Talvinopeusrajoitukset

Kartalla on merkattu talvinopeusrajoituksia ainakin Lahdenväylällä tyyliin maxspeed:winter=100. Tästä merkintätavasta ei kuitenkaan näy mainintaa esim. http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:Map_Features -sivulla - olisiko se hyvä vain lisätä sinne? Vai kannattaisiko lisätä sekä englanninkieliseen että suomenkieliseen?

Olisi hyvä, että ihmiset tietäisivät laajasti tuosta - jos talvella merkkaavat nopeusrajoituksia ja on syy olettaa että rajoitus on eri kuin kesällä, eivät vaihtaisi olemassaolevaa rajoitusta vaan merkkaisivat talvinopeuden puolelle. Täytynee joskus lisätä myös gpsmidiin talvinopeuksien käsittely, että toimii talvellakin ylinopeusrajoitus.

Jossain päin wikiä noita kausirajoituksia on selvennetty, mutta enpä nyt yhtäkkiä itsekään löytänyt sitä sivua. Kieltämättä nuokin saisivat olla jossain vähän selkeämmin esillä.

Kartalla näkyy kahta muotoa, kumpikos nyt sitten onkaan oikea muoto, maxspeed:seasonal:winter=100 vai maxspeed:winter=100 ? Ehkä edellinen?

Talvinopeusrajoituksista on hiukan keskustelua wikissä:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Key:maxspeed#maxspeed:seasonal:winter

Tein gpsmidiin (kännyköissä toimiva j2me-navigaattori) laajennuksen, että se tunnistaa talvinopeusrajoitukset, löytyy osoitteesta https://sourceforge.net/tracker/index.php?func=detail&aid=2853862&group_id=192084&atid=939976 - tosin tuo ei taida vaikuttaa reititykseen, ainoastaan nopeusrajoituksen näyttöön ja ylinopeusvaroitukseen.

Tuosta keskustelusta ja http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/Dry_weather -sivusta tuli mieleen, että onko käytössä olevia konventioita pyöräteille / jalankulkuväylille / portaille joilla ei ole talvikunnossapitoa? Entä jääteille? Näiden osalta olisi oikeastaan myös varsin tarpeellista, että navigaattori osaisi huomioida onko väylä käytettävissä.

Olen tagia seasonal:winter=no lisäillyt muistaessani “ei talvikunnossapitoa”-väyliin, varsinkin sellaisiin jotka todella menevät käyttökelvottomiksi. Kuitenkin moni kunnossapidottomaksi kyltitetty on suurimman osan talvea ihan yhtä hyvä paikka kulkea kuin muutkin, ainakin kunhan muutama muu on siitä ensin lumet tampannut, joten ei voisi oikein sanoa ettei niitä “olisi olemassa talvisin” eli jotain parempaa pitäisi keksiä. Kunnossapito vaikuttaa niin lumien auraukseen, mutaisuuteen kuin pitoonkin.

Samoin yhdelle rakentamattomalle väylälle käytin yhdistelmää
highway=path
width=0.5
surface=ground
seasonal:spring=yes
seasonal:summer=no
wheelchair=no
kesällä ympäröivät pusikot ja nokkoset kasvavat estämään minkään järkevän jalankulun - talveksi pitäisi oikeastaan eritellä “talvisää” ja “lumisateen jälkeinen talvisää”.

No, ei talvikunnassapitoa olisi ainakin yksi selkeä asia jonka voisi kuvailla, ja kasvillisuus kesällä toinen. Kyllähän isoa osaa ainakin Etelä-Suomessa pääsee yleensä aika hyvin kulkemaan talvellakin tosiaan.

Olisiko hazard tähän sopiva, hazard:seasonal:summer=nokkosia ja hazard:seasonal:winter=ice;snow (ei talvikunnossapitoa, voi olla lumen ja/tai jään vuoksi vaikea kulkea) tai jotain sinnepäin. Jäätie ja latu sitten ovat vain sopivissa olosuhteissa käytettävissä, niihinkään ei oikein pelkkä seasonal:winter välttämättä sovi.

Latujen kunnon ja talvinopeusrajoitusten luotettavaan näyttämiseen ja kulloisenkin tilan tietämiseen (reititystä varten) tarvittaisiin semanttista webbiä, sitä odotellessa ainakin latujen suhteen voi kai rakentaa relaation, johon ehkä voi liittää URLin sivuun jossa ladun kunto on ihmisen katsottavissa.