Tehdasrakennusten ja -alueiden merkitseminen.

Hei,

Millaisia konventioita muut kartoittajat suosisivat tehdas- ja asuinrakennusten merkitsemisestä kartalle?

Varsinaisten rakennusten merkitsemiseen tarkoitettu “building” -tagi elää aivan omaa elämäänsä, ja sen ainoa – tämän kysymyksen kannalta relevantti edes ehdotettu – arvo, on yksinkertainen “yes”. Ehkä tämän takia esimerkiksi Helsingin Herttoniemen alueella tehdasrakennuksia on jonkun kartoittajan toimesta osin merkattu “landuse=industrial”, etc. -tagilla, joka on mielestäni ihan käyttökelpoinen ajatus ja tekee kartasta omasta mielestänikin luettavamman. (relevantti alue Herttomiemestä löytyy täältä: http://www.openstreetmap.org/?lat=60.19896&lon=25.04773&zoom=15&layers=B0FT)

landuse -tagia käytetään toisaalla, ja useimmin, kenties aiotun käytön mukaisesti merkkaamaan maankäyttöä kortteleittain (on tosin mainittava, että landuse -tagin map features -sivu on aika ylimalkainen).

Ohimennen rakennusten merkkaamisesta on yleensä sanottava, että ne antavat mielestäni kartoille – paremman sanan puutteessa – intuitiivista: välittömästi ihmisaivoille ilmenevää dataa kartan summittaisesta mittakaavasta, ja mielestäni olisi ihan hyvä idea, jos tehdas- ja asuinrakennukset voisi erottaa toisistaan juuri väreillä; jos ymmärsin building -tagin keskustelua oikein, tätä ominaisuutta ei tälle tagille olla ihan heti toteuttamassa.

Mitä mieltä olette; pitäisikö käyttöä harmonisoida, ja mihin suuntaan (vai pitäisikö tämä keskustelu käydä itse tagisivuilla)?

Jaa. Periaatteessa tietysti rakennukset ovat rakennuksia ja maankäyttö jotain muuta, ja siinä mielessä on älytöntä tallentaa tietokantaan tahallaan vääriä tietoja. Ellei sillä tavalla pystyisi jekuttamaan kartanpiirto-ohjelmaa niin se tulisi tuskin mieleenkään. Mutta eriväriset rakennukset kyllä tekevät kartasta hauskemman näköisen. Voisi kuvitella, että piirto-ohjelmille tehtäisiin lisää sääntöjä (building=residential, building=industrial), mutta tuskin se kaikkia miellyttäisi sekään. Tässä muuten eilisessä Suomen OSM-datassa olleet erilaiset building-tagit:

Megahertsi apartments barn block building castle church commercial detached embassy gasometer glasshouse hall hangar hospital
industrial leisure museum office pavillion porttirakennelma public public_building residental residential retail roundhouse school
ship sport sports stable stadium store tennis terrace “test building” tower train_station yes

Rakennuksia on piirretty yhteensä 5280 kappaletta, ja niiden yhteenlaskettu pinta-ala on 9327631 neliömetriä eli reilut 932 hehtaaria. Mutta näistä luvuista puuttuvat ne rakennukset, joilla ei ole building-tagia, vaan on käytetty jotain landuse-tagia. Maankäyttölajia “industrial” näyttäisi puolestaan olevan 268 aluetta ja 5927 hehtaaria. Näistä teollisuusalueista pienin on 232 neliömetriä ja suurin 461 hehtaaria; pienin on varmaankin luonnossa joku halli eikä mikään teollisuusalue, mutta tietokannan tiedoilla sitä ei voi millään tavalla erottaa oikeista teollisuusalueista.

Mitä tästä sitten sanoisi. Datan saastuttaminen tahallaan tuntuu pahalta, mutta kuinka vakavamieliseen käyttöön näitä tietoja sitten tullaan koskaan käyttämään? Otetaanko käyttöön jokin “rendering_trick=yes”?

Kieltämättä eriväriset rakennukset olisivat mukavampia, mutta itse ainakin henkilökohtaisesti vastustan tuon landuse:n käyttöä rakennuksien piirrossa. Paras ratkaisuhan tietenkin olisi tuo building=industrial|residential|commercial|… Eri asia sitten onkin tuleeko noihin erilaisia renderointeja ja milloin.

Landusen käytössä rakennuksien piirtoon on ainakin selkeä ongelma jos joku piirtää sillä rakennuksia ja joku muu alueita. Kartan ulkoasun yhtenäisyys katoaa ja kaikenlaista sotkua on tiedossa.

Tuo tagidumppi oli kyllä valaiseva :|… (varsinkin “school” -arvoa näkee muuten aika paljon rakennuksissa). Ihan hyvä kysymys on myös se miten tärkeä koko juttu lopulta on.

Itse en myöskään pidä ajatuksesta, että tageja lähdetään tahallisesti väärinkäyttämään vain kartan rederöitiä silmälläpitäen, mutta eräs tähän liittyvä relevantti kysymys on, tuleeko landuse ja building -tageja pitää toisensa poissulkevina. Usein tämä tuntuisi ainakin itselleni järkevältä ajatukselta (siis: jos ei halua kartoittaa kaupungin rakennuksia, käyttää landusea, muussa tapauksessa pirtää itse rakennukset karttaan). Ongelma tässä tällä hetkellä on, että näin tehden informaatiota katoaa, eli rakennusten tarkoitusta ei tiedä, jos merkkaa ne karttaan näin.

Koko “ongelman” voi titetysti hävittää hylkäämällä premissini pitää landuse ja building -tageja toisensa poissulkevana, tai ainakin, tavallaan, redundanttina käytäntönä. Tulkitsen että tätä ei pidetä yleisesti ongelmana; pitäisikö tällainen käytäntö eksplikoida vaikkapa map features -sivulle?

Eihän ne mitenkään toisiaan poissulje imo, kyllähän asuinalue (tai mikä tahansa muu landuse tyyppi) voi sisältää vaikka kuinka monta rakennusta.

Jos toivot rendaukseen jotain eroa niin tee pyyntö osm:n trac:iin.

Kaivoin tämän naftaliinista niin ei tarvi aloittaa uutta ketjua.

Teollisuualueiden merkitsemiseen on ainakin kaksi lähetysmistapaa. Toinen ylimalkainen ja toinen taas perustuen käyttötarkoitukseen.
Mietin tässä että jos tietty teollisuusrakennus teollisuusalueella lopettaa toimintansa tehtaana ja alkaa myydä renkaita, pitäiskö maankäytön muuttua?

Toisaalta kyseessä on teollisuusrakennus mutta toisaalta taas toimii kauppana?

Rakennuslajin voi löytää mm. sivuilta https://kartta.paikkatietoikkuna.fi > karttatasot > Helsingin rakennukset
sekä https://kartta.hel.fi > aineistot > Kiinteistöt, määräalat ja rakennukset.
(ekassa ei tarvi avata tietoikkunaa vaan rakennukset näkyy erivärisinä).