Картографиране на селата

Здравейте приятели.

Отдавна ми се върти една идея която се мъча да осъществя от доста време се мъча главно със собствени сили.
Става въпрос за картографирането на българските селца. Например за района на Варна и Шумен, както и отчасти из Добричко и почти съм успял да картирам почти всички села. Като това съм го правил инцидентно от време на време в продължение на няколко години.

Та идеята ми е че търся съмишленици които са готови да картографираме разните села например по области. Така че да имаме вече една по завършена карта като цяло на България която да покрива дори уличките в малките населени места :). Основния проблем е който съм забелязал е основно с вече несъществуващи или изоставени села както и такива малки селца в планинските райони в които даже не са отбелязани главните пътища до тях. Това поне се опитвам да го оправя като забележа някое такова село до което няма картиран път и където има сателитни снимки го добавям пътя да го има поне него за първо време.

Така че може да направим накяква огранизация например да картираме селата по области ако се съберем няколко души. Някой споменава кои села ще подхване и така ги довършваме. С общи усилия може да постигнем добри резултати които иначе биха ни отнели години ако всеки се мъчи поединично.

П.С.
Жалко че виждам във форума доста малко от активните членове на Openstreetmap които от доста отдавна се занимават с проекта. Още явно не са го научили че съществува.
Искаше ми се форума да беше малко по активен.

Приемам с най-голямо удоволствие да се включа в такава група, която да картографира българските селца. Това вече го правя доста време и наистина съм доста разочарован, че селата на България не са подробно картографиране. Аз съм от Стара Загора и първо реших да се заема с цялата Старозагорска област. Сега вече няма село в тази област в което да не е разработена пътната мрежа. Станах и инициатор да се въведе новото означение на Общинските пътища. Понеже не се стигна до някакво окончателно решение за това, засега се въздържам да ги означавам повсеместно. Така че тези два въпроса трябва да ги обединим в едно и наистина да образуваме работна група, която да работи синхронизирано и методично. Въпросът е да се събере някаква все пак разумна група поне от пет до 10 желаещи и един координатор. Ако такава се създаде ще може да се уточнят и формални правила какво да се включва в разработката на пътната мрежа. Проблем е също така откъде може да се вземе информация за имената на улиците в селата. Могат да се ползват и други източници, но не знам доколко това е разрешени и законно. Например за всички български градове може да се ползва bgmaps.com , но за селата?? няма единен източник.
Очаквам и други да се включат в тази дискусия

Относно имената на улиците по села и градове аз съм против използването на такива от други карти. Още повече че това е в противоречие с цялата идея и правилата на проекта Openstreetmap, на който идеята е да се изпозват свободни данни. Не се учудвам ако някои потребители са гледали и нанасяли имената на улици от други карти.
Още повече че имената на улици по някои карти много често не отговарят на действителността. Така че който може да го осъществи най-сигурния източник е обхождането на дадено място и събирането на информация от първа ръка така да се каже. За градовете това донякъде е възможно но за селата не е защото там имената на улиците ги няма например обозначени по сгради за сравнение в града където по дадена улица поне ще намериш някоя табелка.
За мен на първо време по важен е въпроса да ги има поне улиците на населените места даже и без имена.

Някъде може и да съм го писал, но пак да кажа :slight_smile:
Повечето улици по селата не са асфалтирани. Някои ги маркират като трак, някъде резиденшъл. Някъде наистина е трудно да се разбере това черен път ли е или живеят хора.
Ако може да има консенсус и тук, няма да е лошо.
Когато мога, нанасям улици, но главно по сателитните снимки.

Поздравления за добрия подход! Действително точно тази информация е приоритетна. Аз работя върху селата и пътната мрежа в Родопите. За съжаление обаче до много от тези населени места няма нормален път и следи най-често липсват. Опитвам се да ги картирам по сателитни снимки, но не винаги има налични за района.

Що се отнася до улиците - използвам residential, мисля, че е повече от ясно. Това няма никакво отношение към вида на настилката, за настилка си има surface.

Както Пламен е посочил аз тагвам основно разбитите улици в селата с track с идеята че разните му там Гармински карти и Андроидски приложения по подразбиране избягват тези пътища освен ако не си им го посочил да те рутират през тях. И където мога що горе долу се опитвам да определя типа на пътната настилка по сателитните снимки макар това да не е най-точния подход но поне е нещо отколкото нищо. Обикновенно такива улици добре си личат на сателитките. По принцип допълвам и с тага tracktype но там преценката е чусто субективна по това което се вижда по сателитните снимки и реалността може доста да се различава от това което се вижда отгоре.
Иначе е пределно ясно че улиците из селата представляват лунен пейзаж ;). По принцип и аз нанасям основните улици като residental. В началото точно по това се водих че и други потребители използват подобно означение. Поне в едно нещо имаме консенсус.

Където има ГИС система, има. Където няма, има решения на общинските съвети за промяна на имената на улиците. Но по тоя път е къртовски труд, без особен смисъл-някои се променят на 2-3 години и няма начин да се следят.
На някои села кметовете и наместниците ползват OSM и си поддържат нещата горе-долу в ред, но при повечето…средната възраст е над 60 години и просто не става. Иначе по общините има актуални карти, най-често нямащи нищо общо с нито една от качените из нета.

Аз се занимавам с град Девин и селата в общината. Понякога мога да правя тракове. По малките градове и села много няма значение как се казват улиците. Аз в моя град знам единствено улицата на която живея, а другите изобщо си нямам представа как се казват. Повечето хора също са така.

Обикалям често из повечето села в област Добрич. Имената на улиците са тип “Първа”, “Втора” и т.н. само в по-големите села имат някакви други. Табели много рядко ще видиш, така че “обхождането” едва ли ще е от особена полза. Ще е хубаво да има консенсус, как да се пишат улиците - “Първа” или 1-ва или просто 1. Иначе лично аз съм ползвал за област Добрич някои стари цифрови планове от 1996, които са правени по незнаен пилотен проект на ФАР, никога не са били приемани или влизали в сила, а повечето така и не са стигнали до поръчителя, но имат сравнително точни имена на улици и доста полезни данни. В интерес на истината повечето данни, които виждаме по най-различни карти на БГ са купувани като бази данни от местни доставчици, някои от които, от личен опит знам, безсрамно крадат от бившата “Картография” ООД, от кадастъра и т.н.

Иначе за улиците в селата и маркирането с track - track e полски път. Улицата на село може и да изглежда като полски път, но обикновено административно (по регулация) си се води улица и е хубаво да е residential със surface. Предполагам, че информацията за surface не се чете от повечето конвертори на osm данни и рутващи програми, но за мен това е най-логичния начин за таг-ване.

Повечето програми не са за българските села :slight_smile:
“1-ва” е кратко и ясно.
“Четиридесет и четвърта” ще е объркващо. Но пък едва ли някъде са повече от десет.
До Варна има такива с номера, май са взели да им измислят нормални имена.

С две ръце съм за… Навигацията ме е прекарвала по такива маршрути в непозната област, че…

От преди два дни и аз се опитвам да разбера точно това, но ще мога да го направя, чак като се върна вкъщи, понеже уча в чужбина. Междувременно се опитвах да намеря онлайн ресурс, който да ми покаже някакви идеи, но не можах.
Най-доброто на което попаднах е http://gkf.cadastre.bg/

Това последното отдавна не работи. Преди можеше да гледаш най-малкото архивни кадастрални карти и един сет от ЕТК. Те там имат сканирано етк, доколкото съм запознат, но искат пари за да ти пратят документа(макар че отдавна сме изплатили сканирането с данъци). Виж все пак ЕТК сета го има тук и дано ти свърши работа http://gis.mrrb.government.bg/

Мерси много, колега. Поразгледах се малко там и поне плановете са кажи-речи актуални на това, което съществува, но уви, никакви улици, имена и т.н. намирам там. Аз ще продължа да търся и да пиша на общините и кметовете, пък дано помогнат.