Torens (antennes/zendmasten) in Nederland opschonen

Langere tijd geleden waren er op dit forum reeds topics over de vele ‘torens’ in Nederland, zie https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=61765 en https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=30430.
Sindsdien is hiermee helaas nog niet veel gebeurd, en staan deze geïmporteerde torens (beter gezegd: antennes/zendmasten) nog steeds in de database…

Ik zat eens te kijken naar https://maproulette.org, zou het een mogelijkheid zijn om hiermee de torens op te schonen?
Wat ik zelf opvat onder dit opschonen:

 • wanneer er geen mast zichtbaar is op de PDOK-luchtfoto: verwijderen (dit komt bijvoorbeeld voor bij antennes op gebouwen, en héél vaak in binnensteden)
 • wanneer er wel een mast aanwezig is:
  • clusters van meerdere torens reduceren tot één
  • deze ene toren wordt op de correcte positie van de mast geplaatst
  • man_made_tower wijzigen in man_made=mast (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:man_made%3Dmast)
  • technology=* verwijderen; dit is naar mijn idee verouderd, maar is ook lastig om bij te houden zonder specifieke technische kennis
  • height=* verwijderen; dit geeft namelijk de hoogte van de antenne weer, en niet die van de mast

Ter verduidelijking hierbij een overzicht van de ‘torens’ in Nederland: https://overpass-turbo.eu/s/UKA
Hiermee zou een MapRoulette-project gestart kunnen worden, maar is dit haalbaar (met bovenstaande query)? Zijn er mensen die hier aan mee willen helpen, of ben ik de enige die zich ergert aan al die zogenaamde torens op de kaart?

Ik heb in de praktijk al vele ‘torens’ omgezet naar mast en op de juiste positie gezet (was meestal ook erg onnauwkeurig, heb ze wel in water aangetroffen).
Clusters reduceren tot één: prima. Vaak staan er meerdere op dezelfde positie in OSM.
Bij antennes op een gebouw is er toch wel sprake van een mast, ook als is die niet zo groot als de ‘height’ suggereert, dus die zou ik niet zomaar verwijderen. Vaak moeilijk te zien op een satellietfoto, maar wel vanaf de grond.
Ik heb veelal ‘technology=xxx’ vervangen door ‘communication:mobile_phone=yes’.
Verwijderen van height voor masten op daken etc lijkt me prima. Ik aarzel wat bij volledig vrijstaande masten (zijn er niet zoveel). Je hebt weliswaar gelijk dat de height van de import slaat op hoogte van de antenne; toch geeft het dan een aardige indicatie van de hoogte van de mast zelf.

Hier is vast sprake van een spraakverwarring. Een ‘tower’ in het engelstalig spraakgebied is namelijk ook een mast in het nederlands taalgebied. Meer precies een vakwerkmast, die zelfstandig overeind blijft staan.
Een mast is in het Engels ook een mast in ons land, maar dan weer in de vorm van een enkele paal, al of niet getuid. Dat noemen we hier dan meestal gewoon antenne, hoewel dat laatste eigenlijk alleen de straler is.
Een dunne vakwerkmast die getuid is, is zowel in het Engels als Nederlands een mast.

Dit is dus in feite een tower: https://www.google.nl/maps/@53.1985652,6.6189172,3a,75y,243.78h,117.35t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbc0w1sU7Rng3ngBsZQUTuw!2e0!7i13312!8i6656 , ook al staat ie in OSM als man_made=mast.
Van deze towers zijn trouwens erg veel op het platteland, waar geen gebruik gemaakt kan worden van hoge gebouwen.

Dit is een tower met een mast erop: https://www.google.nl/maps/@52.9008179,6.4034378,3a,75y,2.63h,117.58t/data=!3m7!1e1!3m5!1sx81wVGna0Zq8CLXfcI6sUA!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3Dx81wVGna0Zq8CLXfcI6sUA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D32.225586%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

Dit is een mast: https://www.google.nl/maps/@53.2413583,6.5589151,3a,57.6y,101.35h,106.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNw38NP_5FXDldOoFL7MuPA!2e0!7i13312!8i6656

Echte masten zijn er voor GSM/omroep nauwelijks. De tuidraden zitten veel te veel in de weg. Hoofdzakelijk zijn het kleinere masten ( <5m ) op hoge gebouwen. Masten vindt je wel bij vaste straalverbindingen en zendamateurs ( <10m ).

De hoogtegegevens uit de import zijn de hoogte van de straler ( antenne ). Technisch is dat namelijk wat je wilt weten, de constructie zelf is niet zo van belang.

Wat je nu merkt is dus een verschil in ( in mijn geval hobby ) achtergrond in de beoordeling van de gegevens. Voor de techneut is een zelfdragende vakwerkmast een tower. Daarbij denkt ie dus niet aan een toren zoals een kerktoren. Als een vakwerkmast niet zelfdragend is maar getuid, dan wordt het weer een mast. Een enkele paal, al of niet getuid is een mast. Dat is in overeenstemming met de Engelse definitie ( en de wiki trouwens).

De vraag is dus of al die towers in ons land nu echt een tower of toch een mast zijn. En of je de technische definitie/hoogte gaat gebruiken of de leken-variant. Maar veel towers op het het platteland zijn toch echt towers en geen mast.

Volgens mij zijn er drie soorten torens:

 • man_made=communications_tower, de grootste. Hiervan zijn er een paar in Nederland, bijvoorbeeld de Gerbrandytoren bij IJsselstein.
 • man_made=tower, een stevige toren, middelformaat. Een toren kan verschillende doeleinden hebben, waaronder het houden van antennes.
 • man_made=mast, kleinste formaat.
  Het verschil tussen tower en mast zit 'm volgens de wiki in: *In comparison a man_made=mast is often a single mast of concrete or steel. A tower is accessible and provides platforms, whereas a mast only offers ladder steps to climb it. * Dus een mast is alleen via een ladder bereikbaar, en dat is toch ook bij veel vakwerkmasten het geval? Dus daarom denk ik dat vakwerkmasten mast moeten zijn i.p.v. tower. Zie ook de voorbeelden op de betreffende wiki-pagina’s.

Wat HenkL zei over het toevoegen van communication:mobile_phone=yes, vind ik inderdaad een goede aanvulling!

Nog een vraag over de werking van MapRoulette: ik ging ervan uit dat wanneer één mast geopend en bewerkt wordt en de andere masten van het cluster verwijderd worden, dat MapRoulette dit dan ook automatisch bijwerkt (oftewel: de in OSM verwijderde elementen staan vervolgens ook niet meer in MapRoulette). Is dat inderdaad het geval? Of laadt MapRoulette eenmalig de gegevens in bij het openen van de challenge, waarna het niet meer wordt bijgewerkt? Want als MapRoulette het niet bijwerkt, dan kost dat wel een boel geklik extra om alle masten af te vinken.

Maar dat is nu net wat ik aangaf: de wiki heeft hier een afwijkende definitie van de rest van de wereld! Een tower hoeft in de (semi-) professionele wereld van hoogfrequent techniek geen platformen te hebben of overdekt te zijn oid. Als het ding maar uit zichzelf overeind blijft, of ie nu van vakwerk of van baksteen of beton is. Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_masts_and_towers en als je er 1 wilt kopen http://www2.rfsworld.com/RFS_Edition4/pdfs/Towers_Specifications_626-636.pdf . Bij ‘overleg’ staat ook een opmerking hierover, vermoedelijk ook een vak-idioot zoals ik :slight_smile:
Dus waarom zou OSM met zijn benaming af moeten wijken van wat gangbaar is bij de gebruikers van deze constructies?
Dus uiteindelijk 3 tags: tower, mast en tower_mast. Tower_mast om aan te geven dat het een tower is met een mast erop.
De Gerbandy toren zou dan man_made=tower_mast worden met communications:radio=yes, communications:tv=yes

Voor wat de tags betreft: waarom man_made=communications_tower ? Het is toch logischer constructie en doel apart te taggen?
Vanuit het principe je tagt wat je ziet. Maar dat is iets wat kennelijk in het algemeen aan het veranderen is binnen OSM. Wat eerder als building=yes, amenity=school werd omschreven kan nu ook building=school zijn ?? Voor mij is dat niet logisch.

NB: In dit proposal https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/Telecommunications_tower zie je dezelfde opmerking bij overleg. En een foutje bij de tag ‘man_made=antenna’ : de omschrijving ‘simple radio or television transmitter’ . Dit klopt niet helemaal. Wat je op het plaatje ziet is een mast waarbij de mast zelf toevallig als antenne wordt gebruikt. Een constructie die je alleen bij lage frequenties aantreft. Op het plaatje staat dan ook een middengolf antenne. Hier worden dus constructie en functie in 1 tag samengevat. Maar zulke installaties zijn tegegnwoordig uitzonderingen. Zou je een zelfde type mast gaan gebruiken om bovenop een antenne te plaatsen dan klopt de tag man_made=antenna niet meer.
De mast ( oorspronkelijk 190 m ) staat er trouwens niet meer.