Львів - Візуалізація руху громадського транспорту на мапі

У зв’язку із впровадженням у Львові системи моніторингу руху громтранспорту (читати тут і тут) - усі автобуси, тролейбуси і трамваї з gps (трекерами?), дані зводяться в систему, до якої має доступ міське управління транспорту - виникає питання:

  • якщо вдасться отримати доступ до даних переміщення громтранспорту, чи готові ми технічно організувати процес візуалізації тих даних на своїй карті? Чи має хтось серед нас такий досвід? Я пам’ятаю колись щось схоже (тільки для сміттєвозів) було в Рівному - http://sunkom.rv.ua/ (наразі демо не працює).

  • чи потрібні нам ці дані взагалі і якщо потрібні, то що ми зможемо на їх основі зробити?

В принципі, маючи дані переміщення громтранспорту, можна було б зробити купу цікавих сервісів - я б хотів мати програмку, яка б показувала, де той автобус, на який я чекаю, в себе на мобільному точно. Але оскільки я не програміст, мені складно оцінити важкість реалізації. Тому чи варто взагалі братися за тему відкривання таких даних для нас і громадськості загалом? Ми будемо мати що з ними робити?

Ну маючи такі дані можна щей простежувати завантаженість автобуса по часі цого затримки на зупинках і рекомендації в в разі завантаженості інших маршрутів.
Але для ОСМ нем би дало ЖПС треки і нам пожна було би дороги більш корректно відмалювати.

Якщо вони транслюватимуть ці дані не лише на “великі монітори”, а й поставлять сервак, який по запиту віддаватиме координати обєкітв - запросто :slight_smile:

Підтримаю - якщо що, намалювати на карті об"єкти по заданих координатах і періодично оновлювати - зовсім не проблема. З серверною частиною - також, єдине що - треба мати цей сервер.

Треки їхні нам навряд чи допоможуть, а от прикрутити такий показ до аплікейшна, що на днях “рекламував” Bossly, я б був дуже радий. Реклама осма буде… :slight_smile:

Я думаю, що самому Bossly варто продемонструвати/пропіарити свою програмку міськраді.
Можливо вони б навіть виділили якісь кошти на реалізацію моніторингу, побудову маршруту, інші фічі. Чому б не спробувати?

А заодно разказати про OSM, який, на відміну від Гугла/Яндекса, дозволяє оперативно вносити нову інформацію про маршрути
Доречі, наскільки актуальні дані у Гугла по маршрутам Львова? В Києві у них лажа

… а також дозволяє на своїй базі моніторити маршрути, на відміну від інших

не думаю що міськ рада за це гроші буде платити, ще питання чи вони з нас за користування сервісом гроші не будуть вимагати.

Завдяки GPS автобуси Львова можна буде відстежувати в Google Maps або Yandex Картах

Тобто сервер існує - сервер компанії, яка встановлює пристрої на автобусах. Питання лише в тому як отримати до нього доступ.

Значить треба починати виходити на пана Білоуса.

невідомо на яких умовах компанія оGPSує автобуси. Сумніваюсь, що вищезгаданий буде вирішувати на яких даних буде сервер.
Швидше, якщо вже і зв’язуватись то з виконавцем

Думаю міскрада сама в курсі того, що є програми. Але самі розумієте що наявність програм не покращить якість перевезення (ідея з розрахунком завантаженості транспорту через час простою на зупинці не реальна). Зробити моніторинг можна як буде сервіс і API, але будьте реалістами, хто просто так зробить сервер і віддаватиме інфрмацію безкоштовно.

Я от зараз вирішив програмку оновити і розумію з даними маршрутів бардак, особливо з зупинками для маршрутів :frowning: Чому б просто не поправити те що є, замість того щоб мріяти про те, як буде класно якщо напишемо програмку і все зробиться само.

мав трохи натхнення і зробив декстопну версію програмки osmtransit https://github.com/bossly/OsmTransit - Nightly Builds/OsmTransit_desktop.jar - але для пошуку маршрутів між точками на карті.
Писав її швидко тому версія не дуже стабільна) Коротко про неї:

  1. кнопкою ‘download’ скачати дані про маршрути
  2. на карті: роликом миші - zoom, правою-кнопкою миші - переміщення карти, лівою-кнопкою миші поставити точки від, до, та скинути (точки ставляться по черзі, а пошук відбувається після того як буде встановлення друга точка)

Заодно можна побачити, як сформовані маршрути (пару маршрутів треба виправити на osm, або я щось намудрував з розпарсуванням :roll_eyes:)

пс: звичайно код відкритий, кому цікаво не відмовлюсь від допомоги :wink:
ппс: я використовую eclipse для розробки (та Swing для UI)