Έπεσε στην υπόληψη μου ότι υπάρχει ξεχωριστή πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων του δήμου Αθηναίων: http://gis.cityofathens.gr/
Για καλή μας τύχη, πολλά από τα δεδομένα είναι αδειοδοτημένα με ODbL! Ξέρω ότι τα imports σηκώνουν ειδική συζήτηση και αδειοδότηση, αλλά πιστεύω κάποια από αυτά τα σύνολα δεδομένων θα ήταν πολύ καλοί «υποψήφιοι» για import, όπως π.χ τα όρια των ταχυδρομικών κωδικών που είναι δύσκολο να αντληθούν με επιτόπια έρευνα.
Φαίνεται επίσης ότι ανανεώνεται τακτικά, με τα τελευταία δεδομένα να έχουν ανέβει στα τέλη Μαρτίου.
Έχουμε τώρα ένα προβληματάκι. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον δήμο μήπως καταφέρω να πάρω άδεια να χρησιμοποιήσω τα δεδομένα στο OSM (όπως ρώτησα και εδώ, είναι ασαφές αν η ODbL είναι συμβατή πλήρως με το OSM). Μου απάντησαν χθες από τον δήμο 25 μέρες μετά, ότι όλα τα γεωχωρικά δεδομένα διέπονται από την CC-BY 3.0 σύμφωνα με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (302/2013). Μέχρι εδώ καλά, θα τους πω απλά ότι ενδιαφέρομαι για τα ODbL εγώ.
Μπαίνω όμως στη σελίδα και βλέπω ότι όντως έχουν αλλάξει όλες τις άδειες σε CC-BY 3.0 σε όλα σχεδόν τα σύνολα! Όπως λες και εσύ geraki, κάποια είναι καραμπινάτα από το OSM. Σε αυτό ας πούμε διατήρησαν την ODbL γιατί είναι αδιαμφισβήτητα από το OSM τα δεδομένα.
Εγώ έστειλα στο Τμήμα Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων Πόλεως, άλλα CC στην απάντηση που έλαβα είναι η Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανθεκτικότητας, Καινοτομίας και Τεκμηρίωσης, στην οποία Διεύθυνση υπάγεται το τμήμα.
Αν προσπαθήσω να ανασυνθέσω την σειρά των γεγονόντων, μάλλον το μήνυμα πυροδότησε κάποιον (ίσως την προϊστάμενη) να αναζητήσει αν υπάρχει κάποια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετική, βρήκε αυτή, κατάλαβε ότι έχει γίνει “γκάφα” και έβαλε σε όλα τα σύνολα την άδεια που νομικά δεσμεύεται να βάλει ως υπάλληλος του δήμου.
Κρίμα, αλλά τώρα τι κάνω; Συνεχίζω σαν να μην έγινε τίποτε και ζητάω απλά μήπως μου δώσουν waiver για CC-BY; Άλλα σύνολα πολύ πιο δύσκολα αποδεικνύεται αν είναι derivative από το OSM, ίσως να μην είναι και καθόλου και να άρεσε στον συγκεκριμένο υπάλληλο η ODbL. Εδώ πάντως φαίνεται καθαρά στο Wayback μια περίπτωση που άλλαξε από την μια άδεια στην άλλη.
Ποια δεδομένα είναι OSM δεδομένα?
Από οτι βλέπω τα δεδομένα της ηλιακής ακτινοβολίας απλώς προβάλλονται πάνω στο OSM.
Όμως τα δεδομένα της ηλιακής ακτινοβολίας καθ’αυτά είναι του δήμου Αθηναίων.
Επίσης από ότι φαίνεται από λάθος αναφέρεται (στην δεύτερη σειρά) ότι η άδεια είναι ODbL. Όταν κάνετε κλίκ στο “More info” στο κάτω μέρος της σελίδας αναφέρει ρητά άδεια CC-BY 3.0.
Τα κτηριακά πολύγωνα είναι 100% από το OSM. Δες ας πούμε στο Κτελ Κηφισού που έχουμε μια πολυδιάσπαση κτηρίων αντί για bulding part, είναι ταυτόσημη. Η έρευνα δεν έγινε από τον Δήμο οπότε υποθέτω (και) για αυτό δεν άλλαξαν την άδεια.
Η απο κάτω αναφορά μάλλον απλά μπαίνει καρμπόν σε όλα τα δεδομένα. Όπως βλέπεις και στο wayback, και πριν που ήταν και σε άλλα σύνολα αδειοδοτημένα με ODbL αναφέρονταν από κάτω στο More info.
Επιμένω.
Τα δεδομένα της ηλιακής ακτινοβολίας απλώς “προβάλλονται” πάνω στα κτιριακά πολύγωνα του OSM. Η άδεια που επικαλείται ο δήμος αφορά τα δεδομένα της ηλιακής ακτινοβολίας και μόνο, και όχι το υπόβαθρο.
Και ναι το βλέπω στο wayback αυτό που λες.
Είναι προφανές ότι όταν αποφασίσανε την χρήση αδείας CC-BY 3.0 το 2013 έβαλαν το “καρμπόν” στο κάτω μέρος αλλά ξέχασαν να διορθώσουν την αναφορά της άδειας στην δεύτερη σειρά.
Πάντως σε τυχόν δικαστήριο θα κερδίσουν διότι θα επικαλεστούν ότι το αναφέρουν ρητά.
Ώπα!!!
Τώρα που κατέβασα τα δεδομένα (το shapefile) και τα άνοιξα με το QGIS βλέπω ότι εμπεριέχονται τα δεδομένα των κτιριακών πολυγώνων του OSM οπότε δεν μπορούν να επικαλεστούν άδεια CC-BY 3.0. (για τα συγκεκριμένα δεδομένα της ηλιακής ακτινοβολίας)
Για άλλα δεδομένα δεν ξέρω, δεν τα κατέβασα.
Για άλλα δεδομένα πιστεύω είναι πλήρως καλυμμένοι, γιατί δεν αλληλοεπικαλύπτονται με του OSM απ’ ότι βλέπω με γυμνό μάτι. Για τα δεδομένα που όντως ταυτίζονται, παίζει απλά να ταυτίζονται οι πηγές μας (να τα έχουμε πάρει εμείς από geodata τα όρια των συνοικιών ας πούμε και αυτοί εσωτερικά).
Όπως και να έχει, συνέχισα με μια απάντηση που ζητάω υπογραφή δήλωσης αποποίησης για την CC-BY. Δεν πιστεύω να βγει κάτι από αυτό αλλά βλέπουμε.