Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

Για σας. Ψάχνω για προτάσεις σχετικά με το πως πρέπει να γίνει tag ένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Πριν λίγες μέρες έγινε ένα batch edit με τα ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα από το GNET (ή με data από το GRNET, δεν κατάλαβα). Το changeset ειναι το Changeset: 147373697 | OpenStreetMap όπου έχω αφήσει και κάποια σχόλια. Συμφωνείτε με αυτά; Έχετε κάποια άλλη πρόταση για το πως μπορεί να γίνει tag καλύτερα;

Ένα από τα πράγματα που πρότεινα είναι να μπει ο κωδικός του ΚΕΠ ως ref:GR:kep_id. Αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει από σκέτο kepId που ήταν αρχικά σε ref:kepId. Θεωρείτε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το namespace με το GR; Σχετική σελίδα στο wiki: Key:ref - OpenStreetMap Wiki

Σχετικά με το office=government (Tag:office=government - OpenStreetMap Wiki), αν γίνει μετά tag με government=* (Key:government - OpenStreetMap Wiki) τι τιμή θα μπορούσε να έχει;

Τέλος, υπάρχει κάποια διαδικασία πριν κάποιος κάνει bulk edits/imports, πχ να ανακοινώνει κάπου την πρόθεσή του και να ζητάει feedback πριν κάνει τις αλλαγές;

1 Like

Άφησα σχόλιο με την ελπίδα να γίνει σοβαρή συζήτηση πριν προχωρήσει περαιτέρω το θέμα. Δεν είναι απίθανο μήπως χρειαστεί να γίνει revert των τριών αυτών changesets εάν όντως βρεθεί πρόβλημα.

Όσον αφορά το tagάρισμα, σίγουρα προτείμότερο το ref:kepId από σκέτο kepId, και πιθανόν όντως καλύτερο το ref:GR:kepId για αποφυγή πιθανής εμπλοκής με παρεμφερές όνομα σε άλλη χώρα.
Για το ΚΕΠ Αντιρρίου, είχα βάλει τα tags office=government government=public_service, καθώς μου φάνηκε το πιο κατάλληλο από τα tags που υπήρχαν στην λίστα στο wiki (και με σχετικά καλή χρήστη βάσει taginfo, οπότε δεν είναι κατί αχρησιμοποίητο).

Το dataset προέρχεται από σχετικό έργο που έχει αναλάβει η εταιρία. Δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο υποστήριξης των ανοικτών δεδομένων.
Τα ΚΕΠ που υπήρχαν πριν ανεβεί αυτό τα dataset ήταν γύρω στα 30 και ο καθένας είχε χρησιμοποιήσει ότι tags ήθελε με ελλιπείς πληροφορίες για το καθένα.
Προσθέτοντας 1021 νέα σημεία ΚΕΠ με κανονικοποιημένα tags προφανώς αναβαθμίζεται η πληροφορία που παρέχεται γύρω από τα ΚΕΠ.
Το tag kepId άλλαξε σε ref:GR:kepId έχετε δίκιο είναι πιο σωστό.

1 Like

Υπάρχει σχετικό link για το dataset αυτό; Και για το που αναφέρεται η σχετική άδεια για την χρήση των δεδομένων αυτών; Μην ξεχνάτε ότι πρέπει η άδεια να είναι συμβατή με το ODbL.

Εάν έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το συζητήσουμε.

Σχετικά με τα υπόλοιπα. Προφανώς ανεβάσαμε τα δεδομένα σεβόμενοι το copyright & license της OpenStreetMap, τα οποία είναι εμφανή στην αρχική σελίδα του OpenStreetMap.org δεν γίνεται να τα αγνοήσει κανείς.

Εάν ήταν επιθυμητό να κάνουμε κάποια δήλωση σχετικά με τα δεδομένα, το έργο από το οποίο προέρχονται ή τον τρόπο καταγραφής τους θα έπρεπε να ζητείται ρητά κατά το upload από την κεντρική εφαρμογή του OpenStreetMap και όχι μέσα σε ένα forum. Συμπληρώθηκαν τα πεδία που απαιτούσε η εφαρμογή.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι έχετε ανοίξει μία συζήτηση η οποία δεν θα υπήρχε εάν είχα χαρτογραφήσει τα σημεία ένα-ένα και αυτό δεν είναι παραγωγικό.

2 Likes

Συγνώμμη για την καθυστέρηση της απάντηση, έτυχαν πολλά. Ακόμη πάντως δεν δώσατε πάντως το σχετικό link που ζήτησα, χωρίς να λέτε αν υπάρχει όντως διαθέσιμο online ή όχι.

Μέχρι στιγμής, έχω εντοπίσει σε κάποιες περιπτώσεις να έχετε προσθέσει ΚΕΠ που ήδη υπήρχαν + τα ΚΕΠ σε χωριά έχουν προστεθεί σε άκυρα σημεία από εκεί που πραγματικά είναι, κι αυτό λοιπόν βάζει τον φόρτο της επιτόπιας επαλήθευσης της τοποθεσίας των ΚΕΠ (επειδή τώρα έχουν χαρτογραφηθεί, οπότε ο περιπλανώμενος χαρτογράφος θα έχει να λάβει κι αυτό υπόψιν να ελέγχει). Εντάξει το δεύτερο, σε αυτό φταίνε τα αρχικά δεδομένα που πήρατε, γιατί το δημόσιο έχει θέμα με την ακριβή τοποθεσία διαφόρων υποδομών όταν αφορά χάρτη, το γνωρίζω πολύ καλά αυτό.

Για μαζική εισαγωγή δεδομένων, υπάρχει άρθρο στο wiki, το οποίο μεταξύ άλλων δηλώνει και την συζήτηση με την κοινότητα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει αναίρεση αυτού του import, αλλά αφότου πέρασε καιρός τώρα, αναγκαστικά θα μείνουν κι απλά θα κοιτάμε να βελτιώνουμε/διορθώνουμε όπου είναι…

Και γω αυτά θα επέλεγα και αναλόγως την περίσταση μετά κανονίζουμε και το κάθε building. Πχ ένα ΚΕΠ μπορεί να είναι στο ισόγειο ενός πολυόροφου κτιρίου που στεγάζει και άλλες υπηρεσίες.
Αφού ο pantelis έχει ήδη σωστά περασμένο το office=goverment τότε ναι θα πρέπει να γίνει με το χέρι έλεγχος για διπλά POI’s σε κάθε περίπτωση.
Ο πλούτος πληροφορίας που προστέθηκε είναι εκπληκτικός, πλήρη στοιχεία και τηλέφωνα στο κάθε ΚΕΠ.
Εγώ θα πρότεινα στον pantelis να προστεθεί και ένα check_date (ίδια ημερομηνία για όλα τα ΚΕΠ εννοώ) για να ξέρουμε πόσο φρέσκα είναι τα στοιχεία για τα τηλέφωνα πχ
Το κάνω και γω τώρα που χαρτογραφώ… χωματόδρομους lol
Βάζω ένα survey_date για να ξέρει ο επόμενος ότι έχω πάει και το έλεγξα ο ίδιος και πότε ήταν αυτό, βάζω σκέτο 2024, δε πιστεύω να αλλάξει δραματικά ο χωματόδρομος σε 5 μήνες…

Ένα σχετικό με αυτά τα δεδομένα ερώτημα:
Δεν θα υπάρχει πρόβλημα που έχουν χρησιμοποιηθεί κεφαλαία, ειδικά στη διεύθυνση; Σε προγράμματα που δεν κοιτάνε για τονισμένο/άτονο κείμενο, ίσως να μην γίνεται σωστά η αντιστοιχία της διεύθυνσης στο node του ΚΕΠ, με το όνομα της οδού στην οποία βρίσκεται.

έχω εντοπίσει σε κάποιες περιπτώσεις να έχετε προσθέσει ΚΕΠ που ήδη υπήρχαν

Βλέπω ότι είναι πολύ λίγες σε σχέση με τον πλούτο της πληροφορίας οπότε μάλλον είναι μικρό το πρόβλημα. Μπορούν να βρεθούν σχετικά μπακαλίστικα ή εύκολα με ένα query overpass turbo

3 Likes

Εδώ πάντως ήδη γίνονται εκτεταμένες αλλαγές στα δεδομένα αυτά:

Ε, βλέπω ότι αφαιρεί μόνο

addr:street=-

οπότε καλά κάνει και τα “χτενίζει”, θα τα μάζεψε με query

1 Like

Συμφωνώ ότι είναι μια καλή αλλαγή. Προσωπικά θέλω και εγώ να τα κάνω ένα πέρασμα για να τα αλλάξω από κεφαλαία σε κανονική γραφή. Απλά το σημειώνω για να μην κάνει ο καθένας μικρές αλλαγές στη περιοχή του και μετά είναι δύσκολο να τα μαζέψουμε όλα μαζί γιατί ο καθένας έκανε άλλο ταγκάρισμα.

Ας πούμε το αν θα βάλουμε office=government και government=public_service όπως προτείνει ο jimkats, καλό θα ήταν να γίνει μαζικά. Για αυτό κανονικά συζητιέται από πριν το import για να κάνουμε αυτό τη διαβούλευση πριν.

2 Likes