Σίγουρα πρέπει να μπει μια τάξη με αυτό το θέμα γιατί είναι λίγο χαώδης η χρήση των tag αυτών στην Ελλάδα, ειδικά επειδή η Π-92 είναι κάπως σπάνια (αν και την συναντάω όλο και πιο συχνά).
Παραθέτω τι αναφέρει ο ΚΟΚ για τις δύο περιπτώσεις:
Ήπιας Κυκλοφορίας
Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας νοούνται οι οδοί με προτεραιότητα στην κίνηση των πεζών, στους οποίους με κατάλληλες διαμορφώσεις εξασφαλίζεται, πέραν των αναφερομένων στη χρήση πεζοδρόμου της παρ. 59 του παρόντος άρθρου, η διέλευση οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα ή και η στάθμευση.
Πεζόδρομοι
Πεζόδρομοι είναι οι διαμορφωμένοι υπαίθριοι κοινόχρηστοι ελεύθεροι χώροι, που εξυπηρετούν τη συνεχή, ασφαλή και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών, των ΑΜΕΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων. Σε αυτούς απαγορεύεται η στάθμευση και επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο τα οχήματα που κινούνται προς και από εισόδους - εξόδους χώρων στάθμευσης των παρόδιων χρήσεων, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής ή χώρων στάθμευσης που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4313/2014 (Α΄ 261), εκτός αν άλλως ορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.
Αν δηλαδή δεν αλλάξει κάτι νομικά στον νέο ΚΟΚ κάθε πεζόδρομος στην Έλλαδα έχει περίπου implied motor_vehicle=destination, και parking:both=no.
Στις ήπιας κυκλοφορίας επιτρέπεται το παρκάρισμα, όπου δύναται βέβαια από το πλάτος της οδού.
Για μένα, όπου υπάρχουν κυβόλιθοι ή πλακόστρωση, ΔΕΝ είναι απαραίτητα ούτε living street/ήπιας κυκλοφορίας, ούτε πεζόδρομος. Θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε ένα μέτρο traffic calming, αλλά απο μόνο του δεν αλλάζει τον χαρακτηρισμό της οδού, την νομική της υπόσταση, και πάνω απ’ όλα, την δυνατότητα δρομολόγησης μέσω αυτής.
Π.χ. στο κέντρο των Ιωαννίνων πολλοί δρόμοι είναι λιθόστρωτοι, ενώ περνούν αυτοκίνητα κανονικότατα, και έχουν υπερυψωμένα πεζοδρόμια. Οι πεζόδρομοι έχουν όλο ίδιο το επίπεδο της οδού. Οι ήπιας κυκλοφορίας που φτιάχτηκαν πρόσφατα, με ρητή Π-92, πάλι έχουν ίσο επίπεδο της οδού αλλά έχουν κολωνάκια για οριοθέτηση διαδρομών για πεζούς και αποτροπή παρκαρίσματος.
Πέρα απ’ όλα αυτά τα νομικά, εφαρμόζω κάπως de facto συνθήκες και εγώ, αλλά με πιο πεζοκεντρικό πρίσμα από τον Νίκο. Πάντα με την Π-92 θα την βάλω living_street όταν τη συναντώ, κάποιους με Ρ-55 επίσης living_street αν περνάνε συνέχεια αμάξια, αλλά και σε γειτονιές μπορεί να βάλω εγώ pedestrian αν υπάρχει η Ρ-55, ειδικά αν είναι ένα στενό που όντως δεν εξυπηρετεί με τίποτα διαμπερή κυκλοφορία και είναι μόνο για τις παρόδιες ιδιοκτησίες.
Πρέπει πιστεύω να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε στη καθεμία γιατί αλλιώς “νερώνουμε” δύο ετικέτες μαζί. Άλλωστε πολλές φορές ένας πεζόδρομος καταπατάται ακριβώς επειδή το GPS ενθαρρύνει έναν οδηγό να τον χρησιμοποιεί, οπότε έχουμε μια κάποια ευθύνη σε αυτό το κομμάτι.