Χωριό ή κωμόπολη; Διαχωρισμός βάσει πληθυσμού

Παρατηρώ συχνά στην Ελλάδα, πέραν του OSM, διχασμό ως το πως να χαρακτηριστεί ένας οικισμός. Χωριό, κωμόπολη ή πόλη; Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά στον διαχωρισμός αυτών των χαρακτηρισμών βάσει πληθυσμού. Συνήθως η περιγραφή γίνεται κατά το δοκούν, με τα όρια αυτά να είναι θολά.
Στην Βικιπαίδεια παρατηρώ για οικισμούς άνω των 20000 κατοίκων να χαρακτηρίζονται πόλεις, αυτό σίγουρο. Για κωμοπόλεις έχω δει να γίνεται για πληθυσμούς 5000-20000. Για οικισμούς (το πολύ μικρό χωριό) δεν γίνεται λόγος, έχω δει μέχρι 70 πληθυσμό να γίνεται συνήθως, παρόλο που κάτι επίσημα στοιχεία που έχω βρει λένε κάτι άλλο :stuck_out_tongue:

Για το OpenStreetMap, έχω δει να tagάρεται ως κωμόπολη ακόμη και με πληθυσμό 1700 περίπου κατοίκων (βλ. Καλάβρυτα). Ξέρω ότι ανά χώρα τα νούμερα διαφέρουν για τέτοιους χαρακτηρισμούς, και γι’αυτό δεν υπάρχει κάτι ενιαίο. Στην συζήτηση της σελίδας του place=town έχει τεθεί αυτό το ζήτημα και αναφέρεται ότι στο OSM τα μέρη με αυτό το tag, παίζουν με πληθυσμό 2000-100000 (για όλο τον κόσμο), με σύνηθες διάμεσο τις 10000 (το οποίο είναι και πιο ταιριαστό για την Ελλάδα κατ’εμέ).

Εσείς τι θα προτείνατε ως όρια να τίθεται για τον ασφαλή χαρακτηρισμό, στην Ελλάδα, ενός οικισμού ως οικισμό/χωριό/κωμόπολη/πόλη; Πιο πολύ το όριο μεταξύ χωριού και κωμόπολης θεωρώ έχει σημασία, μιας και είναι πιο φλου και συνήθως γίνεται κατά το δοκούν. Κατ’ εμέ, 2000 για την προκειμένη περίπτωση είναι πιο ταιριαστό.

Είναι συνδιασμός πολλών πραγμάτων.
Πολλές περιοχές ονομάζονται Κωμοπόλεις κατά προφορική παράδοση (όπως συμβαίνει και με τις Λεωφόρους)
Για μια χώρα με τάξη μεγέθους σαν την Ελλάδα, το κατώτερο όριο των 5Κ σίγουρα είναι ο αντιπροσωπευτικότερος για Κωμοπόλεις.
Για το ανώτερο, δεν παίρνω θέση.

Βάσει ΕΣΥΕ:

10000 πόλη
2000-10000 κωμόπολη
<2000 χωριό

πέρα από αυτό προσωπικά θεωρώ οτι πρώην πρωτεύουσες νομών <10χιλ μπορούν να είναι πόλεις (πχ Καρπενήσι, Πολύγυρος), όπως και χωριά που είναι έδρες δήμων μπορούν να λέγονται κωμοπόλεις.

Map-finder άστο καλύτερα μην απαντάς καθόλου (προφορική παράδοση = fail)