Mam wątpliwości, bo to nie przystanek tylko pociągi towarowe tam się zatrzymują na czerwonym. Z punktu widzenia zwykłego ludzia tam jest wyłącznie przejście podziemne.
Gelo2002 dodał tą stację na podstawie studium wykonalności kolei aglomeracyjnej, które to studium ma kilka wersji i ten przystanek nie we wszystkich ma sens.
Ogólnie linia 100 powstała jako bufor towarowy dla dworca Kraków Główny.
Skasować? dodać proposed=yes?
Według tej strony http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:highway%3Dproposedproposed powinno być używane tylko w wyjątkowych okolicznościach:
“Note that generally, OpenStreetMap requires information to be verifiable on the ground. Proposed features that are not visible on the ground should therefore only be mapped in exceptional cases and after a discussion with the relevant OSM community, lest they might be deleted for lack of verifiability.”
Swoją drogą, polskie tłumaczenie strony highway=proposed nie zawiera powyższego zastrzeżenia. Sam dodałem kilkanaście takich ulic zanim natrafiłem na to zastrzeżenie.
Nie umieszczamy w OSM planów. highway=proposed i inne takie obiekty należy dawać tylko wtedy, gdy realizacja w najbliższej przyszłości jest już pewna. Przez pewną realizację rozumiem gotowe ostateczne plany, wybrany wykonawca lub odbywający się przetarg na niego, zarezerwowane budżet na wykonanie. Dodać należy odpowiedni opis w tagach source i note, inaczej ryzykuje się usunięcie.
A jeśli nie ma tam działającej stacji/przystanku to nie może być railway=station/halt. Można zmienić na proposed:railway lub usunąć. To drugie lepiej po kontakcie z autorem.
Types of railway line
Railway lines should be tagged based on the type of operation. Where tracks are shared between multiple types of service, the more major service should be used (generally the longer distance or heavier line).
Lines are generally assumed to be primarily for use by passenger unless tagged as usage=freight for freight only lines.
Odpisałem więc, że mogę dodać z tagiem usage=freight po konsultacji z forum.
Co o tym myślicie?
Jeśli ikona stacji dalej będzie widoczna to wprowadzanie w błąd. Ja tam mieszkam od urodzenia i nie miałem pojęcia, że to stacja, a co dopiero
ktoś z zewnątrz, np turysta?
Po prostu polska kolejarska definicja stacji kolejowej nie odpowiada definicji tagu railway=station. Ta druga zdaje się ograniczać wyłącznie do stacji z ruchem pasażerskim. Trzeba jednak przyznać, że stacja towarowa też jest godnym zmapowania obiektem, wymagałaby tylko innego tagowania i odpowiedniego renderingu. usage=freight jest jak najbardziej ok, ale bez zmiany definicji railway=station jednak nie pasuje. Taginfo zna takie wartości tagu railway jak technical_station i station_site, ale nie wiadomo, co dokładnie miały w intencji użytkowników oznaczać. Generalnie, jest dziura w specyfikacji.
Super, jakoś nie udało mi się znaleźć tej dokumentacji. Pewnie oryginalny autor tego obiektu nie będzie zachwycony, bo renderować się toto nie będzie, no ale nie mapujemy pod render