Νησίδα Άγιος Γεώργιος

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αντιπαραθέσεων δήμων για την διοικητική υπαγωγή ενός νησιού (στην Αττική το έχω δει συνήθως), και δεν λήγουν εύκολα. Παρόλα αυτά θέλω να ρωτήσω τι παίζει επίσημα αυτή την στιγμή για το νησάκι Άγιος Γεώργιος στον Σαρωνικό με το αιολικό πάρκο.

Γρήγορες αναζητήσεις που έκανα, έδειξαν ότι πριν λίγα χρόνια είχε γίνει αποδεκτή η κυριαρχία του δήμου Ύδρας αντί του δήμου Λαυρεωτικής, αλλά προπέρσινο άρθρο λέει ότι άλλαξε αυτή η αλλαγή κυριαρχίας χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι, δηλαδή ότι αυτή την στιγμή ανήκει στον δήμο Λαυρεωτικής.

Ξέρω ότι άρθρα, ακόμη κι αν περιλαμβάνουν λόγια επισήμων, παραμένουν αμφίβολα μέχρι να υπάρχει αναρτημένη κάποια επίσημη απόφαση από τον αρμόδιο φορέα/υπηρεσία που λύνει τέτοια ζητήματα, αλλά και πάλι, έχει ακούσει/διαβάσει κανείς τίποτα επίσημο τα τελευταία χρόνια για την εξέλιξη της υπόθεσης;

Η νήσος Άγιος Γεώργιος υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Ύδρας σύμφωνα με την γνωμοδότηση απο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Οπότε, όπως το καλαβαίνω συνδυαστικά με το άρθρο, αυτό που ειπώθηκε πρόπερσι είναι ψευδής είδηση ότι δεν έγινε δεκτή η προσφυγή του δήμου Ύδρας, και ότι κανονικά συνεχίζει να υπάγεται στην Ύδρα και όχι στην Λαυρεωτική.

Πάντως όντως έχω παρατηρήσει κάποιες φορές τα διοικητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να είναι αμφιλεγόμενα με αυτά που γενικά ισχύουν ή που ήταν τόσα χρόνια γνωστά. Να μην αναφερθώ στα διοικητικά όρια όπως είναι στο geodata, που είναι άστα να πάνε πολλές φορές, ιδίως των κοινοτήτων…

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το λέει καθαρά:
Η νήσος Άγιος Γεώργιος υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Ύδρας. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ να επιφέρει μεταβολή στα όρια των Ο.Τ.Α., μέσω των διενεργούμενων απογραφών.”