Класификатор на Общинските пътища в България

От известно време започнах активно да се занимавам с OSM и по специално с въвеждане на уличната мрежа на българските села. Обидно е, че тази мрежа все още е непълно разработена и навигационните програми базирани на OSM показват бедна информация. Остава обаче един друг сериозен въпрос. Всички знаем, че в България съществува единен класификатор на Републиканската пътна мрежа (РПМ). Според този класификатор пътищата се делят на три класа и имат уникален идентификационен номер. Съгласно правилата първокласните пътища се означават с една цифра, второкласните пътища с две цифри, а третокласните пътища с три или четири цифри. Дотук добре, но в България освен пътищата от РПМ има и огромно количество пътища, които се водят като Общински. Направи ми впечатление, че болшинството от тези пътища на картата се означават като некласифицирани пътища. Понеже в OSM няма примерно четвъртокласни пътища. Съгласно кодекса на OSM те не би трябвало да се причисляват към третокласните пътища, защото трябва да имат уникален идентификационен номер или име. Останах изненадан, че много от потребителите на OSM не знаят, че тези пътища си имат уникални идентификационни номера и няма причина да не се причисляват към третокласната РПМ. При това няма строго правило кой път може да се означава като третокласен, стига да има таг ref. Нещо повече много от пътищата в третокласната РПМ са с изключително лошо качество и изобщо не заслужават да се наричат третокласни. Пример за това може да се посочи път 608 (Чирпан-Казанлък). Знаете ли, че този път между селата Пъстрово и Средногорово изобщо не съществува. Има прокопано някакво трасе проходимо само за високо проходни машини за горски дейности. В същото време съществуват много Общински пътища, които са с отлично качество, подобно на второстепенните пътища от РПМ. Така че моето предложение е: Всички Общински пътища (или поне болшинството от тях, според преценката на потребителя) да се изобразяват в OSM като третокласни като към тях е задължително да се добавя тага ref с точното означение, според единния класификатор на Общинските пътища в България, приет с решение на министерския съвет още през 2007 год. За всички заинтересовани предлагам линк към този класификатор.
http://prsr.government.bg/Admin/upload/Media_file_1266804316.pdf
Този *.pdf файл е обществен и може да се ползва от всички. Съгласно този идентификатор, означаването на един Общински път започва с три латински букви, които означават областта от където започва нулевата точна на пътя (Например за област Стара Загора буквите са SZR) След тези три цифри следва 4 цифрен номер. Първата цифра показва категорията на пътя по три степенна скала, подобна на РПМ. Категоризацията зависи от редица условия, като големината на селищата през които минава пътя, трафика на движение по пътя, сезонното му използване, обществената му полезност, броя линиите на обществения транспорт ползващ пътя и други. Последните три цифри означават номера на пътя. Един пример (SZR1170) Това е пътят през с. Змейово . Виж линка http://www.openstreetmap.org/#map=15/42.4923/25.6096
Какво е предимството на такова означение на Общинските пътища. Преди всичко те вече ще изливат във визуализаторите на OSM оцветени в жълто и ще изпъкват пред останалите пътища (некласифицираните или road). Това е от особено значение при навигационните програми използващи за база OSM (Например за андроид OSMAND). Няма никаква опасност да се сгрешат с истинските третокласни пътища от РПМ, защото Общинските започват с три буквен код. Освен това няма да “заблуждават” и навигационните програми кой път е за предпочитане, защото както вече споменах Общинските пътища не са по-лоши от третокласните от РПМ, а в много от случаите дори са по-добри.
Вече имате и сигурен идентификационен каталог на Всички Общински пътища в България, и няма никакъв проблем да се използва в публичното пространство.
Очаквам вашето мнение по повдигнатия въпрос!

Здравей и добре дошъл във форума! :slight_smile:

Погледнах държавния документ и според мен идеята ти е много добра. Не може пътищата да повечето села в България да останат необозначени като “minor road” без номер. Мисля да въведа по този начин пътищата в района, с който се занимавам.

Да видим какво ще кажат и другите тук и ако има консенсус, не е лошо да добавим тази информация и в БГ уикито, за да е по-централизирано.

А иначе, не се ядосвай, че има много недовършени и непълни неща в OSM за България, такава е същността на проекта - да се допълва, докато се получи. Рано или късно ще стане. :wink:

Здрасти,

От къде могат да се видят обозначенията на общинските пътища? В PDF-а след 9-та страница.

Точно този път беше обозначен като Главен, Голям и Жълт в google maps до скоро и навигацията на гугъл прекарваше хората от там :slight_smile: (Тя все още прекарва от Стара Загора към Плевен през Русалийския проход, ама това е друг въпрос…) Един път се излъгах да го видя, изкарах първите 100 метра, теглих 200 майни и обратно.

Съгласен съм че РПМ не е съвършена и части от нея са осъществени само на хартия. Но там където действително има асфалт и шосе, макар и в лошо състояние за сега използваме highway=tertiary като допълнително слагаме и smoothness=bad и/или surface=something за уточняване гладкостта и структурния състав на настилката.

Като обем общинските пътища като че ли са доста повече от третокласните. Доста работа ще е да се вкарат, но ако ще се мисли в тази насока, предлагам първо да бъдат описани в WikiProject_Bulgaria/Пътна_мрежа

Добре дошъл Питагорид. Гледам ти работата от известно време и се радвам че активно участваш в проекта и благодаря за документа. Доста отдавна откакто почнах да “драскам” из Openstreetmap и тъй като интересите ми са тясно свързани с навигационните програми съм се чудил точно откъде да намеря имената на тези забутани пътища и да ги слагам и по пътя на логиката нявсякъде такива пътища съм ги обозначавал като unclassified предполагам че и логитката на другите потребители е била същата като цяло.
А да попитам на други карти са виждал тези общински пътища обозначени с 5-цифрен номер а не буквено цифрен номер и сега не ми е ясно тези пътища към кой клас спадат защото е явно че не се водят третокласни а следователно са общински. Да не би буквено-цифровото означение да е по-новото и правилно а това с 5 цифри да е по-стар начин на означение?

Благодаря за информацията! Беше ми убегнало, че са сменили идентификацията, а съм ги подкарал със старата пет цифрена, която е от времето, когато всички пътища бяха към пътните управления. Дори и на чисто нови табели съм виждал старите пет цифрени номера. Ще сменя идентификацията в област Добрич с новата, защото определено се използва от тукашната администрация. Колкото до това да ги обозначаваме като третокласен път е хубаво да има консенсус. Аз ги тагвах като unclassified с ref петцифрения номер, за да има някакво разделение - ОПМ - РПМ, а и поне в територията, в която попълвам общинската пътна мрежа в по-голямата си част е трагична, но виждам логика и в това да ги тагваме, като tertiary с идентификатора за общински път.

Edit… Сега видях, че това решение се мени сравнително често и постоянно влизат нови пътни отсечки или се променят стари. Има още такива решения - Решения на Министерския съвет № 301 и 677 от 2011 г., № 807 и 871 от 2012 г.“. За 2013г. не мога да открия решения, но предполагам, че има. Интересно е също, че в списъка присъстват като общински път - отсечки от булеварди - виждам две скорошно рехабилитирани части от булеварди в Добрич - представени в списъка като общински пътища първи клас със съответния идентификатор и логично предполагам трябва да се тагват и с ref на общинския път. Предполагам, това е защото самият град си е община, но сигурно и на други места ще има такива моменти. Така че, ще се получат някои странности като различни като клас път по highway с идентификатор на общински път.

Пуснал съм с някакъв OCR pdf-a, защото читав списък отново не можах да намеря, а това уж трябва да са обществено достъпни данни, но не се и учудвам - знам в пътните управления как все още се говори за секретна информация… Така, че когато имам свободно време ще го кача тук. Ако някой междувременно е свършил тази работа - да пише :slight_smile:

Аха значи нещата се изясниха и новото буквено цифрено обозначение е по правилното. Благодаря на атари_матари за допълнителното инфо. По принцип и аз съм съгласен за тагването с teritary щом както е посочил Питагорид и не влияе по никакъв начин на изчислението на маршрутите на навигацинните програми не виждам никаква пречка да се ползва това тагване. Между другото някой да знае къде може да се намери този списък в по четим формат евентуално че така с този документ е пълна мъка докато намериш някое пътче от списъка. Между другото и този документ е супер объркан поне за мен откъм номерация в единия край описан 1-ва категория път с някакъв номер 1ХХХ а другия край друг път на който пише 3-та категория с трицифрено обозначение в списъка ХХХ номерация. В крайна сметка не ми е ясно кои се водят общински пътища тези 3 категория или 1-ва категория?
В това му състояние поне за мен този документ е супер неудобен за работа явно е бил подготвен за подвързване и отпечатване и затова е така разбъркан. Може да се опитам да му направя OCR с някоя програма че поне да може да се търси по име в него.
П.С.
Направих го четим накрая този PDF и стана сравнително добре като сега може поне да се търси из него, не съм го проверявал за грешки и съответно може да има такива но като цяло е добре. Ето тук го хостнах документа http://rghost.net/52185432
Мисля че линка ще е валиден 30 дни поне толкова му зададох.

babushka, линкът нещо не работи, пробвай да го качиш някъде другаде.
Моите проби с OCR бяха трагични. Държавната администрация продължава да публикува документи написани на ръка и коляно. Ех… е-правителство къде си?
Между другото не мисля, че общинските пътища биха били добре в една група с третокласните.
Все пак има някаква (макар и доста остаряла и неактуална) класификация по въпроса.
На pitagorid му споменах евентуално да помислим за нов таг от рода на obshtinski=yes или както е там на английски. Естествено това си е доста допълнителна работа, освен ако не се автоматизира някак си.
Не виждам проблем да са unclassified=yes с ref=XXXYYYY.

Странно поне при мен работи. Уж го тествах от друг компютър на работа да не би да ме следят по IP за хостването и работеше. Но както и да е мятам го също и тук: http://dox.bg/files/dw?a=9131d7425f
Линка ще е активен до 17.02 пък ако му трябва документа на някой друг просто да ми прати едно ЛС и ще му го пратя.
Еми май наистина може би най-добре е с unclassified и тага ref че да могат да се отличават тези пътища от останалите. Доколкото видях май за някои пътища около Варна си ги тагнал ти така нали ако не се лъжа?

tks, от новия го изтеглих.
Някой бях ги забелязал че са общински с този странен ref. Такъв ref не съм виждал на пътен знак, не съм много сигурен и доколко е добре да е ref. В смисъл една навигационна програма базирана на ОСМ ще ви покаже, че се намирате на VAR9999, но никой друг не го споменава, освен в дебелите папки на общината или в някакви европейски проекти и програми.
Знак Ж20.2 “Номер на пътя по националната класификация” - но не и по общинската. (Където го има)
От друга страна има няколко общински пътя около Варна, които са си доста натоварени, някак си не върви да са бледи и тънки на картата. Така че, ако не всички, то някои общински съм съгласен да са третокласни, с уговорката, че трябва да са и с някакъв допълнителен таг за да се различават.

В OSMAND (една от навигационните програми) unclassified е с по-нисък приоритет от tertiary:


        <road tag="highway" value="tertiary" speed="45" priority="1" dynamicPriority="0.9"/>
        <road tag="highway" value="tertiary_link" speed="40" priority="1" dynamicPriority="0.9"/>
        <!-- lowest form of grid network, usually 90% of urban roads -->
        <road tag="highway" value="unclassified" speed="35" priority="0.7" dynamicPriority="0.7">
            <specialization input="short_way" priority="1" dynamicPriority="1" speed="45"/>
        </road>

Благодаря за коментарите. Относно списъка на Общинските пътища, наистина е ужасяващо лошото качество на PDF файла. babu6ka се е постарал да подобри четливостта на файла. Проверих линковете откъдето може да се свали този файл. И двата линка работят. За сведение на всички заинтересовани, аз също подобрих качеството на файла, като подредих страниците така както трябва да бъдат. Търсенето значително се подобри, но въпреки това файла е неудобен за практическо използване. Идеята ми е да го обработя с OCR и да го прехвърля в Excel таблица. Тогава всичко ще си дойде на мястото. Но това ще ми отнеме доста време. Ако се заема и направя това което съм намислил, ще го публикувам да го използват всички.
Ето и линк към моя файл. Той няма срок за валидност и винаги ще е на разположение
https://drive.google.com/file/d/0B14tikPUDtGaeXdCSDRtclo1VXc/edit?usp=sharing

Много добра инициатива! Ако имаме списъка в по-добър формат, ще е хубаво да го сложим в Уикито, както е споменал Иванатора по горе. Там са списъците на всички други видове пътища. МОже би не е лошо, тез които вече сме въвели, да ги салгаме там, какво ще кажете?

Ще си имат ли и отделна релация, както другите класове пътища?

Относно това дали трябва общинските да се маркират като третокласни, според мен, в повечето случаи - да. Много от тях са си доста важни пътища, свързващи по няколко села и е направилно да ги оставим маркирани като някакъв напълно незначителен път.

Доста се чудих над този въпрос след мнението на plamen. Четох и дискусията за trunk в wiki-то, когато се е взимало решението за ползване на trunk за скоростни пътища в БГ, но тогава не съм бил регистриран. Всъщност, проблемът с маркирането на общинските пътища идва от това, че като много други страни сме приели, че highway=trunk е само път с 4 ленти, т.нар. скоростни пътища. А всъщност терминът идва от там, където е започнат OSM - Англия и означава в буквален превод просто главен междуградски път - точен аналог на нашите първокласни “E” пътища, няма нищо общо с броя платна, но поради подвеждане по картинки, примери в други държави или просто загуба в превода и т.н. се е възприело масово, че трябва да е с 4 ленти за да е trunk. Не помага това, че третия по важност клас са го кръстили primary и хората семантично подхождат към него като първокласен. Идеята на създателите на OSM едва ли е била такава и това си личи ясно в Англия и Ирландия. Иначе определено не мога да си обясня, защо при zoom 10 се вижда цялата пътна мрежа до secondary, а tertiary се появява чак на zoom 13.

При повечето държави обаче това не е проблем - там си имат магистрали, първокласни национални пътища, свързващи съседни региони - secondary и общински/локални - tertiary. Докато в България сме се наделили малко повече - магистрали, първокласни, второкласни, третокласни, общински. Всъщност с trunk класифицираме пътя като вид - брой платна, отделеност, а не като клас, както правим това с останалите и според мен това не е коректно. Освен това и семантично не е коректно. Скоростен път няма отделен клас в националната класификация, а и без това се отделя като платна визуално в рендерите, това trunk единствено слага различен цвят. Какво мислите за идеята highway=trunk да стане първокласен път и от там нататък primary - второкласен, secondary - третокласен, a всички общински ще си станат tertiary жълти, видими и разпознаваеми?

Сега за trunk-a:
:slight_smile: Позволявам си да цитирам закона за пътищата:

ЗДП Член 21 Ал. 1:
Максимална скорост на ППС Категория В по скоростен път - 120 к/ч

Правилник за прилагане на ЗДП - няма нищо за скоростен път ??? :roll_eyes: :roll_eyes: Къде е този пътен знак, който указва началото му, края и т.н. Не е стигнал до Народното Събрание??? Лично аз съм малко озадачен.

Хм, чел съм явно само правилника за прилагане на закона за пътищата, а и него още не са го обновили, защото там класовете към (изм. ДВ. бр.60 от 7 Август 2012г.) са си все същите магистрали 1,2,3-ти клас и също няма нищо за скоростен път.

Просто ме гложди, че идеята, а и буквалния превод на highway=trunk е важен национален път различен от магистрала поне в Англия(май и Румънците са възприели тази схема). Ако е скоростен просто добавят motorroad=yes и отделят платната, ако са отделени. Дори цветовете, с които се рендват пътищата в основната карта са взети от популярни британски пътни карти, като в зелено е точно първокласната им пътна мрежа, която е със зелени табели, а тя е всякаква от пътища тип скоростни, до съвсем обикновени.

:slight_smile: Извинявам се на Народното Събрание, ППЗДП се приема с постановление на МС, явно до тях не е стигнало още, не са си чели законите или и аз не знам защо :slight_smile:
Както и да е, в OSM.бг отдавна сме изпреварили времето :slight_smile: Реално в България все още няма отсечка обявена за скоростен път.
Но trunk е добре да са и разни четирилентови пътища където ги има - дори и с ограничение 90 км/ч нямаш насрещно движение и тази скорост е реално достижима.
За Англия не знам, в Румъния Гюргево-Букурещ си е четирилентов (в ОСМ е trunk), не си спомням ограниченията, но с повече от 100 караха само нашенци :slight_smile:

В Румъния тагват така Европейските коридори E, било то скоростни или не, нещо като англичаните. Но както и да е - приемам разделението, като тукашна традиция ( и като традиция на кажи речи цял свят :slight_smile: ). Пък да се надяваме бъдещето да дойде скоро. Ще се съсредоточа в общинските. Старите им номера ще ги пиша като old_ref=27034 примерно.

А, и ref тага на общински третокласен излиза доста внушителен на рендера, това още повече ме възпира от употребата на ref.

“Не картографирай за рендера!” Казано е неслучайно. В случая е, “игнорирай огромния надпис, той е само в Мапник” :wink:

Да, ама щем-нещем цялата работа опира все пак в рендера :slight_smile:
А и не мисля, че е нужно да е ref.
Има и други варианти - като loc_ref, local_ref, official_ref или модерното ref:something.

Имах предвид, че се вижда само в Мапник така брутално, а как изглежда там не е решаващо. Mапник принципно не е направен за общо ползване, а повече като картографираме да вижаме, кое е вече на картата и кое не.

Няма значение, де. Съгласен съм, че и някакъв вариант на ref би бил приемлив, но трябва да има съгласие как точно да се казва. После да го сложим в уикито и вече да може да се подходи по координирано.

Има ли предложения?

ref:municipal=
ref:municipal_road=
reg_ref=

Други?