Trójmiejski Rower Metropolitalny MEVO

Cześć. Ten wątek dedykuję systemowi rowerów miejskich działającemu (lepiej lub gorzej :D) w Trójmieście - głównie sprawom tagowania i walidacji.

Od czasu uruchomienia systemu do OSM mapowicze wprowadzili już 158 z 660 stacji.

Jako że systemem zarządza Nextbike, byłem w stanie szybko przerobić walidator od Javnika i oto przedstawiam swoją wersję, aktualizowaną co godzinę:

http://81.190.124.187:31337/mevo/

Dopasowałem go do innej lokalizacji pliku XML oraz dopasowałem do obecnego de facto tagowania:

• nazwa po stronie Nextbike jest przerabiana z na “MEVO ”
  • capacity jest w przypadku MEVO umowne, bo rower nie jest przyczepiany do stacji, a oddanie jest weryfikowane przez GPS. Stąd do tej pory wyszło tagowanie capacity=“5 stands” itp.
  • ignoruję “stacje” które są rowerami pozostawionymi poza fizyczną stacją.

Dobra robota.
Ponieważ de facto dostawiane stojaki typu odwrócone U są ekstra wyposażeniem stacji, jeśli totem stacji nie jest stawiany przy istniejących już stojakach (istniejącym parkingu rowerowym), ze względu właśnie na umowność capacity, nie powinno się określać capacity stacji. Ilość stojaków w terenie sugeruje tylko względną wielkość i istotność stacji.
Podpatrując najlepsze holenderskie wzory, by nie mnożyć amenity, dołączam do stacji tagowanie “bicycle_parking=yes”.