Witam. Przeglądając tę oto stronę autorstwa starsepa zauważyłem, że niektóre stacje Wrocławskiego Roweru Miejskiego są nieco oddalone od koordynatów podanych na strony WRMu, a niektóre stacje nawet nie są zmapowane. Później przeglądając takie stacje na OSM zauważyłem wiele przeróżnych i niekonsekwentnych sposobów tagowania, a do tego doszła jeszcze dziwna relacja, która nawet nie zawiera połowy wszystkich stacji i podaje e-mail nieaktualny od 5 lat.
Proponuję skopiowanie współrzędnych stacji ze strony WRMu, w celu zmapowania jak najdokładnejszej pozycji. Występuje jednak pewna komplikacja z współrzędnymi na stronie, ponieważ są one podawane z dokładnością do 6 miejsc po przecinku, gdy na OSM używane jest 7. Mam nadzieję, że to nie będzie problem, jeśli dopisze się na końcu 0 albo 5, a dokładność nie powinna zbytnio ucierpieć.
Ponadto chcę ustalić jeden konsekwentny sposób tagowania stacji WRMa, żeby zapobiec jakimkolwiek dziwnym tworom.:
amenity=bicycle_rental
bicycle_rental=docking_station
– dość często używany tagname=*
ref=*
capacity=*
– użycie tego tagu jest trochę dziwne, ponieważ tuż obok takiej stacji mapujemyamenity=bicycle_parking
, które posiada ten sam tag, ale z wartością 2 razy większą. Wolałbym użyć tagstands=*
, żeby zapobiec zamieszaniu, leczcapacity=*
jest o wiele popularniejsze.contact:phone
,contact:email=ck@wroclawskirower.pl
icontact:website=https://wroclawskirower.pl
– dane kontaktowe na węzłach zamiast w śmiesznej relacji-kategoriioperator=NextBike + operator:wikidata=Q2351279
– myślę, że nie ma sensu dodawać operator:wikipedia ani żadnych danych kontaktowychnetwork=Wrocławski Rower Miejski + network:wikidata=Q24941606 + network:short=WRM
– nie widzę potrzeby dodawania network:wikipediasource:position=*
– wroclawskirower.pl/mapa-stacji lub ortofotomapa
Sądzę, że więcej tagów już nie trzeba. Zawsze się można bawić i dodawać rzeczy w stylu tourism=information + information=stele + map=yes
, app_operated=yes
, fee=yes + fee:conditional=no @ ride<20min
, ale próbujemy jedynie mapować stacje, a nie pisać księgi.
Nie wiem jak można wykonać taką edycję automatycznie, ale jestem gotów zmapować to ręcznie, w końcu to tylko 306 stacji.