Географска информационна система на МРР

На този адрес http://212.122.182.101/MRRB/ Може да се намери някаква нова информационна система на Министерството на регионалното развитие. От описанието тълкувам, че данните могат да се ползват - все пак уж пише, че е европейски проект за обмяна на пространствени данни. Имат дори OSM лейър на пътищата в БГ.

Най-интересното от този портал е възможността за сваляне на GeoTIFF на фотограметричното заснемане 2006-07-ма. Снимките са с много добро качество и покриват голяма площ от БГ и то на места, за които Bing в момента няма покритие. Малко е “държавна” технологията, но върши работа - лейърът, който е необходим е Ортофотозаснемане 2006-2007ма. Пуска се - избира се място и се зуумва почти до края - там започва да се виждат изображенията иначе е празно. Свалянето е от копчето :). От там нататък до JOSM пътят минава през експорт на world file (аз го правя през QGIS) и plugin-a ImportImagePlugin. Предполагам, че през QGIS или други програми ще може да се конвертира GeoTIFF-a в jpg с .prj и .wrd (тези файлове са необходими на плъгина - не може да чете мета информацията в Geotiff-a), защото от пробите ми с големи файлове JOSM се мъчи. Геореферирането е доста добрo. Все още не съм качвал неща по тези снимки, за да могат и други да си кажат мнението - можем ли да ги използваме, защото въпреки не съвсем интуитивният начин на работа - дават алтернатива при облачни или неясни сателитни снимки, тези са от самолет и снимани предимно през лятото.

Даа, добро е начинанието, остава да може и да се ползва. За ОСМ имам предвид.
А малко критики сега :slight_smile:
“… и Open source система за визуализация.” - много добре написано, “open source” е почти непреводимо на български език, административният им капацитет явно ще трябва още да цоца от споменатата програма на ЕС, докато успее да го напише поне на кирилица.
Въпросната Open source система обаче се оказва не единствената за картата на свлачищата. Другите 4 слоя са на Google, а те мисля не са много open.
Дори и OSM данните имат лиценз, който явно капацитетът не е догледал.
А и от Google едва ли ще са щастливи да си видят логото замазано с някакви координати така.
Но до септември има време.

Би било уникално полезно, ако снимките са с подходящ лиценз и имаме право да ги ползваме свободно. Покритието е отлично за места, където от Бинг е нулево.
Как можем със сигурност да изясним ситуацията с лиценза, защото ме сърбят ръцете :slight_smile:

За тази система знам от около 2 години и повече може би от фенския клуб на Гармин. Ами теглил съм ги снимките и да кажа не са чак толкова добри колкото ги хвали атари_матари. Канех се да картирам по тях една местност за лични нужди ама мъката да свалям снимка по снимка и после да ги обединявам ме поотказа малко. Като цяло вече са и доста стари данните. Като цяло контрастта им е зле и са много зърнести и за някои неща трябва да имаш доста въображение за да различиш обектите. Но за покриване на места в които няма все още снимки от Бинг стават като цяло. Между другото има и по-ново ортофотозаснемане мисля че го бяха правили 2011-2012 година с новите изисквания на Евросъюза. Ей там ако вече пуснат тези данни свободно ще е супер.
Пък ако сте се загледали в сайта най-долу пише “Всички права запазени” което според мен директно отговаря на въпроса че данните не са много много свободни за разлика от други държави България е много назад в това отношение да предоставя някакви свободни геоинформационни данни и материали достъпни за обществото.

На мен биха ми свършили повече от добра работа, но и аз видях надписа долу за запазените права.
Няма как да е съвсем вярен, защото предлагат данни от много източници (НАСА, даже ОСМ), които няма как да са в тяхните права, но са го лепнали генерално.
Тия снимки по европейските програми, да не би да са априори отворени като задание на програмата? Вероятно не.
За съжаление няма и описан начин за контакт на страницата. Иначе не пречи да се пита, може и да се смилят :slight_smile:

Относно лиценза на данните - проектът е с цел да се “изпълнят” изискванията по европейската програма INSPIRE, идеята на която е да предоставя на граждани, администрация и бизнес геопространствени данни по единен европейски стандарт, като по възможност данните трябва да са свободни. Така като чета от тази статия на МРР - http://mrrb.government.bg/?controller=news&id=4817 -

си правя заключението, че данните са свободни за ползване. Знам, че доста проектантски бюра из пътищарския бизнес ги ползват за разни визуализации и са насочени натам от самото МРР, без да им искат пари :). Прочетох и закона за достъп до пространствена информация, който се споменава, но там не става дума за лиценза на данните и дали могат да се правят производни. Затова писах на координаторката на проекта INSPIRE за БГ, дано да има представа за какво могат да се ползват данните и дано да отговори. Госпожата, която е ръководител на проекта няма email, само телефон :), може би защото е директор на дирекция “Сигурност и информационни системи” :roll_eyes: Но, ако никой не даде някаква информация ще взема да и звънна :slight_smile:

А иначе за качеството на снимките не съм твърдял, че са супер :slight_smile: - все пак за 7 години технологиите са се развили и разделителната способност на камерите се повиши чувствително, а и са поостарели за векторизиране на начин на ползване (може би за по-големи стари гори стават). Тези, ако не се лъжа дори са си аналогови, от там и зърнистостта и ниския контраст, но за пътища, улици, реки са напълно достатъчни. В планините нормално деформациите са по-големи, но и сателитните снимки страдат от това. Предимство пред известна част от сателитните е сезона, в който са снимани и липсата на облаци, затова си мисля, че биха свършили работа.

Хубаво погледнах статията в сайта на министерството но останах с впечатлението че тепърва ще се изгражда такава система?!? Пък и датата е доста нова 27.09.2013.
Тази я има поне от 2 години че ако не и повече на сайта на МРРБ. От статията имам чувството че тепърва ще изграждат нова система която да предоставя свободно данните. Пък че ги ползват разни пътищари данните все тая то в България така или иначе всичко се пладиатсва пэк министерството още повече ги интересува това. Например колко пъти съм мяркал по телевизиите да ползват Гугъл Земя за разни визуализации и досега нито един път не съм видял логото на Гугъл да го има сложено на видно място. Даже се съмнявам и там да са платили нещо.

Няма да правят нова - взимат се пари за “оптимизиране” на съществуващата система.

Но това е без значение, защото за съжаление babu6ka се оказа прав. Нашата държава не дава нищо току така. Ровейки се за някаква информация относно това заснемане (защото никой из министерствата не благоволява да каже нещо и да отговори, а email-ите им са там за красота и завършеност), открих, че на сайта на Министерството на земеделието и горите си има ценоразпис за тези снимки спрямо годините на заснимане и изрично пише, че снимките са собственост на министерството. Даже попълваш декларация за неразпространение :slight_smile: До колко си говорят МРР и МЗГ, това е друг въпрос, защото това което МЗГ дава срещу пари - МРР го използва за градене на ГИС система по INSPIRE и дава възможност за директно сваляне. Така, че надявам се, че след като завършат “проекта” да има някаква яснота, кой какво и що. :slight_smile:

Без да съм експерт мисля, че качеството на снимките е намалено умишлено. Военни и някакви частни терени са съвсем замъглени. Явно е намерено едно ниво на качество, което задоволява всички. Парите по програмата трябва да се усвоят за да не изгорят :slight_smile: Този, който плаща масрафа дали изобщо има представа за какво плаща. И пак казвам - Ползването на данни от OSM става без да се зачита лизенза на OSM. За съжаление.

Пуснали са нова бета версия на ГИС системата ето на този адрес тук: http://212.122.182.105/
Вече ги има и новите ортофотоснимки от 2011г. Като се приближи и като се разгледат се вижда че са с доста добро качество и резолюция като цяло. По добри са от старите които почти нямаха разлика със сателитните снимки от космоса, но тези новите определено са по детайлни и се виждат например сгради и автомобили доста добре. Подобно на аерофотоснимките например за САЩ които се виждат с доста добра резолюция както и за Западна Европа например в Бинг е така при голямо приближение.

Браво! Прекрасна новина! Може ли някой да обясни как да се извлекат тези снимки и съответно как да се насложат в JOSM?

Да, доста добри са новите снимки! Но проблемът с неясния им лиценз остава…
Жалко е, че няма един линк за контакт на страницата, за да може да ги пита човек.

За съжаление наистина няма да са много свободни май защото всички снимки са насложени с watermark на “мррбгис” надпис което според мен почти автоматично отговаря на въпроса :frowning:
Освен това май фирмата която изгражда системата е само изпълнител а не собственик на данните. Иначе ако става въпрос аз намерих начин например да си георефирирам някоя и друга топокарта от слоя с 5000 дните карти за лични нужди да си ги туря на GPS-а и реално мога да го направя и същото за JOSM макар че е голяма играчка за сравнително малка площ. По принцип докато не се направи например изход за Geotiff подобно на старата система малко трудно се използват тези данни. Но не е там въпроса, важното е да се спазва лиценза.
Иначе лице за контакт намерих това на сайта им на МРРБ: http://gis.mrrb.government.bg/MRRB/forus.html

Картите могат да се сложат в JOSM само трябва да се види дали от самия сайт дават да се ползва за такива цели. Предполагам няма да има проблем след като това го издържаме с данъците, които плащаме.

Питах и получих негативен отговор, така че засега е добре да се въздържаме от ползване в JOSM

Жалко наистина да чуя тази новина. Май и никога няма да ги пуснат свободно особено като видях това на сайта на министерството:
http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/ShortLinks/cross_compliance/Cifrovaortofotokarta.aspx
Даже изискват специална декларация от купувача за неразпостранение на данните. Какво излиза то че даже могат да ви осъдят за тяхното разспостранение.
Този документ също е интересен като цяло: http://www.mzh.government.bg/MZH/Libraries/%d0%a6%d0%b8%d1%84%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0_%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b02/pravila.sflb.ashx

http://forum.pocketbulgaria.com/viewtopic.php?f=50&t=58145&sid=7ab99e44ed902dace644da126fc7cb32