Track vs achtergrond

Beste mensen,

Als onervaren, beginnende ‘mapper’ zijn er bij mij enkele vragen ontstaan. Mogelijk kunnen, en willen jullie mij verder helpen.

De vragen zijn ontstaan doordat ik in een deel van Vianen waar een oude school geheel is afgebroken, en waarnaast een nieuwe school is gebouwd aan het aanpassen pen. Rondom de nieuwe school is nieuw groen aangelegd. Daarnaast ook enkele wegen/paden.

Dit is waar ik mee aan het werk ben: https://www.openstreetmap.org/#map=18/51.98190/5.08030

Vraag 1
Als achtergrond gebruik ik ‘PDOC’. Ik heb met twee verschillende devices de deels nog oude en nieuwe wegen gelopen, en zie dat mijn track niet overeen komt met de achtergrond.
Ik heb een track gemaakt met een Garmin Oregon 600 GPS en een Garmin Forerunner 235 horloge. Alle twee de devices geven een nagenoeg gelijke track. Als voorbeeld: als ik bij de voordeur van het nieuwe gebouw sta en de track vergelijk met de achtergrond, dan sta ik meters daar vandaan. Ook zie ik dat een nog bestaand voetpad op de achtergrond niet overeenkomt met mijn track.

Om de nieuwe situatie qua wegen in te tekenen moet ik of op mijn track vertrouwen of wachten tot er een nieuwe foto is zodat ik de weg kan overtrekken. Mijn gevoel zegt mij dat ik moet vertrouwen op mijn device… :slight_smile:

-Wat is de meest betrouwbare werkwijze?
-Hoe betrouwbaar is de foto?
-Hoe betrouwbaar zijn mijn devices?

Dit is de trace die ik met mijn Oregon 600 heb gemaakt: Traject_2019_09_14_115414.gpx

Vraag 2
Ik zie dat mijn track, opgenomen op mijn Oregon 600, mijn gelopen route niet zo nauwkeurig weergeeft. Ondanks het feit dat ik langzaam heb gelopen bij het maken van korte bochten. Ik kan de wijze van opnemen aanpassen in de Oregon 600. Wat is een juiste instelling? Op tijd, op afstand? Wat voor interval kan ik het beste instellen?

Ik kijk uit naar jullie reactie.

Groet,

Jan-Willem

Als je JOSM gebruikt als editor neem dan de pdok omtrekgericht achtergondkaart, (heeft zowieso mijn voorkeur).
Staan de paden daar niet op neem dan de luchtfoto in combinatie met je gpx spoor, waarbij de luchtfoto leidend is.
Gpx sporen kunnen zomaar 10 meter afwijken.

edit:

Voor zover ik kan zien heb je zelf het hoofdgebouw ingetekend.
Als dit zo is is dit niet goed.
Je moet bij gebouwen die nog niet in OSM staan een BAG importverzoek doen op dit forum.
Je hebt het adres ook op het gebouw gezet, wat op een apparte node hoort te staan.

@Jan Willem
Forumdraadje … De beste imagery layers om NL OSM te mappen met JOSM.
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=64644
Hier kun je zien hoe je de .jos file kunt gebruiken binnen JOSM.
https://youtu.be/33EenoZezWg

Je kunt ook zelf de url invullen in JOSM bij de kaartachtergronden
BGT implementeren
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=59021

Meestal klopt de BGT omtrekgericht goed… behalve natuurlijk als hun administratie nog niet bijgewerkt is. Dan zijn wij weer actueler.

edit
Kijk voor scholen: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:amenity%3Dschool

Zeker specialistische GPS-apparaten (itt telefoons) zouden een betroiwbare track moeten geven, maar er zijn altijd optimalisaties mogelijk. Probeer je GPS in je hamd voor je of in je rugzak, bovenin, zo ver mogelijk van metalen objecten te hebben.

Daarnaast kan vlak naast een hoge wand een verschuiving van de track plaatsvinden. Ik zie dat duidelijk als ik langs mijn flat loop, dan is de track altijd een meter of 10-15 er vandaan. Als ik verder van de flat loop is de track er juist realistischer dichterbij.

Ik merk dat mijn telefoon meestal redelijk betrouwbaar is, maar als ik hem, naast mijn sleutels in mijn (rechter) broekzak heb altijd al wat meer afwijking in zit onderling tussen punten en sowieso 2 meter naar links.

Ik ben bang dat je je GPS-doosjes alleen kunt gebruiken in het oerwoud. Je kúnt ze wel in het dorp/stad gebruiken maar de PDOK-luchtfoto’s zijn véél nauwkeuriger en die zijn beschikbaar voor heel Nederland, alhoewel soms een jaar oud, dus niet up to date.
Succes!

Beste mensen,

Hartelijk dank voor jullie snelle en duidelijke antwoorden. Werk aan de winkel dus. Ik ga het door mij ingetekende gebouw weghalen, eveneens het adres. Kende deze procedure niet. Daarna het verzoek indienen.

Wat de actualiteit van de foto betreft; deze loopt écht maanden achter. Ik kan de paden op basis van mijn track intekenen en als er een nieuwe foto beschikbaar is waar nodig aanpassen.

Nog een vraag over de browserversie vs JOSM; ik begrijp dat er in JOSM meer mogelijkheden aanwezig zijn, maar ik neem aan dat de nieuwkeurigheid van deze twee mogelijkheden van mapping gelijk is. Of zit ik daar naast? De browser versie preekt me juist aan omdat ik dan niets hoef te installeren en vanaf elk device mijn werkzaamheden kan uitvoeren.

Bedankt voor zover!

https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=709885#p709885

Deze beelden met wms zijn ook in JOSM te gebruiken, om zaken eerst een beetje goed te leggen, later zal BGT omtrekgericht volgen met een betere intekening.