Липсващи свръзки в Пловдив

Здравейте,

имам желанието да подобря данните за пешеходци/велосипеди в Пловдив, тъй като в момента популярните routing engines дават леко странни резултати, поради лоша свързаност. Тази задача, за съжаление се оказва непосилна за скромните ми познания.

Първият и както забелязвам масов проблем е липсата на връзка от изходите на тунел(подлез) с пътя, което обезмисля подлеза. https://www.openstreetmap.org/way/136328531. Та въпросът ми тук е има ли някакво специално изискване на връзката, която ще свързва изходите с пътя ?
На поне две места велоалята завършва в нищото. Този въпрос е горе долу като горният, как да свържа велоалеята с тротоара или/и с кръстовище. https://www.openstreetmap.org/node/3654794529 .
Друго нещо, което не успях да открия е как да разделя път, т.е. как да добавя нова точка, която да свържа към друг път. Или иначе казано да свържа два пътя. Ето в този пример https://www.openstreetmap.org/way/450110877 искам да свържа велоалеята с пътя. И тук отново се чудя дали са необходими допълнителни тагове в тази нова точка.
Забелязвам, че бул. Христо Ботев хем си има велоалея, хем е маркиран като достъпен за пешеходци, което ми се струва неправилно. Тук може би трябва да се махне достъпа за самия булевард и да се остави само там, където е необходимо… Поне аз така си го представям.

Благодаря,
Стефан

Има различни редактори, аз ползвам JOSM. На който и да се спреш хелп-а е на английски. Четеш и тук за велоалеите. И ги свързваш спокойно, няма нужда от допълнителни тагове.

Булевард може да е достъпен за пешеходци, ако има тротоари, но трябва да имаш и ‘sidewalk=*’. Новите ‘ЕС’ велоалеи често ги строят отстрани в тревата, тогава може и да са на отделни way-s.