie danych WRM.

W związku z tym uważam, że powinniśmy jak najlepiej odwzorować lokalizacje tych punktów, skoro nie istnieją już w terenie.

Co do relacji, uważam, że jest ona zbędna. Po pierwsze podchodzi ona pod Pl:Relacje nie są kategoriami - OpenStreetMap Wiki, a po drugie i tak żadne aplikacje jej nie obsługują.

Proponuję dodać poniższe tagi:

• amenity=bicycle_rental
  • bicycle_rental=dropoff_point – jednak ten tag jest właściwym dla stacji we Wrocławiu
  • name=*, ref=*
  • brand, brand:wikidata – w celu dodania do NSI
  • network, network:wikidata, network:short
  • operator=NextBike Polska
  • fee=yes, fee:conditional=no @ rental < 20 minutes – wiem, że to mało popularny tag. Być może nie będę go dodawał, ale moim zdaniem to przydatna informacja
  • authentication:app=yes – powszechnie używany tag za granicą i niektórych polskich miastach

Chciałbym, aby lokalizacja punktów była jak najdokładniejsza, dlatego, choć trochę kontrowersyjnie, proponuję dodać tagi lat i lon do każdej stacji, aby po przypadkowym przesunięciu stacji łatwo było ją przywrócić na właściwe miejsce.

Tagi, których proponuję nie dodawać:

• capacity – nie ma limitów na stacjach, ile rowerów może się na niej znajdować. Zamiast tego proponuję liczbę ze strony pomnożyć przez 2 i dodać do najbliższego parkingu rowerowego
  • wszystkie tagi kontaktowe – NSI nie wspiera ich dodania, gdyż są one dostępne poprzez brand:wikidata. Uzupełniłem te dane na stronie Wikidata WRMu, więc nie będzie problemów. Nawet dałem aktualny email – nie tak jak na relacji grupującej stacje :slightly_smiling_face:
  • operator:type=private – jakoś nie widzę sensu w tym tagu. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, po co ten tag na stacji rowerowej? Czy do czegokolwiek się przydaje?

Po raz kolejny zgłaszam się na ochotnika do manualnego dodawania tych tagów.

Według schematu, który ustalimy w tym wątku, zaproponuję aktualizację wpisu WRMu w NSI.