Πρόταση στο υπουργείο για νέο σύστημα αρίθμησης οδικού δικτύου

Τί ελπίδες πιστεύετε θα είχε η αποστολή ενός εγγράφου στο υπουργείο με προτάσεις σχετικά με νέο σύστημα αρίθμησης εθνικών και επαρχιακών οδών? έχω κάνει ανάλογο ερώτημα και στο skyscrapercity

Although outside the scope of OSM, would you like me to develop one?

But it should be from scratch, since the drivers have to tell from the old and new. :slight_smile:

I will also need to set up a VM for it as I cannot confuse the plan with the current scheme.

REgarding the current system, where there are valid variations from OKXE, I will explain the reason with “note:highway” (was simply “note”).

εδώ είναι η πρότασή μου
https://www.scribd.com/document/326484365/%CE%95%CE%9F-%CE%95%CE%A0

Τι έγινε με αυτή την πρόταση;

Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, ήλπιζα να το στείλουμε σαν κοινότητα, δεν έχει νόημα να το στείλω μόνος μου

Μην περιμένεις και πολλά από τη εδώ κοινότητα. Προσπαθώ να ζητήσω την ενημέρωση των κατηγοριών των δρόμων και κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Εκτός αυτού, για να έχει κύρος η πρόταση, πρέπει να υπάρχει μελέτη συγκοινωνιολόγου.
Ξέρεις κανέναν που να μπορεί να υπογράψει τέτοια επιστολή;
Αν ναι, τότε υπάρχουν ελπίδες.

Η πρόταση φαίνεται καλή, αφού υπάρχει γιατί να μην τη στείλουμε; Χάνουμε κάτι;

Οι κατηγορίες των δρόμων υπάρχουν στο Ελληνικό wiki εδώ και χρόνια.
Εθνικές Οδοι
Επαρχιακές Οδοί
κ.α

Μιλούσα για τον editor και όχι για το Wiki.
Εκεί υπήρχαν αλλά δεν ήταν “συγχρονισμένες” με τον editor.

Άντε πάλι με τον editor. Ο editor δεν έχει καμία δουλειά με οδηγίες.

Προφανώς δεν έχεις ιδέα για το πως λειτουργεί το Οpenstreetmap (όπου ανήκει και ο editor) και το Οpenstreetmap Wiki. (τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους).
Προτείνω να διαβάσεις πρώτα το γενικό wiki, και μετά, το wiki που αφορά την Ελλάδα.
Για όποια θέματα δεν υπάρχουν οδηγίες στο δικό μας wiki, ακολουθούμε τις οδηγίες του γενικού (κύριου) wiki.

Όσο για το άλλο που έγραψες στο άλλο νήμα, ότι το Ελληνικό Wiki δεν είναι στα Ελληνικά, φυσικά και δεν στα Ελληνικά. (εκτός από την κύρια σελίδα που είναι και στις δυο γλώσσες).
Υπάρχει λόγος γι αυτό. Οι editors από το εξωτερικό δεν ξέρουν Ελληνικά.

Και μην ξαναπείς για sticky με οδηγίες στο forum. Το forum δεν είναι για οδηγίες, υπάρχει το το wiki που αφορά την Ελλάδα για αυτήν την δουλειά.
Το forum είναι για να συζητάμε και να παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες μετά θα αποτυπωθούν στο Ελληνικό Wiki.

ΥΓ. Είδα τα edits που έκανες στο (γενικό) wiki. Να σε πληροφορήσω ότι κανείς δεν πρόκειται να τα δει, διότι δεν υπάρχουν μεταφρασμένες σελίδες στα Ελληνικά (και σωστά) στο γενικό wiki, διότι μόνο τότε θα “τράβαγε” το wiki τα descriptions που έβαλες.
Δουλειά για το τίποτα δηλαδή.

Δεν κατάλαβες το πνεύμα αυτών που έγραψα. Το sticky θέμα θα είναι η κεντρική πηγή διαβούλευσης για τις οδηγίες που μπορούν κάλλιστα να περαστούν στο Wiki, και να μην είναι απλή μετάφραση του Αγγλικού. Τα descriptions τα έκανα για να φαίνονται στον editor, ως πρώτη προσέγγιση για το τι σημαίνει η κάθε κατηγορία. Σίγουρα δεν σχετίζονται μεταξύ τους αυτά τα 2 wiki και θα πρέπει να επεξεργασθούν παράλληλα. Αλλά μόνο έτσι θα είναι σωστή η δουλειά. Που αλλού θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε βασικές οδηγίες με παραδείγματα του τύπου "αυτό είναι σωστό" , "αυτό είναι λαθος" κοκ;

Όντως τα descriptions που έβαλες τα “τραβάει” ο web editor εφόσον ο browser (Chrome, Firefox, κλπ) είναι στα Ελληνικά. Αυτό δεν το είχα δει διότι δεν χρησιμοποιώ κανέναν web editor.

Το θέμα είναι οτι πολλά από τα descriptions που έβαλες είναι λάθος, και το κακό είναι οτι θα τα βλέπουν (μέσα στον web editor) οι νέοι χαρτογράφοι και θα μαθαίνουν τα λάθος πράγματα.

Αν έκανες απλώς μετάφραση από τα αγγλικά θα ήταν πιο σωστά. Εσύ όμως έβαλες εντελώς δικές σου περιγραφές.
πχ το highway=primary, που στα αγγλικά λέει “A highway linking large towns”, εσύ έβαλες:
“Δρόμος τουλάχιστον δύο λωρίδων κυκλοφορίας (μίας σε κάθε κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. και μειωμένης πρόσβασης, ενώ δεν αποκλείεται να διασταυρώνεται ισόπεδα”.
Αυτό είναι λάθος ορισμός του highway=primary. Το αν ένας δρόμος είναι primary, δεν εξαρτάται από τα φυσικά χαρακτηριστικά του.
Και αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα από τα descriptions που έβαλες.

Γι αυτό εμείς δεν είχαμε βάλει Ελληνικά descriptions. Καλύτερα να είναι στα Αγγλικά, παρά να είναι λάθος.
Και γι αυτό λέμε σε όλους να διαβάζουν το wiki.

Σε παρακαλώ σταμάτα να ασχολείσαι με το “ανέβασμα” οδηγιών, και ασχολήσου με την χαρτογράφηση. (και αν έχεις απορίες, απλώς φτιάξε τα πράγματα όπως οι άλλοι, ή ρώτα).

Ελπίζω να κατάλαβες γιατί η υπόλοιπη κοινότητα δεν ήταν ευγενική απέναντί σου.
Ακόμη δεν γνωρίζεις τα βασικά, και θέλεις να ανεβάσεις και οδηγίες, και sticky, κλπ. Απαράδεκτο!!!

Ελπίζω να αστειεύεσαι! Εσύ ως μέλος της ελληνικής κοινότητας, νομίζεις πως το μόνο αντικείμενό σου είναι το να "ζωγραφίζεις" γραμμές στο χάρτη και να διαβάζεις τα ΦΕΚ; Αν εσύ είσαι ο τεράστιος γνώστης του αντικειμένου, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνεις ήταν να αποδώσεις όλη την WIKI στα ελληνικά, σύμφωνα με αυτό που λες πως γνωρίζεις. Να "μεταλαμπαδεύσεις" τις... άριστες γνώσεις σου στα νέα μέλη. Κάτι που ΌΛΟΙ βλέπουμε πως δεν έχεις κάνει. Όπως και κανείς ΆΛΛΟΣ! Έκανα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και το μόνο που έχεις να μου αποδώσεις είναι ο χαρακτηρισμός "απαράδεκτο"; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν, άρχισε να τα κάνεις σωστά. Αφιέρωσε τον χρόνο σου, ξεκίνα από σήμερα και όχι το άλλο Σαββατοκύριακο.

ika-chan! do you see what I mean? I made a huge try to improve the Greek interface and the only comment I got was “unacceptable”.
Although we all know that the text can be changed or improved if it is wrong, I got a response saying that I made an “unacceptable” thing. The Greek community prefers the inactivity than making a small try!

Update:
All Greek descriptions I have made in WIKI, were deleted!
Instead of improving or correcting them if they were wrong, SOMEONE (nikospag) preferred to delete all my job.
ika-chan! This is GREEK COMMUNITY! They prefer NOTHING new, than improving something.

Δηλαδή όλοι εμείς ήμαστε ηλίθιοι που δεν μεταφράσαμε στα Ελληνικά, τόσα χρόνια, και περιμέναμε εσένα να έρθεις να το κάνεις (και να μας κάνεις και παρατήρηση από πάνω).
Θα έπρεπε να σκεφτείς ότι κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει που δεν μεταφράσαμε.

Τέλος πάντων, δεν πρόκειται να συνεχίσω αυτήν την συζήτηση. Ότι είχα να πω (και να εξηγήσω) το είπα, και ήμουν αρκετά σαφής.

EDIT: Ο συγκεκριμένος χρήστης πρόσθεσε και μετάφραση ενός template (αν ξέρει τι είναι αυτό): Template:El:Map Features:surface στο οποίο χάλασε τα links στην στήλη value. Οι οδηγίες του συγκεκριμένου template λένε: Other languages are translated in template arguments, not in the template itself.
Και το κακό είναι ότι αφού είναι ακόμη νέος στο Openstreetmap (και δεν γνωρίζει), συνεχίζει να κάνει τον έξυπνο.
Ξανά απαράδεκτο!!!

Παρεμπιπτόντως και οι υπόλοιπες μεταφράσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο template είναι περιττές. Τουλάχιστον εκείνες δεν έχουν χαλασμένα links.

ΥΓ. Να σας θυμίσω το “ποιόν” του παραπάνω χρήστη.
Η πρώτη φράση που είπε όταν ήρθε σε αυτήν την κοινότητα ήταν: “Γράφω στην ομάδα της “διαβούλευσης” που διαβουλεύεται μόνη της.” Διαβάστε το μήνυμα του. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ξανά απαράδεκτο!!!

Έχεις φασιστικές αντιλήψεις. Νομίζεις πως εδώ είναι το τσιφλίκι σου και θα πρέπει να σε ρωτάμε εσένα προσωπικά το τι θα κάνουμε; Για τον φίλο σου τον JayCBR που άλλαζε τα nat_ref με δική του πρωτοβουλία έκανες ΤΟΥΜΠΕΚΪ και τώρα μου την λες επειδή πήρα μια πρωτοβουλία, που αντί να την αναπτύξεις την διέγραψες; Μα πόσο μικρός είσαι! Σε λυπάμαι! Όσο για το template έδωσα τις εξηγήσεις εκεί που έπρεπε και όχι σε εσένα τον πουθενά! Εσένα δεν σου πέφτει κανένας λόγος.
I think the proposal of Wiki Creators is **"Other languages — Help us translating this wiki"** **Admins** and **mods** of **OpenStreetMap community** it's up to you if there will be a **Greek spoken Wiki** or not...

Συνεχίζεις να λες ασυναρτησίες και να προσβάλεις. Πρώτα από όλα καμία μεταφρασμένη σελίδα στο wiki δεν διαγράφηκε.

Όλες οι σελίδες που μετάφρασες είναι:
El:Tag:highway=motorway
El:Tag:highway=tertiary
El:Tag:highway=service
El:Tag:highway=track
Template:El:Map Features:surface
και είναι όλες εκεί, καμία δεν διαγράφηκε.
Τα descriptions δεν είναι σελίδες wiki.

EDIT (για την πιο κάτω απάντηση σου):
Σελίδες wiki δεν είναι τα:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Item:Q5041
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Item:Q5021
Αυτά είναι data items. Στην ουσία είναι βάση δεδομένων (σαν το wikidata)

Δεν αντέδρασα για τις μεταφράσεις στις σελίδες του wiki (αυτές είναι ΟΚ), αλλά για τα ορφανά μεταφρασμένα descriptions (δηλ χωρίς Ελληνική σελίδα στο wiki) που έβαλες μέσω του web editor.

Για να καταλάβεις, ας υποθέσουμε οτι βάζεις ένα Ελληνικό description στο tag highway=secondary μέσω του web editor (πατώντας το μολυβάκι).
Αν μετά κάποιος πατήσει το link “View documentation” μέσα στον web editor θα πάει σε κενή σελίδα: πχ εδώ: El:Tag:highway=secondary διότι ο web editor ψάχει την Ελληνική έκδοση της wiki σελίδας που αντιστοιχεί σε αυτό το tag, που δεν υπάρχει.

Ελπίζω να κατάλαβες τώρα γιατί διεγράφησαν ΜΟΝΟ τα ορφανά Ελληνικά descriptions. Αν κάποιος θέλει να βάλει Ελληνικά descriptions θα πρέπει πρώτα να δημιουργεί την Ελληνική σελίδα wiki που αντιστοιχεί σε αυτό το tag. μεσω του λινκ που είπες “Other languages”
EDIT: Και αν η σελίδα περιέχει περιγραφή (στα δεξιά), τότε τα data items θα ενημερωθούν αυτόματα.

ΥΓ

Οι εξηγήσεις που έδωσες “εκεί που έπρεπε” ήταν για άλλο λάθος που έκανες και όχι για το συγκεκριμένο template.
Αλλά εγώ είμαι ο “πουθενά”!!! Τι ξέρω από αυτά?!!!

Έκανα τουμπεκί?? Που το είδες αυτό? Και αυτό τι είναι? :
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=744561#p744561
(χώρια τα μηνύματα που του έχω στείλει).

ΥΓ2 Τουλάχιστον τα edits που κάνεις στον χάρτη είναι ΟΚ (μέχρι τώρα). Αυτό το παραδέχομαι.

Τα ακόλουθα ποιος τα έσβησε;

  1. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Item:Q5041
  2. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Item:Q5021

Κάποιος άλλος; Μόνα τους;

Τέλος πάντων, πες πως είναι λάθος, γιατί δεν τα διόρθωσες; Γιατί δεν τα βελτίωσες;
Για τα ορφανά που λες, ξεκίνησα να το κάνω και είχα σκοπό αφιερώνοντας 1-2 ώρες ημερησίως να τα προχωρήσω.
Προέκυψαν κάποιες υποχρεώσεις και πήγαν όλα πίσω, αλλά τα θέματα συμπληρώνονται σιγά-σιγά.

Δεν είμαι παντογνώστης, απλά ήθελα να δώσω ένα έναυσμα ώστε να εξελληνίσουμε τα WIKI και να έχουμε ένα όμορφο και ολοκληρωμένο Ελληνικό περιβάλλον, ώστε να κατανοήσει ακόμα και αυτός που δεν ξέρει Αγγλικά και θέλει να συνεισφέρει.
Δεν γίνεται να περιμένουμε έγκριση από ένα “πεθαμένο” forum, που ουσιαστικά εγώ - εσύ και ο JayCBR μόνο συμμετέχουμε.
Δεν ξέρω τι συμμετοχή υπήρχε στο παρελθόν αλλά τώρα δεν μπορούμε να αναπτύξουμε την βάση δεδομένων επικοινωνώντας κάθε Σ/Κ!

Όσο για την διαχείριση, βασικά ρώτησα αν μπορεί να μπει κάποιος (οποιοσδήποτε και όχι συγκεκριμένα εγώ) mod (όχι admin) ώστε να μπορούν να έχουν κάποιες υποτυπώδεις κατηγορίες θεμάτων ώστε να μην χάνονται χρήσιμα θέματα (όπως πχ η συγκέντρωση όλων των ΦΕΚ κ.α.) και είπατε όχι πριν καν δείτε τι είχα κατά νου.
Δεν ζήτησα να γίνω mod για να εκδικούμαι και να σας επιτηρώ, αλλά για να συμμαζέψω κάπως τα θέματα.
Έκανα κουβέντα με ανθρώπους του forum για το τι δυνατότητες υπάρχουν και σχημάτισα ένα πλάνο. Αλλά εσείς εκεί, άρνηση!

Και τέλος είχα κατά νου με εικόνες να παρουσιάσω κάποια tutorial στο forum ώστε να υπάρχει μια κατεύθυνση χαρτογράφησης. Θα ήταν σε μορφή συζήτησης και αφού θα είχαμε αναλύσει τις πιο πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαμε να τα έχουμε στο Ελληνικό WIKI.
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφράζουμε ή να αντιγράφουμε το Αγγλικό, αλλά κάλλιστα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό Ελληνικό Οδηγό σχεδιασμού στον χάρτη.

Ειλικρινά έχω κουραστεί στην προσπάθειά μου να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας και αν συνεχιστεί η αρνητική στάση δεν θα ξανασυμμετάσχω στο forum. Δεν απειλώ ούτε προειδοποιώ, απλά το δηλώνω.

Μα υπάρχει έτοιμο wiki, το οποίο υπάρχει και στα ελληνικά και μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα στο talk…Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένεις για αχρείαστα πράγματα, ποιός σου είπε να μεταφράσεις editor??

Εγώ μιλάω για τα Wiki item που είναι μόνο στα Αγγλικά και διαφέρουν από τα αντίστοιχα στοιχεία του Project

Για παράδειγμα το tag “highway=primary”
1.στο wiki item έχει Αγγλική επεξήγηση “A highway linking large towns.” ( https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Item:Q5041 )
2.στο Map_Features έχει Αγγλική επεξήγηση “The next most important roads in a country’s system. (Often link larger towns.)” ( https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Map_Features }
3.στο WikiProject_Greece έχει Αγγλική επεξήγηση “secondary national network - unnumbered highways connecting cities and major POI” ( https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Greece )
Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία πήρα πρωτοβουλία να τα μεταφράσω και να τα αποδώσω όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται με τον αριθμό λωρίδων κτλ.

Τώρα θα σου εξηγήσω γιατί επιμένω στην μετάφραση του Editor μέσω Web Browser:
Ο κάθε νέος χρήστης που θα θέλει να περάσει περιστασιακά κάποια στοιχεία, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ WIKI, αλλά θα αρκεστεί στην γρήγορη πρόσβαση και την ευκολία που θα του παρέχει αυτός ο Editor.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που επιμένω σε αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, καλύτερος τρόπος επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων είναι το forum.
Για αυτό θέλω να το αναμορφώσω (ως mod) για να μην χανόμαστε και επαναλαμβανόμαστε στα θέματα.

Θέλω να δεις και εσύ και ο nikospag πως σκέφτομαι να μορφοποιήσω το forum:
Καταρχήν θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν τα posts για αλλαγές και νέα στοιχεία στο χάρτη ανά Γεωγραφικό Διαμέρισμα:
πχ τίτλος thread: “Προσθήκες και αλλαγές στην Θεσσαλία”, "“Προσθήκες και αλλαγές στην Πελοπόννησο” κ.ο.κ.
Μετά θα μπορούσαμε να είχαμε συγκεντρωμένα όλα τα ΦΕΚ, σε άλλο thread. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στο Wiki, αλλά γιατί να μην γίνει και στο forum, για λόγους ευκολίας;
Αυτό τον γενικό κορμό έχω κατά νου. Και δεν με ενδιαφέρει αν θα τα υλοποιήσω εγώ, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το κάνει.

ΥΓ. Ποιο Wiki είναι πλήρως στα Ελληνικά;;;;