Да подобрим качеството и точността на картата

Предлагам в тази тема да посочваме места в България които се нуждаят от корекция на пътищата било то поради неправилно картиране по сателитни снимки с голямо отместване, неправилно картирани пътища и т.н. Говоря главно за по-големи участъци от картата които не са много по силата на сам човек да се справи лесно и бързо с голяма част от тези отмествания например. Даже предлагам който забележи подобни неточности за даден път или обект и т.н. да го отбелязава с тага fixme така че други потребители евентуално да знаят за какво става дума и сами да направят корекции.
Давам като за начало някои сайтове с подохдящи тулове за целта които могат да детектират голяма част от грешките, като несвързани пътища съмнителни тагове и т.н.
Основните два сайта които използвам за целта и са най приложими за нашата територия са тези:
http://keepright.at/
http://tools.geofabrik.de/osmi/
На който му е интересно може да разгледа и тази тема в Уикипедия: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Quality_assurance

Освен това посочвам и някои места които съм забелязал че имат голямо отместване спрямо реалните координати явно поради директно картиране върху подложката от Бинг без съобразяване с gpx тракове и съответното и наместване. По-грубите места на които съм забелязал засега с такова отместване са Бургас и Провадия в които наместа има отмествания на повече от 20-30 метра от реалните координати така че ако на някой му се играе може да понамести някоя и друга сграда път и др. Верно голяма играчка е но трябва да се започне от някъде. Ако знае и по-лесен начин за правене на корекции за такива големи територии наведнъж ще го помоля да сподели опит.
Друго място което съм забелязал с лошо картирани пътища и явно чертани по снимки от Ландсат 7 е в района на Плевен и по точно на север от него, една част от пътищата ги оправих особено сега като пуснаха там с по-висока резолюция но все още има тук таме междуселки пътища които се нуждаят от корекции.

Гледах в Бургас няколко от триангулачните точки с описание ‘комин’ и се падаха върху покрив. Като цяло улиците в Бургас ги правих в Потлач 1 с подложка от yahoo, но после си го доразвиха. По какво съдиш за 30 метра отместване?
До скоро Видин и видинско беше много отместено но някой го шифтна и сега е прилично май.

Здрасти К2.
По принцип се ориентирам по качените GPX тракове които си ги свалям предварително в JOSM редактора преди да правя някакви корекции и се мъча да донаглася по тях подложката на Бинг.
По принцип конкретно за Бургас не навсякъде има отмествания на начертаните пътища но явно някои други потребители които после са ползвали за основа Бинг мапса, там вече има отмествания и е чертано по тези снимки. Отместванията са конкретно по някои главни улици, ако се сравнят с множеството GPS тракове макар че и там е относителна работа, но ако се вземе някакво осредняване се вижда че някои улици доста са изместени встрани от основните тракове които са качени. За Бургас конкретно отместванията са по-малки на места и то за конкретни обекти и улици но може би тук таме има разлика в около 10-15 метра може и по-малко което е допустимо като цяло.
А относно Провадия там си ги има тези големи отмествания, тъй като източника на сателитната снимка съм го виждал още преди няколко години и ми е известно че има доста отмествания.
Иначе там около града и в него ги пооправих пътищата така че засега са по-добре нещата. Остават само едно две села около Провадия които трябда да доредактирам малко.

Отпреди два дни Бинг пуснаха ново обновление за част от територията на страната с нови снимки. Забелязах че новите особено сега в Североизточна и Източна България част от обновлението на снимките са с по неточно геореферирани спрямо старите и имат отмествания така че се налагат малки корекции на Бинг подложката преди да се чертае върху нея. Така че имайте го на предвид ако някой чертае по Бинг първо да сравни дали сателитните снимки съвпадат с GPХ траковете в Openstreetmap естествено където ги има и са в повече и могат да служат за някакъв достоверен ориентир.

Да, забелязах, че и в Пловдив има някакво отместване с 3-4 метра на югозапад в Пловдив от преди няколо дни и всичи сгради, оито съм чертал последните няколко месеца са леко мръднали. Проблемът ми е, че не мога да преценя кое е вярно, старото или новото. Аз чертая (поне засега) с Potlatch и там реално нямам начин да мръдна подложката. Има ли начин глобално да се коригитат подложките за Potlatch, ако е ясно че не са както трябва?

Може да се мръдне и това става като задържиш Space (Шпацията) бутона и мърдаш подложката за донаместване с мишката. А и не се учудвай защото сега от Бинг наскоро пуснаха нови снимки и явно и за района на Пловдив също са направили ъпдейт. По принцип съм забелазял че новите снимки са с такова отместване около 5 метра вариращо в различни посоки, като старите снимки бяха по точни като георефериране. Пусни си да се вижда GPX траковете в полтаха и се ориентирай по тях. Пък щом вече си свикнал с Полтаха можеш да скочиш на едно ниво по-нагоре и да преминеш на JOSМ редактора, за Poltach ми е супер тежък заради флаша и неудобен за работа и отдавна съм го зарязъл. Сега макар че вече се работи над нов онлайн редактор който се очаква да е коренно различен от досегашния Poltach и да е базиран на java скрипт технологии май. Така че ще видим какво ще изкарат девелопърите идните месеци.

Само да вметна - точността на ръчните GPS-и в градски територии не е особено голяма. Често те са доста по-зле от колкото геореферираните сателитни снимки. Така че осланянето предимно на единични gpx тракове не е гаранция за точност. Би трябвало да се ползват няколко и да се осредняват така би се постигнала една що годе задоволителна точност.

Да това е така наистина. Затова винаги се осланям на това правило да се гледат където има множество тракове и по тях или да ползвам собствени мои за целта за донаместване. Но както си споменал само един трак не дава достатъчна информация за точностотта. В случая колкото повече тракове има толкова е по-добре. Извън града определено точността на GPS траковете е по голяма по пътищата. В горска местност положението е почти същото както в града.

Така днес случайно сравних новите сателитни снимки с качени тракове и забелязах леко отместване на начертаните пътища североизточно от София около Кремиковци и околните села така че явно преди областта е била картирана по предишни сателитни снимки които са били отместени без да се вземат на предвид качените GPX тракове и пътищата имат нужда от малки корекции. Ако на някой му се занимава да донамества пътища да има на идея за тази информация. Наместих улиците в Кремиковци и още едно село и някои главни пътища наоколо набързо.
П.С.
Освен това бях чел преди време че сателитните снимки на Бинг могат да имат различно отместване в различните райони даже да си личи снимките да са от една и съща дата така че винаги може да има някакво отместване.

Напоследък Бинг-ските снимки които гледам са доста точни. И аз винаги си свалям траковете за ориентиране.
По планинските шосета обаче траковете бягат навсякъде и са в пъти по-неточни от снимките.

По принцип е така наистина но има и изключения. Например в района на Търговище и Преслав където си играя от доста време да картирам Преславска планина в началото по едно време лятото като пуснаха по новия ъпдейт сателитните снимки бяха доста точни но в последствие изкараха един по нов ъпдейт от септември месец за същата територия който се оказа по-неточен, верно с малко изместване около 5-7 метра но го има.

Излязли са нови снимки, по които може да се картографира свободно (от Мапбокс): http://www.openstreetmap.org/user/lxbarth/diary/21622
Има и на райони в България, които до сега въобще ги нямаше в Бинг. Много добра новина.

Брей най накрая се сетиха да ги публикуват тези снимки. Мина сигурно 2 години откакто бях чул че Мапбокса имат детайлни снимки за цялата планета но поради разни лицензирания не бяха ги пуснали и най-накрая го направиха. Все пак това е много добра новина наистина. Интересно ми е докога Източна Европа ще е смята 9 дупка на кавала и дали и ние ще доживеем някога да имаме супер детайлни снимки които са почти като аероснимки където да се виждат ясно колите и хората както е в останала част на Европа и САЩ например. Бинг уж преди време бяха почнали детайлно заснемане на планетата и докъде стигнаха не знам. Поне ми се ще някой някой ден да публикува такива снимки поне за София но нито Бинг, нито Гугъл досега са публикували нещо подобно.
П.С.
Ми сега разгледах слоя на Мапбокса ами какво да кажа половината им снимки са или от Бинг по стари техни издания или се припокриват на места едно към едно с тези от Бинг но с по-лошо качество от тях. Тук таме има по една две чернобели снимки за които знам и на тях произхода. Като цяло стават на пръв поглед, остава само да видя и кои зони са ги покрили дето досега е нямало нищо за тях.

Да, определено много добра новина - най-малкото пътната мрежа ще може да се въведе с доста по-голяма точност на местата, на които досега Bing нямаше покритие.

Искам да попитам някой има ли на идея как мога да огранича слоя на Мапбокс да зарежда само до 17 ниво на детайлност (което е максималното за България) тъй като реално няма овързум подобно на Бинг слоя и като зумнете повече се виждат само едни Х-чета в сиво. Защото така е малко трудно да се чертаят например сгради или улици с по-голяма точност защото ако зумнете повече ви изчезва реално слоя а то голяма “височина” на гледане обектите са доста малки и трудни за чертане. Четох в един руски форум че за целта нещо се барат WMS настройките на слоя но и така не ми стана ясно как става номера.
П.С.
Оправих се. Просто заменяте 19 в квадратните скоби на активирания Мапбокс слой със 17 и става работата. При това не се зареждат снимки по големи от 17 слой, като по този начин овързума остава просто пикселизиран.
Между другото ако откриете някакви проблеми с покритието на Мапбокс както аз открих липса на покритие в най източните части на Стара Планина около нос Емине в Бургарска област или например снимки с много облаци то може да се подаде рапорт тук и ако в бъдеще се слагат нови сателитни снимки то да се изберат заменят с по-добри такива от текущите-https://www.mapbox.com/labs/request/#3/0.00/0.00

Значи колеги имам осм картата на орукс и ми се иска да допълня мои тракове на картата.
Как да стане това или по точно с каква програма се прави?
Изтеглих една от маркета май беше Веспучи ама пак немога да импортна тракове

Щом вече си влязъл тук то значи имаш регистрация и за сайта на Openstreetmap. Там влизаш в твоя профил и има опция за качване на твоите тракове, като те могат да бъда публични т.е. да се виждат там кога са направени и от кого и също така май имаше и опция например само ти да можеш да си ги виждаш например ако искаш. Например ако ползваш другата програма дето пак работи с Openstreet карти Osmand там има възможност за директно качване на направените тракове от телефона в сайта на Openstreetmap чрез твоя профил и мисля че тази опция се активираше от настройките за плъгините на програмата.
Ако питаш мен най-добре си качвай директно траковете през Openstreetmap.org. След това твоите тракове може да се виджат от другите потребители дето чертаят по картата например в JOSM едитора.

Ако не е твърде късен отговора - в настройките на OruxMaps се попълват данните за вход в OSM, след което може директно да публикуваш следите - manage tracks - задържаш на избрания трак - upload to - OpenStreetMap. Там има настройки за публичност на следата. Успех!

Здравейте! Много ми харесва идеята на OpenStreetMap за България, дано проекта да се разрастне бързо.

Аз също имам идея за обогатяване обаче с текст на българската Wikipedia, тъй като имам достъп до Online библиотека на немски език, бих искал да преведа и допълня статии към Wikipedia БГ, която за съжаления е доста бедна.

Ако някой от вас може да ми даде кантакти (Facebook или емейл) на някой редактор в WIKi БГ с малко по-високи Admin права, бих се радвал да работим заедно. Моят мейл е: carradios(att)yahoo.de