Как да тагна зимна маркировка.

Здравейте,

Някой знае ли как да маркирам жалоните от зимната маркировка в планините.
http://3.bp.blogspot.com/-C0F36lLMBEA/USYtdGCdgRI/AAAAAAAAIH4/AwLHIC6mPpo/s1600/IMG_0413.jpg

Търсих но това което намерих беше information=guidepost което не ми се струва правилно в случая, а може и да бъркам.

Благодаря,
Филип

Да, guidepost не е май точно това.
Всъщност не е ли по-логично просто да се отбележи самата пътека като вектор? Защо е нужно да се отбелязват отделните жалони?

Да, достатъчно е и въпреки това информацията би била полезна при избиране на маршрут зимата (често има зиме и летен маршрут).

По принцип пътеките се показват като вектор като пишеш име някакво с което е популярен маршрута, но нищо не пречи да сложиш и зимната маркировка. Определено е полезно, когато ползваш хартиени варианти на картата, за справка къде си. Претърсих и аз, но явно са се спрели на по-общото обозначение. information=guidepost; hiking=yes; ref=* (номер на пилона) Там където има карти - information=map и т.н. Всички това върви с tourism=information, като май се рендва с i (глупаво) но за съжаление tag-овете и рендването в главната карта зависят предимно от популярността и благоволението на тези, които поддържат stylesheet-овете. Гледам, че са добавили в wiki-то information=route_marker, което е точно което ти трябва, но се е ползвало само 44 пъти, както има и information=trail_blaze, което е по-полулярно и всъщност е същото като route_marker.

Може и да се измисли някаква система за туристическата маркировка специално за България - примерно Германците си имат някаква своя, която няма нищо общо с официалната, но си се рендва от разни популярни карти техни. Така, че ако някой някога пусне туристическа карта на базата на осм, ще може да рендва нещата точно както са си по нашите туристически карти и както биха се видяли по самия маршрут. Гледам, че е добре документирана и няма да е трудно да се измисли.

Ми например в туристическата карта за Гармин ако не се лъжа там зимната маркировка е посочена като жълтобели точки по картата ако не се лъжа. По принцип отдавна си бях правил едни опити да конвертирам ОСМ картата в топографска с помощта на конвертора osm2pl на руснаците и горе долу се получиха доста добри резултати но мъката беше в разгадаването на самия скрипт тъй като в уикито на osm2pl е доста постна информацията кое как се настройва да се конвертира в даден тип. Така че не е никакъв проблем да се измисли даден таг който да се конвертира по подобен начин и да се рендва от дадена прогама или например за Гармин карта направена. Даже отскоро Оруксмапс има възможност за правене на собствени скинове кое как да се рендва на картата така че евентуално е възможно и там да се измисли нещо по въпроса.