Χωριό ή κωμόπολη; Διαχωρισμός βάσει πληθυσμού

Παρατηρώ συχνά στην Ελλάδα, πέραν του OSM, διχασμό ως το πως να χαρακτηριστεί ένας οικισμός. Χωριό, κωμόπολη ή πόλη; Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά στον διαχωρισμός αυτών των χαρακτηρισμών βάσει πληθυσμού. Συνήθως η περιγραφή γίνεται κατά το δοκούν, με τα όρια αυτά να είναι θολά.
Στην Βικιπαίδεια παρατηρώ για οικισμούς άνω των 20000 κατοίκων να χαρακτηρίζονται πόλεις, αυτό σίγουρο. Για κωμοπόλεις έχω δει να γίνεται για πληθυσμούς 5000-20000. Για οικισμούς (το πολύ μικρό χωριό) δεν γίνεται λόγος, έχω δει μέχρι 70 πληθυσμό να γίνεται συνήθως, παρόλο που κάτι επίσημα στοιχεία που έχω βρει λένε κάτι άλλο :stuck_out_tongue:

Για το OpenStreetMap, έχω δει να tagάρεται ως κωμόπολη ακόμη και με πληθυσμό 1700 περίπου κατοίκων (βλ. Καλάβρυτα). Ξέρω ότι ανά χώρα τα νούμερα διαφέρουν για τέτοιους χαρακτηρισμούς, και γι’αυτό δεν υπάρχει κάτι ενιαίο. Στην συζήτηση της σελίδας του place=town έχει τεθεί αυτό το ζήτημα και αναφέρεται ότι στο OSM τα μέρη με αυτό το tag, παίζουν με πληθυσμό 2000-100000 (για όλο τον κόσμο), με σύνηθες διάμεσο τις 10000 (το οποίο είναι και πιο ταιριαστό για την Ελλάδα κατ’εμέ).

Εσείς τι θα προτείνατε ως όρια να τίθεται για τον ασφαλή χαρακτηρισμό, στην Ελλάδα, ενός οικισμού ως οικισμό/χωριό/κωμόπολη/πόλη; Πιο πολύ το όριο μεταξύ χωριού και κωμόπολης θεωρώ έχει σημασία, μιας και είναι πιο φλου και συνήθως γίνεται κατά το δοκούν. Κατ’ εμέ, 2000 για την προκειμένη περίπτωση είναι πιο ταιριαστό.

Είναι συνδιασμός πολλών πραγμάτων.
Πολλές περιοχές ονομάζονται Κωμοπόλεις κατά προφορική παράδοση (όπως συμβαίνει και με τις Λεωφόρους)
Για μια χώρα με τάξη μεγέθους σαν την Ελλάδα, το κατώτερο όριο των 5Κ σίγουρα είναι ο αντιπροσωπευτικότερος για Κωμοπόλεις.
Για το ανώτερο, δεν παίρνω θέση.

Βάσει ΕΣΥΕ:

10000 πόλη
2000-10000 κωμόπολη
<2000 χωριό

πέρα από αυτό προσωπικά θεωρώ οτι πρώην πρωτεύουσες νομών <10χιλ μπορούν να είναι πόλεις (πχ Καρπενήσι, Πολύγυρος), όπως και χωριά που είναι έδρες δήμων μπορούν να λέγονται κωμοπόλεις.

Map-finder άστο καλύτερα μην απαντάς καθόλου (προφορική παράδοση = fail)

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως πόλεις όλους τους οικισμούς που είναι μεγαλύτεροι σε πληθυσμό από τις έδρες των πρώην νομών?

Γενικά όπως προαναφέρεται, υπάρχουν διχογνωμίες. Σε ορισμένους (πρώην) νομούς οι πρωτεύουσες ήταν και είναι αρκετά μικρές.
Εδώ κάποια παραδείγματα με την τελευταία απογραφή:

Σάμος/Βαθύ = 5.900
Ηγουμενίτσα = 9.609
Καρπενήσι = 6.655
Άμφισσα = 6.334
Πολύγυρος = 6.488

Γενικά κάτω από 10,000 δυσκολεύομαι να τα πω πόλεις, αλλά σε νησιωτικές περιοχές μάλλον επικρατεί λόγω εξέχουσας σημασίας του οικισμού.
Στην περίπτωση οικισμών όπως το Καρπενήσι και την Άμφισσα, δεν βλέπω μέλλον με τον όρο πόλη :smile:

1 Like

Με βάση τον πληθυσμό, 2000-10000 είναι κωμόπολη (town) (πάνω από 10.000 είναι σίγουρα πόλη). Άσχετα με τον πληθυσμό, το ίδιο ισχύει για οικισμούς που έχουν κεντρικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν ευρεία γεωγραφική περιοχή: εφορία, αστυνομία, υγεία, δημαρχεία, διοικητικές υπηρεσίες, πολλά καταστήματα κλπ, δηλαδή μια πλειοψηφία ή έστω μεγάλο πληθυσμό άσχετο με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Οπότε οι έδρες (όχι «πρωτεύουσες») τον περιφερειακών ενοτήτων (πρώην νομών) μπορούν δικαιολογημένα να είναι τουλάχιστον town άσχετα με τον πληθυσμό τους.

Αναφέρεσαι δηλαδή στις έδρες των δήμων; Γιατί σε αυτή την περίπτωση, η Δημητσάνα (ως έδρα του Δήμου Γορτυνίας), παρά το ότι έχει 322 πληθυσμό βάσει της τελευταίας απογραφής, και παρά το ότι είναι και σε έκταση όχι μεγάλη, πρέπει να γίνει tag ως town και όχι ως village.
Είμαι διχασμένος σε κάτι τέτοιο, γιατί κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε μόνο στο rendering για να γίνεται πιο εύκολα ο εντοπισμός αφού δεν υπάρχει town/city σε μεγάλη εμβέλεια (με zoom 11 δεν βλέπεις τίποτα στην Γορτυνία).

Όχι, αναφέρομαι στις έδρες των νομών. Εκ των πραγμάτων βέβαια όλες έχουν πάνω από 10.000 οπότε είναι πόλεις. Για τις έδρες των δήμων ή των πρώην δήμων, κατά περίπτωση. Δηλαδή οι Ταξιάρχες Τρικάλων ήταν κάποτε έδρα Δήμου, δεν είχαν ποτέ τόσες πολλές μαζεμένες κεντρικές υπηρεσίες (εκτός από Δημαρχείο;) αφού βρίσκονται δίπλα στα Τρίκαλα, οπότε πάντοτε ήταν χωριό. Στην περίπτωση της Δημητσάνας (κάποτε είχε πάνω από 2000 κατοίκους), ναι, ανταποκρίνεται στα παραπάνω κριτήρια (έχει αστυνομία, κέντρο υγείας, φαρμακεία, ΚΕΠ, ταχυδρομείο και τουλάχιστον μία τράπεζα) οπότε θα μπορούσε να είναι town, και όχι μόνο για το rendering αλλά για οποιαδήποτε χρήση ψάχνει για σημαντικούς-κεντρικούς οικισμούς.

Αν το δούμε και στους ορισμούς,

  • place=village: A smaller distinct settlement, smaller than a town, with few facilities available, with people traveling to nearby towns to access these.
  • place=town: Towns normally have a good range of shops and facilities which are used by people from nearby villages.

Άρα ουσιαστικά αυτό που θες να αποδώσουμε είναι τα λεγόμενα «κεφαλοχώρια». Δεν διαφωνώ με αυτό κατά βάση, αλλά στη πραγματικότητα πολλές από αυτές τις υπηρεσίες που αναφέρεις έχουν βρεθεί εκεί λόγω τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι λόγω σημαντικότητας του οικισμού, και μετά με συγχωνεύσεις σιγά σιγά τις χάνουν.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ιστορικά μπορεί άλλος οικισμός να είναι πιο σημαντικός και για τοπικούς πολιτικούς λόγους να γίνει αλλιώτικα, και τώρα με τον Καλλικράτη να έχει αρθεί αυτό. Ειδικά σε νησιά που είχαμε πολύ μεγάλη διάσπαση δήμων, όλοι είχανε και αστυνομία και όλα!
Και τράπεζες τώρα κλείνουν σωρηδόν και στην επαρχία και στις πόλεις.

1 Like