Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη της κοινότητας:
Θα έπρεπε να αποτυπώνονται οι αλλαγές στους δρόμους λόγω φυσικών και μη καταστροφών;
2 παραδείγματα που έχω κατά νου ειναι η γέφυρα της Κινέτας (Αττική) που ήταν απροσπέλαστη λόγω φυσικών καταστροφών και η γέφυρα στην Καβάλα.
Θα έπρεπε να παραμείνει η δρομολόγηση σαν να μην έχει γίνει καμία αλλαγή, ή να ενημερωθούν οι χάρτες για την οποιαδήποτε αλλαγή, νέες μονοδρομήσεις κοκ;
Επειδή είναι σύνηθες η αποκατάσταση της οδικής διέλευσης από τέτοιες ζημιές να παίρνει μήνες, θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται η αντίστοιχη ενημέρωση στο OSM. Τώρα πια είναι τα καταλληλότερα tags γι’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είμαι σίγουρος.
Το θέμα πάντως είναι ότι αυτό είναι εύκολο να γίνει για μέρη που οι χαρτογράφοι ξέρουν και περνάνε τακτικά, δηλαδή είναι εύκολο να το επαληθεύσει ότι όντως έχει κλείσει ο δρόμος. Π.χ. η γέφυρα στην Κινέτα ήταν για πολύ καιρό κλειστή από όσο ήξερα, και πριν λίγο καιρό την άνοιξαν. Είχα περάσει από εκεί πριν μερικούς μήνες και το είδα, αλλά ούτε στο OSM ούτε στο Google maps υπήρχε σήμανση ότι είναι κλειστή, παρόλο που φάνηκε ότι ήταν μήνες κλειστός ο δρόμος εκεί.
Χθες πήγα να βάλω routing με το OSMand και κατάλαβα ότι ήταν “κλειστή” η υψηλή Γέφυρα Σερβίων για motorvehicles. Και σωστά γιατί έχουμε 2 χρόνια είχε κλείσει, μετά άνοιξε για εώς 3,5 τόνους και τώρα έχουμε κάνα μήνα που τελείωσε και η ασφαλτόστρωση στο επίμαχο κομμάτι και είναι τελείως ελεύθερη η διέλευση.
Το άλλαξα βέβαια, αλλά έπρεπε να το είχα δει νωρίτερα (δεν έκανα βέβαια εγώ την αρχική αλλαγή το 2023).
Food for thought, που και που να ρίχνουμε καμιά… ματιά στα κοντινά μας έργα ή να αφήνουμε καλύτερα σχόλια στο χάρτη για να υπάρχει κάπως μια υπενθύμιση για εκκρεμμότητα.
Δε λέω ότι κακώς “έκλεισε” η γέφυρα και στο χάρτη, ήταν κλειστή για πολλούς μήνες. Αλλά μετά είχε ανοίξει για ελαφρά κυκλοφορία και έπρεπε κάπως να ξέρουμε να το αλλάξουμε.
3 μέρες μετά κανένα routing engine ή και το OSMand (με live maps) δε περνάει από τη γέφυρα στη Νεράϊδα.
Θέλει να το τσεκάρει κάποιος;
Δεν έχω ιδέα. Με τα πόδια βγαίνει καλά, αλλά έχεις δίκιο ότι με το αυτοκίνητο δεν το βγάζει. Ίσως λόγω των βανδαλισμών να έχουν και αυτοί θέματα με τα δεδομένα;
Περίεργο όντως. Και παρατηρώ ότι και σε άλλες περιπτώσεις ελέγχου για routing, τουλάχιστον στο osm.org, από τα τρία που υπάρχουν (GraphHopper, OSRM και Valhalla), το τρίτο ποτέ δεν έχει πρόβλημα. Δεν ξέρω εάν φταίνε τα άλλα routing engines, γιατί τα tags σε όλα τα segments δεν φαίνονται προβληματικά. Το motor_vehicle=yes
στην γέφυρα δεν θα πρέπει να το επηρεάζει, αλλά θα το αφαιρέσω για δοκιμή.
Από ότι θυμάμαι τα GraphHopper και OSRM αργούν να ενημερωθούν οπότε δεν έχουν “δει” ακόμα ότι η γέφυρα άνοιξε.
Το Valhalla ενημερώνεται πιό γρήγορα και τώρα που το δοκίμασα (για την γέφυρα) δουλεύει κανονικά.
ΥΓ. Το motor_vehicle=yes
δεν επηρεάζει.
Α ναι, μπήκα και το βλέπω και γω ότι εδώ το δίνει κανονικά με το Valhalla.
Αλλά να το βράσω το… daily updates στο OSMand άμα είναι έτσι.
Νομίζω ότι ΜΟΝΟ το motor_vehicle ήταν no και μόνο αυτό άλλαξα.
Και σωστά δηλαδή για όταν ήταν κλειστή η γέφυρα.
Σωστά το έκανες.
Εντάξει και από OSMand, περνάει κανονικά και από εκεί. Θέλει καμιά βδομάδα από πλευράς τους προφανώς.