Καλημέρα,
Σχετικά με τον τρόπο χαρτογράφησης των πεζοδρομίων, από αυτά που διάβασα στο σχετικό οδηγό ‘Sidewalks - OpenStreetMap Wiki’ υπάρχουν δύο αποδεκτοί τρόποι ενσωμάτωσης τους στο OSM και είναι η κάθε κοινότητα που θα αποφασίσει ποιόν θα προτιμήσει.
Πρώτον γίνεται με αποτύπωση αυτών ως ξεχωριστά από τους δρόμους features, άρα τραβώντας νέες παράλληλες γραμμές στους δρόμους και εφαρμόζοντας τα tags highway = footway και footway = sidewalk και στον δρόμο sidewalk=separate.
Ο δεύτερος είναι ως ένα tag στον δρόμο sidewalk=both/left/right/no.
Είδα ότι στο κέντρο της Αθήνας έχει εφαρμοστεί η πρώτη μέθοδος με χωριστά features, άρα και εγώ να τα κάνω έτσι στην πχ στην Ηλιούπολη;
Καλημέρα. Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο εύκολη τη 2η μέθοδο, που αν δε κάνω λάθος, ενσωματώνεται και στο StreetComplete. Επίσης νομίζω πως έχω δει αρκετούς δρόμους στην Αθήνα με τον 2ο τρόπο.
Κάποιος πιο έμπειρος ίσως έχει καλύτερη άποψη βέβαια στο ποια μέθοδος ταιριάζει καλύτερα στην Ελλάδα που τα πεζοδρόμια μας είναι ελαφρώς… ανύπαρκτα
Ο πρώτος είναι εξαντλητικό micromapping που δεν έχει ουσιαστική χρησιμότητα και εκ των πραγμάτων δεν χρησιμοποιείται σε κανέναν renderer αλλά ούτε και σε διευκολύνεται από οποιαδήποτε εφαρμογή επεξεργασίας.
Ο δεύτερος είναι που έχω εφαρμόσει εγώ όπου το έχω κάνει, πανεύκολο και το έχω δει να αποτυπώνεται σε πραγματικές καταστάσεις.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,
Θα συμφωνήσω ότι σίγουρα η δεύτερη όπου κάνεις μόνο tag είναι ευκολότερο να υλοποιηθεί.
Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι ότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να συμφωνήσουμε στο να χρησιμοποιούμε μια μέθοδο καθολικά.
Φυσικά από το τίποτα οποιοδήποτε είναι καλύτερο αλλά υπάρχει προτιμότερη μέθοδος για την χαρτογράφηση πεζοδρομίων στην Ελλάδα γενικά. Αν θέλω να διαθέσω τον χρόνο είναι προτιμότερο να γίνουν χωριστά ή θα προκαλέσω ασυμβατότητες με τις γύρω περιοχές;
Γενικά επειδή υπάρχει αυτή η διαφορά μεθόδων παγκοσμίως, οι καταναλωτές των δεδομένων είναι ενήμεροι και υποστηρίζουν και τα δύο, αν ξέρουν τι κάνουν.
Γενικά και εγώ προτιμώ την πιο απλή μέθοδο επειδή είναι ενσωματωμένη στο StreetComplete. Όπου υπάρχει η πιο σύνθετη, δεν υπάρχει λόγος να το διαγράψεις και να το αλλάξεις, είναι χρήσιμη πληροφορία. Π.χ. όταν σε μια διάβαση υπάρχει από τη μια ράμπα αλλά από την άλλη όχι, είναι αρκετά δύσκολο να αποδοθεί αυτό με την απλή μέθοδο και tag στο crossing και μη στανταρισμένο.
Ίσως στο μακρινό μέλλον που έχουμε καλύτερο imagery στην Ελλάδα να έχει νόημα να γίνουν παντού έτσι, αλλά τώρα είναι υπερβολικά χρονοβόρο γιατί θέλει επιτόπια έρευνα.
Καλύτερα δηλαδή σε εμάς που είναι ελλιπή τα δεδομένα και περιορισμένα τα εργατικά χέρια, να πάρει κάποιος τον χρόνο και να βάλει το πεζοδρόμιο σε 200 δρόμους παρά σε 10 (γιατί μιλάμε για τέτοια διαφορά χρόνου πιστεύω).
Και για τα αμαξίδια ας πούμε που έφερα παράδειγμα της αδυναμίας του συστήματος, είναι τόσο ελλιπής η χαρτογράφηση των πεζοδρομίων (πλάτος ράμπες, ύπαρξη καν κτλπ) οπότε ούτως ή άλλως δεν είναι χρήσιμα τα δεδομένα στην Ελλάδα ακόμα.
Προσθέτω επίσης μια άλλη περίπτωση που η χρήση της αναλυτικής μεθόδου υπερτερεί και μάλλον θα έλεγα είναι υποχρεωτική: όταν το πεζοδρόμιο διαμορφώνεται με σκαλοπάτια. Στου Ζωγράφου ας πούμε στην Αθήνα είναι αρκετά κοινό αυτό, φαντάζομαι στην Ηλιούπολη έχετε και εκεί κάποια στην Άνω Ηλιούπολη.
Εδώ ένα παράδειγμα στην Αμερική τι εννοώ:
Εικόνα
Αν κάνεις μίξη συστημάτων ή συναντάς πεζοδρόμια που έχει χαρτογραφήσει άλλος με την σύνθετη μέθοδο, είναι σημαντικό πάντοτε τα πεζοδρόμια να συνδέονται μετά με την οδό και το ευρύτερο δίκτυο για το routing. Βγαίνει ως warning και στο JOSM και στο iD πάντως οπότε αν δεν τα αγνοείς καλά θα είσαι πιστεύω.
Η Ευριπίδου έχει sidewalk=both και έρχεται και ένα πεζοδρόμια ξεχωριστά αποδοσμένο. Αφού όμως δεν υπάρχει καμία σύνδεση, δεν ξέρει πως να συνεχίσεις με τα πόδια ο router και κλατάρει. Άρα βάζεις έναν μικρό σύνδεσμο όπως έχω βάλει το πράσινο και τελειώνει εκεί.
Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση!
Όντως στην Άνω Ηλιούπολη έχουμε πάρα πολλά τέτοια πεζοδρόμια οπότε καταλήγω ότι μάλλον θα χρειαστεί ξεχωριστή αποτύπωση για μερικές περιοχές εκεί πάνω.
Κατά’ τα αλλά θα τα βάζω ως tags στο street complete όπου είναι δυνατό.
Και μένα σα νέο χρήστη με απασχόλησε το θέμα και νομίζω στις κλασικές αστικές περιοχές μας είναι μια χαρά και πολύ αποδοτικό να σημειώνουμε ένα tag στο δρόμο και να δουλεύει και το routing.
Αυτό κάνω σε όλη την Κοζάνη, εμπλουτίζω tags και φυσικά περνάω και τα πεζοδρόμια.
Το πράγμα είναι θα έλεγα ένα πάντρεμα και των δύο μεθόδων και κυρίως όταν περνάμε traffic islands που πρέπει να μπει routing στις διαβάσεις.
Ας δει κάποιος πχ εδώ
Υποθέτω ότι είναι εντάξει για routing πεζών.
Είμαι σε φάση που θα περάσω κάθε δρόμο της πόλης, απλά έχω ξεκινήσει από τα προάστια για… προπόνηση και σιγά σιγά θα φτάσω κέντρο
Σε πλατείες λοιπόν, έχει νόημα το micromapping και εκεί συνήθως περνάω και τα kerbs. Εκεί είναι που έχει και τον πιο πολύ κόσμο και θα το χρειαστεί.
Πριν λίγο καιρό έκανα πιο αναλυτικά μια πλατεία.
Νομίζω αυτή είναι κυρίως η μεγάλη διαφορά στις δύο μεθόδους. Η αναλυτική χαρτογράφηση των kerbs για αμαξίδια κτλ.
Έχεις δίκιο. Πρέπει να συνδέεται. Είχα πιάσει τις διαβάσεις και ξέχασα τα απλά περάσματα.
Αλήθεια, αυτή τη μικρή σύνδεση τη βάζουμε footway=link ;
Με την ευκαιρία και επειδή είμαστε και πόλη με ανηφόρες πλαγιές κτλ, βοηθάει πολύ να βάζουμε retaining walls, τοίχους αντιστήριξης δηλαδή σε πλαγιές κτλ, γιατί δείχνει με το μάτι στο χάρτη που υπάρχει πραγματικό εμπόδιο να περάσει κανείς και που υπάρχουν υψομετρικές διαφορές. Και τα βάζω και αυτά σιγά σιγά.