Карта бициклистичких рута Западне Србије

Ево да представим пројекат на коме сам радио последњих годину дана: уређивање и означавање бициклистичких рута на подручју туристичке регије Западна Србија која обухвата општине Ужице, Чајетина, Пожега, Ариље, Ивањица, Сјеница, Пријепоље, Нова Варош, Бајина Башта и Косјерић. Укупно је обележено 15 бициклистичких рута дужине око 400 километара, са нешто преко 200 стубова и око 500 путоказа. Руте су опремљене и клупама и надстрешницама.

Ових дана сам завршио и мапу. Овај пут је као подлога коришћен OpenStreetMap. Уз помоћ програма Maperitive урадио сам прилично коректну мапу.

Карта у виској резолуцији: zapadna-srbija-biciklisticke-rute-pregledna-karta.png

Да бих добио овакву мапу морао сам доста података да убацим у OpenStreetMap али још увек нисам убацио све. Саме руте сам корситио локално као GPX јер ми треба много времена да путанје у OpenStreetMap које сепоклапају са рутама средим. На само јакрти се виде одступања непрецизно уцртаних путева у OpenStreetMap у односу на руте (које су веома тачне). Прво морам да средим све те путеве (и повежем још доста околних путева да би се све уклопило, па да онда преко тога направим релације за бициклистичке руте као што сам то урадио на Торнику.

Због ограничења у рендерингу, неке ствари сам морао да доцртам накнадно, као и да додам легенду и друге садржаје који су саставни део мапе.

Иако сам наишао на доста ограничења и мањкановсти у рендерингу, ипак сам задовољан како је све то на крају испало.

Свака част !

Да ли можемо да очекујемо детаљније објашњење како је изгледао рад на карти? Чисто да се зна каква су искуства уколико неко жели да се упусти у нешто слично?

Lepo, bravo!

FYI, http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2013&mm=07&dd=06&nav_id=729925

Ух, искуства. То је све испало прилично напорно јер је уместо да се као пилот пројекат уради једна или две бициклистичке руте на крају изашло двадесетак а у ходу се смишљало како да се све уради, па је било и доста грешака и понављања. Сад је већ друга прича, када је “освојена” технологија.

Подаци су прикупљани на терену. Олакшавајућа околност је што добаре део терена од раније добро познајем и доста снимљених путева и оријентира сам већ имао, али се свакако све морало пролазити поново због много детаља који су били неопходни. Изазов је било радити на теренима које не познајем добро па сам морао да се служим разноразним изворима како бих направио добре планове и избегао изненађења на терену. Уједно сам и те нове терене упознао.

Нарочито ми је било занимљиво када сам спајао познато и непознато и када сам откривао колико је простор у ствари мали када га упознаш и колико је све повезано разним путељцима и пречицама.

Сам израда каре је такође била незгодна, јер Маперитив није баш испеглан алат а слабо је и документован. Доста ми је времена требало да оно што сам замислио да урадим, стварно и постигнем, а негде само морао и да правим компромисе, па чак и да ручно доцртавам карту. У неким моментима сам мислио да је урадити овакву карту просто немогуће.

Наравно кад се једном прође кроз све то после буде лакше.

Генерално, проблем је што је ОСМ превише уопштен, алати за рендеровање мањкави, а за израду карата по правилу треба много специфичних детаља. На пример, често је потребно померити неки назив или ознаку да би карта била прегледнија. Наравно, увек може да се направи локална копија ОСМ података и да се измења по потреби али то онда више не може да буде ажурно са главном базом.

Пошто нисам имао времена да се са тим бавим, нисам мењао ништа у ОСМ осим оно што је ионако требало да се убаци у ОСМ, а додатке сам држао одвојено. Тако су на пример трасе бициллистичких рута учитане као GPX јер нисам могао да стигнем да у карту уцртам све што треба да бих могао да направим ОСМ руте. То се на карти види, јер се руте не поклапају тачно са путевима који су у ОСМ.

Највише посла је било регулисати рендеринг тако да се карта може одштампати у размери. Прво ми је тебало времена да укапирам како се то уопште може урадити у Маперитиву а онда је морало пробом и корекцијама да се коначно утврди површина карте. Ја сам то себи олакшао тако што сам просто карту стави на пун формат, иначе би морао да се прво уради дизајн карте па да се на основу њега утврде тачне димензије простора где иде карта, па онда тек да се рендерује карта да се уклопи у те димензије.

И поврх свега, аутор Маперитива је објавио да је баталио даљи рад на програму, тако да гомила ситних багова које сам приметио и нека једноставна побољшања никада неће бити регулисани.

Али пак, лепо је кад видиш како се толики посао претвара у прилично добар коначан резултат.

Овај простор који покрива карта је у принципу предмет мог интересовања, тако да ћу се и убудуће бавити побољшавањем ОСМ података на том подручју.

Samo da se pridruzim u cestitkama na sjajnom projektu!