Нуждая се от някои насоки от по-напреднали колеги

Здравейте,
От доста време знам за проекта OpenStreetMap, но едва от скоро се включих активно.
Като начало се заех с амбициозната задача да опиша напълно родното си село Кутово, Видинско, защото имаше доста неточности - несъществуващи улици, липсващи улици и доста голямо изместване. Познавам почти всяка част от селото и разликите се набиват на очи веднага. В момента живея във Видин, но родителите ми са там и общо взето на 1-2 седмици ходя до там.
Разбира се, преди това доста попрочетох и разгледах как са го направили други хора. Като начало направих с колата няколко кръгчета и записах няколко трака с моето iGO Primo - не е най-доброто, но докато си купя нещо по-точно и добро нямам избор. По траковете наместих картата и започнах малко по малко да описвам.
Като настолно четиво винаги правих справка с http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Bg:Map_Features и периодично проверявах за грешки с http://keepright.at
Въпреки това имам някои неизяснени неща, на които не можах да намеря отговор и искам да попитам тук:

 1. Относно път пресичащ малък воден канал. Пресичането на канала под пътя в повечето случаи е посредством единична тръба под пътя. С огромно въображение това би минало за мост. Правилно ли е в такъв случай въпреки това да се ползва таг bridge=yes, защото при проверки винаги излиза като грешка ако не е направено?
 2. Относно площади и площадки. Става въпрос за селския площад и още няколко по-големи пространства в селото. Не намерих по какъв начин и с какъв таг да означа такива по-големи открити пространства, в които се срещат понякога до 5-6 улици и се ползват както за преминаване на МПС, така и за пешеходци. Събирането на тези 5-6 улици в 1 точка, а дори и в няколко ми се струва нереално. Моля за съвет как се прави по правилния начин.
 3. Относно улиците в селото. Има асфалтирани и неасфалтирани улици. Доколкото съм разбрал ако са в територията на населеното място би трябвало всички да се отбележат като highway=residental, а това дали са асфалтирани или е черен път се определя от surface=asphalt или unpaved според случая. В началото неасфалтираните ги бях направил highway=track, но после разбрах, че не е правилно.
 4. Когато има обект с таг fixme и е извършена съответната корекция, трие ли се тага fixme и прави ли се нещо допълнително?
 5. При проверка на направеното от мен в http://keepright.at на няколко места имам грешка:This way has just one single node - така и не успях да открия нищо нередно на местата, на които се появява. Дали някой може да помогне?
 6. Проверявам за грешки с http://keepright.at, защото ми се стори най-подробно. Ако имате по-добри предложения бих се радвал да ги споделите.

Поста стана доста дълъг, но поне описах нещата, които ме вълнуват в момента. Имам амбицията да продължа активно в проекта и тези неща ме интересуват.
Ще се радвам на помощ и се надявам проекта да става все по-популярен и да се включат повече хора.

Здрасти и браво за добре свършената работа :slight_smile:
На въпросите директно:

 1. layer=-1 за канала в повечето случаи помага, особено в такива, където не може да се говори за мост. В английското вики обаче: Rivers and streams should not be tagged with layer -1 along their entire length. Демек, слагаш -1 само под пътя.
 2. Маркирай затворен път като area=yes и highway=нещо_си. По-сложно е с релации, ама и това върши работа. Ако някой има по-добро виждане - да сподели.
 3. Горе-долу и аз мисля като теб. Хубавото на track, е че излизат после ясно различими на самата карта. Докато paved/unpaved няма разлика, което е недостатък. Но гледам, че масово се ползва track. От друга страна по нашите села трудно ще кажеш къде свършва residential street и къде почва полето.
 4. Ако мислиш, че си оправил нещото с fixme, изтриваш fixme. А може и да напишеш още нещо във fixme - ако има и друго за оправяне.
 5. Точка маркирана като път е често срещана грешка, мисля че беше някакъв бъг в Potlach редактора. Оправя се лесно в JOSM.
 6. Също и тук, макар че напоследък нещо не е наред с този сайт. :roll_eyes:

Благодаря за ценните съвети. Това с площада още не съм го пробвал.
Днес попрочетох още за канали и потоци и открих това:
For a stream passing under a road use tunnel=culvert on the section of stream passing under the road (don’t use this tag for open-top culverts or roads using the culvert structure as a bridge (bridge=culvert)).
Дали това не е приложимо точно за моя случай с каналите?

Здравей и добре дошъл :slight_smile:

 1. В такъв случай ако не става дума за мост с подпори и свод обикновено ползвам tunnel=culvert. Ако канала влиза в тръба - culvert е.
 2. Пламен добре го казва, но предпочитам да не маркирам такива места. Предпочитам да събера всички пътища в една точка, защото ако се прекали с мерака за площадите по едно време започва така да се тагва всяко уширение на пътя.
 3. Селските улици ги слагам residential. track ползвам за кърски пътища, по които минават главно селскостопански машини. Това кое как се рендва, не бива да ни притеснява - златното правило е да не се тагва в угода на рендера.
 4. Както каза Пламен - изтрива се fixme.
 5. Както каза Пламен. Кой редактор ползваш? Това си е въпрос на личен избор, но ако мислиш да правиш повече неща по ОСМ освен това село, горещо ти препоръчвам да НЕ ползваш Потлач.
 6. JOSM има вградена валидация преди ъплоуд на момента. keepright е добро когато тръгнеш с идеята че цяла сесия ще правиш главно корекции.

Започнах да усещам предимствата на JOSM, още повече че съм любител на бързите клавишни комбинации а не на безкрайно кликане с мишката по менюта. Предпочитах Potlatch доскоро, защото винаги е “под ръка” за несложни работи и не иска предварително инсталиране на допълнителен софтуер, а и е по-щадящ откъм ресурси.
Смятам, че за по-сложни неща още не ми е време и бих искал да попрочета повече и да поразгледам как го правят другите, въпреки че работа по този проект има за целия китайски народ и още толкова, но не бива да страда качеството за сметка на количеството.
Благодаря за насоките. От време на време пак може да досаждам с въпроси.

Относно 2 и аз съм съгласен с Иванатора, най добре да не се маркират селските площади. Преди доста време имаше такава подобна тема дискутирана в руския дял на форума. Ако се маркират площадите става мазало голямо като цяло при рутиране например. Не забравяйте все пак че данните от Openstreetmap вече се ползват масово от разни програми за навигация или се конвертират данните във формат например за Гармин приемници, вече отдавна не е само един рендер картата и дотам. Това са геоданни които са доста полезни и се ползват все по често. Затова като чертая вземам и това на предвид че тези данни се ползват от други програми които осъществяват рутиране или търсене например на адреси. А площадите са пълен ужас в това отношение затова е най-добре с пресичащи се пътища в една точка и дотам. Гледам че така си го направил в Кутово но най-добре го редактирай с пресичащи се улици.

Освен това за селските улици често ползвам track за разбити улици по простата причина че пак например за рутирането такива пътища са с по-нисък приоритет и от практична гледна точка ако се наложи да ви навигира дадена програма няма поне да ви прекара през такива улици. Макар че ми е ясно че това не е много правилно, ама такова е положението със селата в България и трябва да се съобразяваме с текущите условия. Ако са маркирани като residential повечето конвертори не ги интересува какъв е типа на настилката а гледат типа на пътя като цяло.
Освен това и Полтах и новия редактор си поддържат бързи клавиши, просто трябва да ги погледнеш кои са. Но за мен лично JOSM е най-доброто защото флаш плеъра е пълна скръб и сега и новия редактор който правят в момента са супер мудни и ако трябва да редактирам някой път нямам нерви да издържа на супер бавното поставяне например на нова точка от даден път. Така че JOSM e за предпочитане отвсякъде.

ОК. Разкарах всички площади и площадки. Явно по този въпрос няма единно мнение, както винаги се случва в един отворен проект, което е нормално. Ще се придържам към маскимална полезност, въпреки че по този начин рендирането и добрия визуален изглед отиват на доста заден план, но както казва ivanatora не трябва да робуваме на рендера. Би било хубаво едното да не страда за сметка на другото.
На този етап не бих се доверил на навигация да ме рутира по карта от OSM (говоря за България и особено в населени места), но трябва да мислим за в бъдеще и да го правим както трябва.

За площадите ако се направи един отделен полигон ще стане работата ама ако има и улици вътре които се пресичат ще стане грозно като цяло.
Относно рутирането много често ползвам Османд която ползва карти на Openstreetmap и съм супер доволен като цяло, рутирането също е на ниво. Като цяло ако си пеша няма проблеми даже се справя доста добре. Скоро тествах и рутирането на Гармин GPS-а ми заредена с такава базирана на Openstreetmap само че в автобуса с който ходих за един ден от Мелник до гръцко. Интересното е че шофьора на автобуса си ползваше някаква си негова навигация а аз през това време пуснах маршрут точно по OSM за теста. Еми рутирането си беше супер точно и на ниво. Така че и за това става картата като цяло.
Ако си с кола и разчиташ на рутирането то тогава може и да стане интересно ако има някакви неточности по картата. Определено има какво да се желае в тази насока ама и там е доста работа за подобряването на данните например за ограничението на скоростта.
Например тези дни бях в София и ми трябваше най близката спирка на автобуса, еми никоя друга карта в БГ ги няма маркирани тях например. Така че отворения проект според мен си има повече предимства отколкото недостатъци. Даже се мъча да направя читава планинска карта за един район базиран на Openstreetmap, макар че рендера не рендира както трябва някои специфични гори например. То други проекти като карти за Гармин и топографски карти базирани на Openstreetmap могат пълноценно да се възползват от тези данни. Така че аз именно залагам на качеството на картата и точността на данните които въвеждам да са достоверни доколкото мога.
П.С.
Поздрави за добре свършената работа която си направил по картата за толкова кратко време откакто си се регистрирал. Покрай теб се ентузиазирах тук за района на Варна да вкарам малко сгради на блокове поне в кварталите дето още няма.

Надявам се да не съм разбран неправилно, че имам нещо против отворените проекти. Следя доста такива и участвам в някои и съм наясно с предимствата и недостатъците.
Работата ми е свързана с IT дейности и когато няма проблеми се свежда основно до наблюдение, което предполага големи възможности за уплътняване на времето с участие в отворени проекти :slight_smile:

Тъкмо мислех да питам за OsmAnd - чудех се нова тема ли да пускам или в тази. Повдигна въпроса за това приложение и аз го продължавам. Ползвам OsmAnd понякога да правя тракове или за справка в картата на OSM. За картата на България, която се теги през приложението ми прави впечатление, че при рендиране почти целия северозападен край излиза, че е залят от вода от р.Дунав. При различните степени на увеличение заливането е различно. Изтеглини са картите и на Румъния и Сърбия в смисъл, че Дунав е описан с полигон, който е доста голям и преминава през доста страни. Дали някъде не е зтворен някой полигон, дали е грешка в конвертора, с който са правени картите - не знам. Отдавна исках да питам за този (д)ефект. Доста е дразнещо. Ако сметнете, че проблема е свързан не с приложението а с ОСМ и е важно може да се изнесе въпроса в нова тема.

Отговарям тук за разливането на Дунав в OsmAnd, макар че и темата се разводни вече :slight_smile:
Това е т.н. Bodensee проблем , (също тук) както му казват, бъг в OsmAnd, програмата не разпознава правилно полигоните с вода, кръстен е на някакво езеро в Холандия или Германия. Ако в OSM водоемите са маркирани с таг - natural=coastline, май няма да е така, но специално за Дунав е с полигони, а границата минава по средата. То и в JOSM тия полигони се разливат.
Като се режат части за създаване на карти по държави, се режат явно и полигоните през средата и после става мацаница.
Отделно за едрите мащаби се ползва една basemap, която е доста груба по отношение на границите и водите. (на мащаби/зуум 8-11 излизат и двете граници, но проблема със заливането не е от basemap-a според мен)

Ако имаш време виж OsmAndMapCreator дали може да се направи нещо с него по въпроса.
Поздрави.