Ανοιχτά δεδομένα Δήμου Αθηναίων

Έχουμε τώρα ένα προβληματάκι. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον δήμο μήπως καταφέρω να πάρω άδεια να χρησιμοποιήσω τα δεδομένα στο OSM (όπως ρώτησα και εδώ, είναι ασαφές αν η ODbL είναι συμβατή πλήρως με το OSM). Μου απάντησαν χθες από τον δήμο 25 μέρες μετά, ότι όλα τα γεωχωρικά δεδομένα διέπονται από την CC-BY 3.0 σύμφωνα με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (302/2013). Μέχρι εδώ καλά, θα τους πω απλά ότι ενδιαφέρομαι για τα ODbL εγώ.

Μπαίνω όμως στη σελίδα και βλέπω ότι όντως έχουν αλλάξει όλες τις άδειες σε CC-BY 3.0 σε όλα σχεδόν τα σύνολα! Όπως λες και εσύ geraki, κάποια είναι καραμπινάτα από το OSM. Σε αυτό ας πούμε διατήρησαν την ODbL γιατί είναι αδιαμφισβήτητα από το OSM τα δεδομένα.

Εγώ έστειλα στο Τμήμα Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων Πόλεως, άλλα CC στην απάντηση που έλαβα είναι η Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανθεκτικότητας, Καινοτομίας και Τεκμηρίωσης, στην οποία Διεύθυνση υπάγεται το τμήμα.

Αν προσπαθήσω να ανασυνθέσω την σειρά των γεγονόντων, μάλλον το μήνυμα πυροδότησε κάποιον (ίσως την προϊστάμενη) να αναζητήσει αν υπάρχει κάποια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετική, βρήκε αυτή, κατάλαβε ότι έχει γίνει “γκάφα” και έβαλε σε όλα τα σύνολα την άδεια που νομικά δεσμεύεται να βάλει ως υπάλληλος του δήμου.

Κρίμα, αλλά τώρα τι κάνω; Συνεχίζω σαν να μην έγινε τίποτε και ζητάω απλά μήπως μου δώσουν waiver για CC-BY; Άλλα σύνολα πολύ πιο δύσκολα αποδεικνύεται αν είναι derivative από το OSM, ίσως να μην είναι και καθόλου και να άρεσε στον συγκεκριμένο υπάλληλο η ODbL. Εδώ πάντως φαίνεται καθαρά στο Wayback μια περίπτωση που άλλαξε από την μια άδεια στην άλλη.

1 Like