Отместването на "подложките"

Здравейте,
предимно работя с Potlatch (вече е версия 2) и съм забелязал че подложките от Yahoo и Bing са отместени няколко метра спрямо реалните координати които са сваляни с GPS. Преди редакция винаги зареждам GPS тракове и “намествам” подложката… Мисълта ми е дали да не се измисли начин да маркираме обекти с таг указващ че елемента е с доста по-прецизни координати? например да се добави таг ‘geotagged=yes’? Така че, който редактира в последствие да се ориентира и намества подложката по-лесно?

И аз така правя.
Такъв таг обаче ми се струва че няма да е точен. “Прецизни координати” - колко точно прецизни? Сваляни от ръчен GPS, сваляни от диференциален GPS, сваляни от кадастър, рисувани от сателитна снимка, рисувани по снимка и спомен… прекалено много възможности има за да успее един таг да опише ситуацията. Дори за тракове сваляне от GPS няма гаранция че са точни. На практика когато работя с повече от един трак правя някакво осредняване и си давам сметка че дори то не е точно.
М/у другото може да видиш този таг: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:source Там се указва от какви данни е свален обекта, а според това всеки може да си направи извод за точността.

Може би в source е най-добре да се записва източника. Сега няма много качена информация но в бъдеще ще е важно да се знае дали може да се има доверие на даден вектор.

По добре късно от колкото никога…

Наскоро забелязах че потребителя ‘Fips’ е мръднал с няколко метра 1/4 от квартал Люлин в София. Предполагам че го е “наместил” върху грешна подложка. Писах му дали има начин да върне дадения changeset ако не… чака ме работа по връщането на нещата по правилните места на ръка (не знам точно какво е ‘захапал’ при местенето)

От скоро се обзаведох със 62s така че за в бъдеще траковете ми ще бъдат още по-прецизни/надявам се…/

Поздрави и успешно ‘картографиране’!

Хмн, Фипс има опит с отместването на подложките, сигурен ли си че тази която гледаш ти не е по-грешна? :slight_smile:
Пишете си, вижте кой е прав. Ако се наложи ревертване на changeset, пишете после как е минало.

Подложката (WMS) на bing на по-голямата част от Русе е отместена на около 20 метра на изток, в сравнение с голямото количество GPX тракове. Това определено е проблем на bing слоя.

Забелязах че е подобно положението и за Бургас. Около централната част има доста разместени улици. Тук таме пооправих някои малко но като цяло ще отнеме повече време за това. Така че преди да правите промени по сателитни снимки правете предварително наместване на Бинг слоя ръчно ако се налага по GPX траковете. Това е привествие за някой бъдещ потребител ако прочете тази тема.

Някой мерил ли е колко е отместването на последния Бинг за Варна. Не е много, като гледам по траковете, но определено е изместен леко спрямо Бинг-а отпреди година.

Снимката ми изглежда доста точна, поне като гледам една малка част от нея. Все пак понякога може да се получи отклонението в единия край и в другия край да е различно, не съм я преглеждал цялата.
По тази част която гледам (кв. Аспарухово) ми изглежда достатъчно добра за да се ползва без отместване.

Някой може ли да обясни как се прави отместването на Bing слоя в Potlatch? И ако го направя, това ще засегне ли останалите, които редактират или само мен? В момента има отместване на булевард Джавахарлал Неру в Люлин, както и на други пътища и сгради. Не знам бинг ли е виновен или просто пътя е изчертан неправилно? Обикновено гледам source тага, за да видя дали не е от GPS трак, но изглежда, че рядко се попълва.
Все още съм нов в света на OSM и ще се радвам да помагам с каквото мога. :slight_smile:

https://help.openstreetmap.org/questions/1686/adjusting-aerial-backgrounds-in-potlatch-2
Не ползвам Potlatch 2, но явно задържаш SPACE и с click-and-drag на мишкката местиш подложката.

source тага рядко се попълва, но по-често се използва source тага на чейнджсета. В твоя случай може да видиш историята на промените на way-а да видиш описанията на чейнджсетовете (ако има такива).

В градски условия и без това гпс следите не са особено точни…

Ясно. А JOSM по-добър вариант ли е за редакция?
Иначе аз и на открито да съм, не ми се е случвало да се свързвам с толкова сателити, че да имам по-добра точност от 5 метра, което не е от особена полза. Притежател съм на Samsung Galaxy S, но определено си трябва по-сериозен GPS за такива цели. Някой от вас постига ли по-добра точност с GPS-а в телефона?

Пробвай JOSM и виж дали ще ти допадне. Не може да се каже че един от двата редактора е “по-добър”. Те просто са прекалено различни и са ориентирани към различни потребители имащи нужда от различни неща.

5 метра точност не мисля че е реално постижима с потребителско GPS устройство за цивилни цели. Мисля че при идеални условия най-доброто което може да се получи нещо от рода на 10-15 метра. Това че устройството докладва “точност - Х метра” не е причина да му се вярва :wink:

Относно редактора на мен лично JOSM ми е най-удобен за работа и бърз така да се кажае спрямо онлайн редакторите. Но ако тепърва ще почваш да правиш редакции по ОСМ може би онлайн редакторите ще ти са по удобни тъй като са по опростени за работа а за JOSM ще ти трябва известно време да го разучиш и свикнеш с него. Освен това не знам дали знаеш но отскоро пуснаха нов редактор в Openstreetmap т.к. нар. iD редактор който ще замести Poltach. От скоро е активен и може да се избере от менюто като влезеш в акаунта си и избереш типа на редактора от менюто. По принцип го тествах набързо и донякъде ми изглежда по добър от полтаха, но за мен всички онлайн редактори са доста тромави даже за бързи машини. Не че джавата на която е писан JOSM го прави по бърз, но е по добре от тях.
Относно точноста и отместването на Бинг подложките но Иванатора е прав че в градски условия точността на GPS-а пада особено около високи сгради, затова като гледам GPX тракове и за наместване единствено гледам там където има достачен брой от тях, най често се виждат най-много по главните булеварди и вземам нещо като осреднена стойност на позицията и която използвам за референтна стойност по която да наместя отместването. Обикновено избирам средата на това множество от тракове.
Относно точността на GPS-а в конктретност на Galaxy S имам преки наблюдения от него тъй като го притежавам и както е писал Иванатора, наистина реалната му точност се доближава до 10-15 метра.
Просто на тоя телефон е толкова скапана GPS антената че няма какво повече да искаме от него. За тези размери няма как да искаме по-голяма точност. С други телефони може и по добре да е ама пак 5 метра точност ще е доста добре. Точността в полеви условия се мери единствено около някоя триангулачна точка на която се знаят точните координати и се сравнява с показанието на GPS-ите.

А относно реалната точност от потребителски GPS точността която е достижима реално е до 2 метра с помощта на WAAS EGNOS корекции, но най-често варира в рамките на 3-5 метра като най-добра точност, под 3 метра е доста по трудно да се достигне и това само при почти идеални условия. В началото наистина като е пусната GPS системата от американците се е вкарвала нарочно допълнителна грешка от 20-50 метра. Но след като армията на САЩ сваля ограниченията и вече може да се радваме на максимална точност.
Освен това например ако ви трябва голяма точност за дадена точка например туристическите GPS и имат такава функция например започват да мерят координатите в дадена точка за определено време като накрая се осредняват резултатите и по този начин донякъде се постига по голяма точност, тай като обикновено GPS а е склонен на дрейф на позицията му като стоите на едно място. Вече с вкарването и на GLONASS системата мога да твърдя че точносттта също се повишава например при липса на достатъчно сателити от страна на GPS системата.
А и тези точности са постижими най често със специализирани GPS устройства, като например туристически GPS или таблети. Това последното не е шега но съм забелязал че ня някои таблети GPS-а им е доста добър. Явно в таблета има повече постранство да сложат по читава и голяма антена и точността се доближава вече до тази например на туристически GPS.
Ако на някой му е интересно и иска да понаучи някои интересни неща около GPS технологията да разгледа този сайт: http://ftp.domainbg.com/tuono/html/gps_oanoiaa.html
Оттам съм научил доста интересни неща като цяло.

Здравейте и от мен!

Прави ми впечатление, че напасването на подложките по сгради е по-трудно, отколкото по улици например. Явно се получава някакъв ъгъл при заснемането от сателит, който оказва влияние особено при по-високи сгради. Моля, споделете впечатленията си по какви обекти правите напасването на подложките?