tontin/kiinteistön rajat, onko sopivaa tagia?

Törmäsin mielenkiintoiseen tulkintaan. Joku oli luonut osm:ään kadun varrelle tonttien rajat ja laittanut niile tagin building=house.

Tämän kadun varrella. (klikkaa “layers / map data”, niin näet tonttien rajat)

https://www.openstreetmap.org/way/40762675

Poistin tagin building=house, koska se oli ilmiselvästi väärin. (Suomen laki taitaa määritellä, että taloa ei saa rakentaa jotain metrimäärää lähemmäs tontin rajaa ja kaikilla tonteilla lienee rakennusoikeutta rajoitetusti) Ja lisäksi niissä on talot ilmakuvan mukaan olemassa, mutta ei rajalle saakka.

Tässä yhden wayn historia.

https://www.openstreetmap.org/way/501038043/history

#1 building = house
#2 tagi poistettu.

En sitten löytänyt sopivaa tagia ilmoittamaan yksittäisestä tontista ja omistusoikeudesta siihen. Administrative boundary ei näytä menevän niin syvälle. Onko kellään ehdotuksia tageista noille, vai jätänkö nuo nykyiselleen, eli pelkät addr:= tagit.

Jouduin poistamaan yhden wayn, kun siinä ei ollut muuta tagia ja ID ei antanut tallettaa tagitonta way-objektia. :frowning:

.

PS: Jälkikäteen mietittynä olisi varmaan ollut parempi laittaa note=“building = house tag removed” tagi, niin viiva ja pisteet olisi säilytetty. Myöhäistä!

Moro! Itse kyllä pidättäytyisin merkitsemästä tontteja OSM:iin, mutta jotain yritelmiä on ilmeisesti joskus ollut kun löytyy tällainen wiki-sivusto https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:place%3Dplot. Kannattaa huomioida nuo punaiset varoitustekstit!

Hieman enemmän pohdintaa aiheen ympärillä löytyy tällaisella wiki-sivustolla https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Parcel.

Ehkä ainoa looginen paikka merkitä tontti on tapaus, jossa tontti on aidattu ja se aita kuvataan kartalle. Rajapyykki voisi teoriassa olla maastossa näkyvä kohde, joka voisi olla kartalla, mutta ei se tontin raja itse. Pyykki on lisäksi useamman kiinteistön ominaisuus, eli se ei kuulu vain yhteen kiinteistöön - itse asiassa kuuluukohan se mihinkään niistä kiinteistöistä, joita se rajaa vai kaikkiin?

Toisaalta tutkin vastikään sitä hautahakua, jossa on OSM toteutus ja onhan sielläkin hautojen rajat, mutta nekin taitavat tulla ulkopuolisesta palvelusta ja OSM on vain taustalla. Eli minäkin komppaan Houtaria - hautojen tai tonttien rajaviivat eivät ole maastossa näkyvä kohde ja sitäkautta eivät kuulu OSMiin vaan ne pitää hoitaa muiden palveluiden kautta.

Sinällään Suomessa on vähän tolloa kiinteistöjen rajoja piirrellä, koska ne saa rekisterinpitäjältä rajapainninnasta, eikä kenellääkään muulla kuin rekisterinpitäjällä ja jossain tapauksessa juuri kyseisesn kiinteistön omistajalla on edellytykset ne tuntea. En minäkään tunne naapurin muita rajoja, kuin sen oman tonttini vastaisen rajan. Kukaan ulkopuolinen ei siis voi OSMiin piirrellyn rajaviivan oikeellisuutta arvioida esimerkiksi tapauksessa, jossa on tehty kiinteistökauppoja/toimituksia ja raja on muuttunut. Sehän ei välttämättä näy luonnossa mitenkään, eikä sen muutoksen oikeellisuutta voi mitenkään ulkopuolinen arvioida.

Vain oikeasti maastossa näkyvä kuuluu OSMiin ja sitäkautta rajapyykki voisi kyllä oikeasti olla sellainen asia, jos sille sattuu tagi olemaan.

Jep,

Joka tapauksessa pointti oli se, että tagi “building=house” tontille oli ilmeisen virheellinen ja nyt on poistettu.

:sunglasses: