U kom gradu da mapiramo zgrade sledeće?

Zdravo svima,
Posle velikog uspeha mapiranja Mladenovca, malo smo pričali na sastancima i na Telegramu koji bi sledeća opština mogla da bude u kojoj bi mapirali zgrade. Nemamo nekih preferenci, sve je dozvoljeno. Malo sam gledao disaster.ninja, uradio sam i neku analizu koja nam je opština najgora, pa sa tim evo par predloga:

  1. Sombor - prema disaster.ninja deluje “šac” metodom da je najgori u Srbiji
  2. Kikinda - prema mojoj analizi deluje kao najgora gradska opština u Vojvodini (idite na analizu iznad i u dnu je lista svih opština, pa filtrirate za reč “град”), a razlog što na disaster.ninja nije skroz crvena je što Sombor ima 85,000 stanovnika, a Kikinda 60,000.
  3. Jagodina - deluje kao najgora gradska opština u celoj Srbiji, ne samo u Vojvodini
  4. Opština Rača - deluje kao najgora opština (ne samo gradska) u celoj Srbiji

Pogledajte disaster.ninja, pogledajte ovu moju analizu, pa vidite kako se vama čini.

Ovaj forum nema glasanje, ali da ne komplikujemo jer nas nema mnogo - napišite vaše preference/glasove ili nove predloge, pa da krenemo da crtamo:) Moj glas ide za Sombor i Kikindu, jer bih želeo da zakačimo malo i Vojvodinu, a Rača, iako najgora, mi nema neku bitnost da je uradimo i manja je nego Mladenovac.

Glasanje nek bude otvoreno npr. do kraja septembra

Баш интересантна анализа.

Нешто размишљам - вероватноћа да новоуцртано буде коришћено на било који начин расте са бројем становника у том крају. Тако да бих ја предложио да се прво мапирају градови.

Прептоставаљм да није превелики посао (после ове већ урађене анализе) да се направи и ранг листа где би критеријум за сортирање био однос број становника/број зграда у ОСМ.

Ја потпуно непристрасно гласам за Кикинду. :wink:

Hvala. Slažem se da je bolje da mapiramo gde ima više ljudi. Evo dodao sam kolone za površinu, za broj stanovnika i dodao sam dodatne kolone:

  1. gustina (broj stanovnika / površina)
  2. gustina / odnos ML i osm zgrada (deluje da nam je bitno da gustina bude što veća, a odnos neucrtanih zgrada što manji)
  3. broj stanovnika * broj ML zgrada (da maksimizujemo broj stanovnika i koliko u opštini ima ML zgrada)

Evo excel ovde: https://kokanovic.org/osm/osm_ml_buidlings_analysis.ods

Sve u svemu, nisam nešto zadovoljan i nismo se usrećili. Okreni-obrni, nema ovde nebeske formule koje može da nam odgovori na ovo pitanje, nego da se vodimo srcem, a ne matematikom:) Dakle, voleo bih da čujem vaše glasove:)

Према подацима из табеле, за насеља већа од 60000 становника, број становника који иду на један објекат из ОСМа је:

Град Јагодина 169.462264150943
Град Смедерево 59.520902090209
Град Краљево 42.2234185733513

Тако да ја гласам за Јагодину.

Ja sam taman doterao landuse mapiranje sa severa Banata do Kikinde, te mi je prirodno da se odrade i zgrade u njoj.