Γεωχωρικά δεδομένα δήμου Θεσσαλονίκης

Καλημέρα,

Σήμερα έλαβα ένα θετικό μήνυμα από το τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Ο δήμος διατηρεί έναν χρήσιμο χάρτη στο https://maps.thessaloniki.gr/, όμως τα δεδομένα που χρησιμοποιεί δεν είναι αναρτημένα στο https://opendata.thessaloniki.gr/.

Ρώτησα λοιπόν αν μπορεί ένας δημότης να αιτηθεί τη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, και αν ναι, αν μπορούν να διατεθούν με κάποια ελεύθερη άδεια. Η απάντηση που πήρα είναι ότι μπορεί να εξεταστεί το αίτημα χορήγησης των δεδομένων και ότι τα δεδομένα θα διέπονται από την Ανοικτή Άδεια Χρήσης Δημόσιας Γεωχωρικής Πληροφορίας (Έκδοση 1.0) https://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/anoixti_adeia_v01.pdf.

Θα ήθελα τη συμβουλή σας πριν κάνω σχετικό αίτημα. Στόχος είναι ασφαλώς να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα για τον εμπλουτισμό των δεδομένων στη Θεσσαλονίκη. Είναι προτιμότερο να ζητήσω την ανάρτηση των δεδομένων στο OpenData Portal ή να χορηγηθούν σε μένα και να τα αναδιανείμω με τους όρους της άδειας; Να ζητήσω συγκεκριμένα δεδομένα ή να ρωτήσω ποια μπορούν να διαθέσουν γενικά;

Μήπως είναι καλύτερα να γίνει ένα συλλογικό αίτημα της κοινότητας για να καταλάβουν ότι πρόκειται για τη στήριξη ενός μεγάλου (παγκόσμιου) εγχειρήματος;

Ευχαριστώ!

Σαν Ανοικτή Άδεια Χρήσης Δημόσιας Γεωχωρικής Πληροφορίας (Έκδοση 1.0) μοιάζει εκ πρώτης όψεως να είναι συμβατή με το ODbL, αλλά σαν Creative Commons 3.0 Αναφορά όπου αναφέρει για επαναδειοδότηση από τον χρήστη δεν είναι συμβατή με το ODbL βάσει αυτού του πίνακα. Ας κοιτάξει και κάποιος άλλος την άδεια για σιγουριά, αλλά μοιάζει να χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Περίεργο πάντως που αυτή η άδεια δεν χρησιμοποιείται από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν γεωχωρικά δεδομένα.

Με βάση τον πίνακα που παρέθεσες, το OSMF Licence/Legal Working Group φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό με οποιαδήποτε άδεια που δεν αναφέρει ρητή συμβατότητα με την ODbL. Αλλά ακόμη και αν υπάρχει ρητή συμβατότητα, υπάρχει ο φόβος παρουσίασης νέας ασυμβατότητας σε περίπτωση που το OSM αλλάξει από την ODbL σε άλλη άδεια.

Θα μπορούσαμε να υποβάλουμε την Ανοικτή Άδεια Χρήσης Δημόσιας Γεωχωρικής Πληροφορίας (Έκδοση 1.0) προς εξέταση στο LWG, αλλά θα πάρει χρόνο. Οι ίδιοι προτείνουν για παν ενδεχόμενο να ζητήσουμε ρητή άδεια για ενσωμάτωση στο OSM.

Η γεωχωρική πληροφορία που καλύπτεται από το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα
συγγενικά δικαιώματα μπορεί να επαναδειοδοτηθεί περαιτέρω από το χρήστη με την Ανοικτή
Άδεια Χρήσης Δημόσιας Γεωχωρικής Πληροφορίας (Έκδοση 1.0) ή την Ελληνική έκδοση της
άδειας Creative Commons 3.0 Αναφορά, με ρητή αναφορά στη Δημόσια Αρχή από την οποία
έχει προέλθει η Γεωχωρική Πληροφορία. Η γεωχωρική πληροφορία που καλύπτεται από το
**ιδιόρρυθμο δικαίωμα του δημιουργού βάσης δεδομένων μπορεί να επαναδειοδοτηθεί
περαιτέρω με την Ανοικτή Άδεια Χρήσης Δημόσιας Γεωχωρικής Πληροφορίας (Έκδοση 1.0) ή
με την άδεια Open Data Commons Αναφορά με ρητή αναφορά στη Δημόσια Αρχή από την
οποία έχει προέλθει η Γεωχωρική Πληροφορία.

Εδώ αναφέρει ρητά την Open Data Commons Attribution License (ODC-By) — Open Data Commons: legal tools for open data που είναι ένα σκαλοπάτι κάτω από την ODbL (δεν ζητά καν sharealike). Από ό,τι καταλαβαίνω είναι δυνατό το ODC-By :arrow_right: ODbL (αλλά όχι το αντίθετο) άρα και ΑΆΧΔΓΠ :arrow_right: ODC-By :arrow_right: ODbL για ότι αφορά τα ίδια τα δεδομένα και όχι την παρουσίασή τους (τον χάρτη στο maps.thessaloniki.gr). Χρειάζεται διερεύνηση.

ΑΆΧΔΓΠ :arrow_right: ODC-By :arrow_right: ODbL

Μια παρατήρηση επειδή τα βελάκια μπορούν να μπερδέψουν. Η ΑΆΧΔΓΠ παρέχει ρητή δυνατότητα επαναδειοδότησης υπό την ODC-By όπως παρέθεσες. Όμως η ODC-By (απ’ όσο καταλαβαίνω) δεν αναφέρει τέτοια δυνατότητα για την ODbL. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε επαναδειοδότηση και στη δεύτερη ζήτημα συμβατότητας. Επομένως:

ΑΆΧΔΓΠ σε ODC-By: ΟΚ, ρητή επαναδειοδότηση.
ODC-By σε ODbL: (μάλλον) δεν γίνεται επαναδειοδότηση, αλλά ίσως είναι forward-compatible.

Μπορούμε πολύ εύκολα να συζητήσουμε για αρκετό καιρό αν οι άδειες είναι συμβατές αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα. Με μια πρόχειρη αναζήτηση, δεν υπάρχουν αρκετές πηγές ως προς τη συμβατότητα της ODC-By με την ODbL (αν και περίεργο γιατί είναι και οι δύο από το OKF/ODC).

Από τη στιγμή που τα δεδομένα που θέλουμε δεν είναι καν δημοσίως προσβάσιμα, η συζήτηση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Οι ελεύθερες άδειες (licenses) υπάρχουν για να μη χρειάζεται να ζητήσουμε άδεια (permission) από τον κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλά εδώ πρέπει αναγκαστικά να κάνουμε αίτημα πρόσβασης, οπότε μπορούμε ταυτόχρονα να ζητήσουμε και άδεια ενσωμάτωσης στο OSM.

Προτείνω λοιπόν να γράψουμε γράμμα προς τον δήμο όπως αυτά τα παραδείγματα από το wiki.

1 Like