Маркиране състоянието на пътищата

Здравейте,

Ще е хубаво ако можем по някакъв начин да отбелязваме какво е състоянието на пътищата - дупки, неравности, остри завои и опасни участъци. Ще се получи доста полезен overlay, който може да се рендне отделно.
Въпросът е какви тагове могат да се ползват от OSM?

  • smoothness - excellent / good / intermediate / bad / very_bad / horrible / very_horrible / impassable - може би основния критерий (който също така е доста субективен) ?
  • surface - paved / unpaved / asphalt / concrete / paving_stones / cobblestone / metal / wood / grass_paver / gravel / pebblestone / grass / ground / earth / dirt / mud / sand - типа на пътната настилка
  • width - има тесни пътища (особено в Родопите), където два автомобила трудно се разминават
  • incline - наклонът е важен както при изкачване, така и при спускане
  • bridge/tunnel - мостове и тунели са принципно по-опасни места
  • tracktype=grade1/2/3/4/5 - тези се ползват обикновено за черни пътища, но директно говорят за типа на участъка
  • lanes - в комбинация с oneway може да каже дали изпреварването се извършва в насрещното движение или има специална лента за това
  • други?

Може да се направи някакъв точкуващ алгоритъм да смята състоянието на пътя по тези критерии, като после според точките съответния път се рендва с определен цвят. Така са го направили румънците на тяхната карта: http://www.openmap.ro/moto/?zoom=7&lat=45.89&lon=25.38&layers=BFFTFFTF До колкото видях там ползват smoothness и surface.

Идеи, предложения?

Тази идея съществува май само в България и в Румъния :slight_smile:
smoothness е най-подходящо, така е в Румъния, че и румънците го слагат по нашите пътища. Страницата в Уикито не отразява директно дупки и неравности по асфалта. Много е относително и субективно.

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=91535221&postcount=511
Тук се заформя някакво развитие по въпроса.

Гледам че вече си направил готова работеща карта което е много чудесно и даже информацията в нея ми се вижда доста актуална което е супер. Може даже да направиш отделна тема за нея.