Επαρχιακό δίκτυο της Πιερίας

Χθες αποκατέστησα ως δευτερεύουσες οδούς κάποιες από τις επαρχιακές της Πιερίας που είχαν μετατραπεί σε τριτεύουσες το 2020, στο πλαίσιο κάποιων προτάσεων που όμως δεν είδα να έχουν περαστεί στο wiki. (Δεν ξέρω τι ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά απ’ όσο γνωρίζω από τη δική μου εμπειρία όσο και από το Google Street View, είναι μια χαρά δρόμοι όλοι τους, ασφαλτοστρωμένοι διπλής κατεύθυνσης.) Έχω ορισμένες απορίες:

  1. Ορίζουμε ως δευτερεύουσες οδούς μόνο το πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο (όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση του 1995) ή και το δευτερεύον (τα περισσεύματα από το βασιλικό διάταγμα του 1956); Θα υπέθετα το πρώτο, καθώς οι ΕΠ 6, 18 και 19 (που παραλείπονται από την ΥΑ του '95) δεν αναγράφονται καν στον χάρτη, και μάλιστα η ΕΠ19 μοιάζει να αντικαταστάθηκε… από τον Α1.

  2. Ξέρει κανείς πώς η ΕΠ13, με επίσημη χάραξη Αιγίνιο (από χιλιομετρική θέση 32+600 της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης - Θεσσαλονίκης) - Κολινδρός - Καστανιά - Ρυάκια προς Βελβεντό έφτασε να γίνει Αιγίνιο–Ρυάκια–Εξοχή; Ο Βελβεντός είναι μεν μακριά, αλλά θα μου φαινόταν εύλογο ο δρόμος να συνεχίσει δυτικά από τα Ρυάκια και να καταλήξει στα όρια του νομού Ημαθίας (προς Ελαφίνα και Ριζώματα), παρά να γυρίσει ΝΑ προς Εξοχή μόνο και μόνο για να συνδεθεί με την ΕΠ3. Έτσι μάλιστα κουμπώνει και με το (δευτερεύον) επαρχιακό δίκτυο της Ημαθίας: τις ΕΠ09 «Πολυδένδρι προς Ρυάκια και Κατερίνη» και ΕΠ08 «Πολυδένδρι - Ριζώματα προς Βελβεντός δια Δασκίου».
    Εγώ έκανα την οδό δευτερεύουσα από το Αιγίνιο μέχρι τα Ρυάκια, και θα μπορούσα κάλλιστα να σταματήσω εκεί —μιας και με την επίσημη διαδρομή θα γινόταν απότομα τριτεύουσα μόλις έφτανε στα όρια της περιφ. ενότητας— αλλά με απασχολεί το ότι γράφει ΕΠ13 στο κομμάτι Ρυάκια–Έλαφος–Εξοχή. Υπάρχει κάποια πηγή που αγνοώ;

  3. Μου κάνει εντύπωση πόσο μικρή είναι η ΕΠ12 «Παλαιό Ελευθεροχώρι (από χιλιομετρική θέση 21+400 της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης - Θεσσαλονίκης) - Μεθώνη». Ίσως ο σκοπός της ήταν να συνδέσει την ΕΟ1 με ένα (μικρό) λιμάνι, αλλά πρόκειται για το μόνο κομμάτι του πρωτεύοντος επαρχιακού δικτύου της Πιερίας που δεν αναφέρεται καθόλου στον χάρτη.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.