Taloyhtiön nimi rakennuksen nimenä?

Jotkut näkyy merkinneen rakennuksen name-tagiin asunto-osakeyhtiön nimen. Onko tuo oikea tai suositeltava tapa?

Kun katselee selaimella karttaa, näkyy rakennuksen kohdalla taloyhtiön nimi, ei numeroa, mikä ei ole kovin hyödyllistä tiettyä osoitenumeroa hakevalle, vaan pikemminkin haitallista. Voisiko oikea tapa olla merkitä name-tagiin vain sellaiset talot, joilla on yleisesti tunnettu nimi tai joiden seinässä on talon nimen kertova kilpi?

1 Like

Hei!

Ajattelin vastata tähänkin hyvään huomioosi, jota en ole tajunnut aiemmin tarkastellakaan.

Olen itse merkkaillut muutamien talojen nimiä, jos ne ovat olleet näkyvällä paikalla. Näköjään, jos nimen merkkaa “addr:housename=”-tagilla, kuten esimerkiksi olen tehnyt tässä, myös osoite (tai siis kadunnumero) jää näkyviin, kun taas pelkkä “name=”-tagi rakennuksen yhteydessä, jota olen itse käyttänyt vaikkapa tässä, piilottaa osoitteen.

Ehkä olisi tosiaan syytä suosia ensin mainittua tapaa. Enpä ollut itse huomannutkaan, että osoite tosiaan voi peittyä nimen alle! Metadatanahan osoitetieto toki säilyy reitittäjiä ja hakua varten, mutta olisi kyllä mununkin mielestäni hyvä, että myös näkyisi kartassa.

Yst. Tolstoi

Huoli pois, ystävä hyvä. :slight_smile: Ei kai ole sinun tehtävänäsi toimia päivystävänä vastaajana, ja kysyjän osa on odottaa vastauksia kohtuullisen pitkään. Tähänkin kysymykseen olisi kylläkin löytynyt wikistä tietoa, mutta kun on helpompi vaan kysyä…

https://wiki.openstreetmap.org/w/index.php?title=Key:addr

Minustakin parempi (oikea!) tapa talon nimeämisessä on käyttää addr:housename-tagia name-tagin asemesta.

Mutta Potlatch 2 ei simple-tilassa tarjoa vaihtoehdoksi addr:housename-tagia, vaan ainoastaan tuon “kirotun” name-tagin, josta syystä ilmeisesti name-tagia on käytetty laajasti (väärin) tässä yhteydessä.

Ei siitä asunto-osakeyhtiön nimen näkymisestä ilmeisesti yleensä haittaakaan ole, jos samalla näkyy myös talon numero. Mutta viestini toisena ytimenä oli ajatus siitä, että onko asunto-osakeyhtiön nimen näkymisestä mainittavaa hyötyäkään?

Entäs tämä tapaus: Jos osoitteessa (taloyhtiössä) on useampi rakennus, jotka nimetty A, B, C… niin onko oikea tapa laittaa addr:housenumber-tagiin talon numero (esim. 7), addr:housename-tagiin pelkkä kirjain (esim. B) ja name-tagiin taloyhtiön tai talon nimi? Tässäkään tapauksessa numero ei näy selaimella.

Tässä vielä pikku pähkinä: Talon (esim. vanha tehdasrakennus) nimi voi olla eri kuin siinä majailevan asunto-osakeyhtiön nimi. Miten tässä tapauksessa tulisi nimeämiset tehdä, jotta nimet ja numerot näkyisi myös selaimella karttaa katseltaessa?

Hei vielä!

Oikei hyvä huomio tuo asunto-osakeyhtiön nimi! Sen voisi tosiaan muuttaa systemaattisesti jonnekin metadataan (“loc:name=”?, tai keksiä kokonaan uusi tagi), mutta joka tapauksessa pois osoitetiedoista. Vai vastustaako joku lukijoista ajatusta?

Tässä tuli vieläpä mieleeni, että Helsingissä nykyisen Mannerheimintien pohjoispäässä olevien asunto-osakeyhtioiden nimet viittaavat vanhoihin osoitteisiin ennen Manskun luomista sodan (vai Mannerheimin kuoleman) jälkeen. Ainakin ennen toista maailmansotaa rakennetuilla isoilla kerrostaloilla on asunto-osakeyhtiön nimenä kai “Turuntie N” (jossa N on siis positiivinen kokonaisluku). Tämä voi kyllä aiheuttaa paljonkin hämminkiä, jos joku keksii laittaa kartalle!

Toisaalta esim. tuo Villa Tholstrup (ja vähän matkan päässä nyt jo purettu Villa Pusa) ovat kyllä varsinkin Larun alkuasukkaiden keskuudessa ihan tunnettuja maamerkkejä. Joten – niin kuin aina – täytynee käyttää tapauskohtaista harkintaa.

Erittäin hyvä huomio muuten myös rappujen merkkaaminen. Siinähän on nyt vähän vaihtelua. Aika yleinen käytäntö suomessa on laittaa se suoraan ulko-oven kohdalle, eli “entrance=main/staircase” JA “ref=A/B/C/…”, tai mieluummin kai “addr:unit=A/B/C/…”. En tiedä, miten helppoa tuo on parseroida osoitteeseen mukaan osoitehaussa (toki tuo entrance-piste ja sen ref-tagi ON osa talopolygonia, jossa osoitetietokin on).Tageja kai voi laittaa mukaan pelkkään osoiteriviinkin koko rakennuksen kohdalle, jos siinä on vain yksi selkeä sisäänkäynti. Tuo “addr:unit=”-tagin kayttö “entrance”-tagin yhteydessä on kyllä intuitiivisempi isoissa taloyhtiöissä, mutta en tosiaan osaa sanoa, vaikuttaako osoitehakuun. Tietääköhän joku muu?

Yst: Tolstoi

[EDIT: selvennyksiä ja korjauksia :)]

Taloyhtiön nimen voisi merkata operator tai owner-tagilla.

Tähän tarkoitukseen on addr:unit-tagi.

OsmAnd ei offline-tilassa näytä addr:unit-tageja rakennusten kirjaimena, mikä on huono puoli tuolla tavalla rakennusten nimeämisessä. Jos taloyhtiössä on vaikka 7 rakennusta, niin *OsmAnd *näyttää kaikkien päällä vain saman numeron, ei addr:unit-tagiin sijoitettua kirjainta, mikä ei ole kovin informatiivista.

Onko sallittua tai aiheuttaako jotain ongelmia laittaa numero ja kirjain** addr:housenumber**-tagiin, esim. “7 C”? Näin merkiten kaikki ainakin toimii ja näkyy sekä selaimella että myös offline-tilassa OsmAndilla.

Ja samalla kertaa vähän ohi aiheen, kuten hyviin tapoihin kuuluu, että kuinka usein (tai harvoin) OsmAndin offline-osoitehakuun päivittyy uudet tai korjatut osoitteet? Taitaa kestää vähintään viikkoja? Kartat kyllä saa päivitettyä vaikka tunnin välein, mutta osoitteet ei päivity samaan tahtiin. Saako osoitteet päivitettyä OsmAndin offline-tilaan jotenkin erikseen?

Hei vielä

Ja kiitokset myös Moimanille owner ja operator -tagien olemassaolon muistutuksesta!

addr:unit-tagin näkyvyydestä kannattaa olla yhteydessä suoraan OsmAndin kehittäjiin.

Jos taloyhtiö on pieni, niin rapun kirjaimen merkkaamisessa suoraan :housenumberiin ei ole kai mikään ongelma (esim. tässä ja monessa muussa paikassa), mutta isoissa taloyhtiöissä on hyvä tietää tarkalleen eri rappujen tarkat paikat, sillä ne voivat olla hyvinkin epäintuitiivisia (tässä tosin melko triviaali esimerkki).

Itse asiassa korjasin itse ihan vasta esimerkiksi Meritullinkatu 13 rappuja, sillä tässä talossa C-rappu sijaitsee syvällä sisäpihan perukoilla, eikä kadulla seisoessa ole mitään hajua, mistä C-rapun voisi löytää. Kartta ei ole tätä kirjoittaessa vielä päivittynyt, mutta löytyy Map Data -välilehdestä.

OsmAndilla **unit **ei näytä offline-tilassa oven kirjainta, **ref **näyttää.

Selaimella **ref **ei näytä kirjainta vaan pelkän pisteen, **unit **näyttää myös kirjaimen.

Ja vielä tällainenkin huomio: JOSM-editori näyttää ref-merkityt kartalla, mutta ei **unit **merkittyjä.

Hieman sekavaa.

Jos halutaan ovien kirjaimen näkyvän selaimella ja OsmAndilla, niin pitää merkitä **ref **ja **unit **samoilla tiedoilla. Onko ongelma?

**Operator **taitaa olla paras paikka laittaa asunto-osakeyhtiön nimi (jos sen halutaan tiedoissa olevan), paitsi jos kyseessä on vuokratalo niin silloin talon omistajan nimi. Ainakin vuokrataloissa myös omistajan web-osoite olisi mielestäni hyvä laittaa.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:operator
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:website

Pitäisi rekisteröityä Githubiin nähdäkseen kehittäjien sähköpostiosoitteet. Asian tärkeys ja kiireellisyys eivät houkuta tässä vaiheessa rekisteröitymään.
https://github.com/orgs/osmandapp/people

Moi,

Rupesin kirjoittamaan aiheesta uutta keskustelua, mutta foorumi huomautti että " Your topic is similar to…" joten jatketaan täällä vaikka vähän vanha topikki onkin.

Mitä operator= tagiin pitäisi tarkalleen laittaa arvoksi? Ajatellaan vaikka “As Oy Peräseinäjoen Kissanviikset”, nyt tällainen saattaa olla kartalla name=Kissanviikset. Pitäisikö operator-tagiin kirjata koko yhtiön kaupparekisterissä olevan nimi, vai vain “Peräseinäjoen Kissanviikset”.

Itse jättäisin “As Oy” merkinnän pois, koska OSM ei kuitenkaan ole yhtiörekisteri, eikä muillekkaan yrityksille tai liikkeille merkitä yhtiömuotoa nimen osana.

1 Like

Hei,

Aloin pohtimaan samaa asiaa, kun entistä useammin tulee vastaan taloyhtiön nimeä rakennusten name=tagissa. Turun suunnalla myös ilmeisesti tontin nimessä?

Selailin wikiä ja Sakari_N:n mainitsema tapa on mielestäni myös paras. Yhtiön nimi operator= tagin alle, ilman mitään yhtiömerkintöjä on yhdenmukainen kaiken muun nimeämisen kanssa. Operator:type=cooperative lienee sopiva lisäys tarkentamaan, että kyse on nimenomaan asunto-osakeyhtiöstä.

Vähän ketjun otsikosta ohi, mutta rakennusten nimistä kuitenkin:

Tampereella on monilla rakennuksilla name= kuten “Tuulensuun talo”, “Tirkkosen talo”, “SMK:n talo” jne. Nimillähän on pitkä historia, ja talojen/nimien merkittävyydestä kertoo myös se, että monilla näistä taloista on wikipedia-artikkelinsa: Tirkkosen talo – Wikipedia

Olisivatko nämä talojen nimet kuitenkin enemmän loc_name= tai old_name= -tagiin kuuluvia? Nimet eivät käsittääkseni ole sillä tavalla virallisia nimiä, vaan kutsumanimiä jotka on johdettu talon rakentajasta tai alkuperäisistä liikkeistä.

Jos renderöintiä mietitään, niin loc_name= ja old_name= ei muistaakseni OSM cartossa renderöidy näkyviin, mutta paikka kuitenkin löytyisi haulla.

Tämä on ihan hyvä kysymys! Vaikea vetää selvää rajaa.

Jossain määrin oman luokkansa historiallisten rakennusten ja niiden etabloituneiden nimien ohella muodostavat vielä rakennukset, joiden nimi on jollain tavalla näkyvissä talon fasadissa.

Tuo vuosia sitten viittaamani Villa Tholstrup oli yksi tällainen, mutta parempi esimerkki voisi olla vaikkapa Helsingissä Topeliuksenkatu 11, eli Eurekan talo. Tuo ‘Eureka’-tulee siis taloyhtiön nimestä, joka on tarkalleen “Bostadsaktiebolaget Eureka”. Vaikka kyse on taloyhtiön nimestä, talo on vanha ja etabloitunut—ja ennen kaikkea nimi on muurattu fasadiin, kuten vaikkapa tästä kuvasta Mapillaryssä näkee (h-kirjaimen puute johtuu huonosta translitteraatiosta: klassisen kreikan εὕρηκα-sanassa h-äänne ilmaistaan spiritus asper-diakriitilla, ei kirjaimella).

Toinen esimerkki voisi olla Lauttasaaren vanha puhelinkeskus, jossa on jossain vaiheessa ollut (ehkä) puhelinkeskuksen muistolaatta, ja rakennus on suojeltu kaavassa valtakunnallisesti merkittävänä rakennuksena (eli tässä mielessä se on ihan “virallisesti” jossain määrin historiallinen).

Näissä tapauksissa name-tagikin voisi ehkä puoltaa paikkaansa. Mutta en toisaalta tiedä. Jokaista taloyhtiön nimeä ei missään nimessä kannata laittaa name-tagiin! Oikeampi paikka niille on tuo operator-tagi. Ehkä jopa kaikille? Vaikea tosiaan rajata yksiselitteisesti. Ja onhan tosiaan olemassa myös tuo loc_name-tagi!

Kun lempinimi on tiedossa/käytössä laajemmin kuin paikallisten kesken, wikin mukaan nickname= toimii loc_namea paremmin. Nimen löytyessä Wikistä tai kun sitä käytetään kirjallisissa julkaisuissa, sanoisin tämän laajemman käytön toteutuvan. Vaikea tuota on kylläkin arvioida.

Loc_namen voisi rajoittaa paikallisille lempinimille, myös sellaisille, joita ei välttämättä kehdata printata - Viikin paska-allas on tästä mainio esimerkki :laughing:

Taloyhtiön nimi sopii mielestäni hyvin operatorin alle. Jos joku talo taas yleisesti tunnetaan taloyhtiönsä nimellä - mahdollisesti lempinimeksi stylisoituna (kuten yllä mainittu Eurekan talo) - niin silloin taloyhtiön nimi voi sopia myös johonkin sopivaan nimikenttään sopivassa muodossa - mahdollisesti loc_name tai nickname. Tavallinen name taas… ehkä ei?

1 Like

:rofl:

Juu, olen kyllä itsekin taipumassa tähän suuntaan! Nimet suoraan name-tagissa kuuluvat järkevimmin rakennuksille, joille se on selvä ja tunnettu erisnimi (kuten vaikkapa Eduskuntatalo). Tavalliselle taloyhtiölle—myös näkyvästi nimetyille—joku vaihtoehtoinen tagi toimisi paremmin. Eikös Posti edelleen kuljeta kirjeen perille, jos kuoreen kirjoittaa “Eduskunta”. Mitenköhän kävisi kirjeelle, jossa lukisi “Eureka, Helsinki”? Onhan tuo Eureka siis myös paikallisesti yksilöivä erisnimi (ja näkyvillä), mutta jotenkin eri sarjassa Eduskuntatalon kanssa. Ehkä yksi yksiselitteisesti erottava piirre ja rajanvedon paikka name-tagiin voisi olla, että toinen on julkinen rakennus, ja toinen yksityinen.

Toisaalta nickname ja loc_name ovat vaikkapa Eurekan (tai jopa Puhelinkeskuksen) kaltaisissa tapauksessa vähän huonoja myös. Wikisivulla loc_name tagista todetaan, että:

loc_name=* is for the name of a feature as it is known locally, but only where this is deemed to be too much of a slang name or otherwise unofficial-sounding. [korostus lisäämäni]

… ja nickname tagin kanoninen esimerkki wikisivulla on Warschauer Allee Bundesautobahn 2:lle. Vähän siis niin kuin Viikin paska-allas.

Mites tuo yllä mainittu addr:housename=? Siis ihan tavallisen taloyhtiön etabloituneelle tai näkyvälle nimelle. Eli Eurekan tapauksessa operator=Bostadsaktiebolaget Eureka (tai vain operator=Eureka???), ja addr:housename=Eureka, koska nimi on tosiaan muurattu kaikkien nähtäville fasadiin, ja (melko) yleisesti tiedossa.

Joo, ihan varsinaisesti sopivaa tagia ei ehkä olekkaan. Kun nämä nimet ovat tavallaan kutsumanimiä, ja tavallaan “toissijaisia” nimiä. Hahmottelin yllä olevasta keskustelusta (ja omista mielipiteistäni) tämmösen kokoelman:

Selvästi tunnetut rakennukset (usein liikerakennuksia, ei kuitenkaan aina): name= ja operator-tagit tapeen mukaan. Tampereella esim. Plevna ja Koskikeskus. Rajaa on varmaan vähän veteen piirretty viiva, mutta sellaiset paikat joihin sunnistetaan / joista puhutaan ensisijaisesti nimellä ja toissijaisesti osoitteella

Talot joilla on vakiintunut kutsumanimi: nickname= ja operator-tagit tarpeen mukaan.
Esimerkkinä vaikka Tampereelta vahoista taloista Tirkkosen talo ja uusista taloista Opaali ja Topaasi. Kaikille näille myös operator-tagit.

Tavallinen taloyhtiö: operator=<Taloyhtiön Nimi> + operator:type=cooperative
Taloyhtiön nimihän ei ole suoraan talon nimi, As.Oy. voi omistaa yhden tai useamman talon, mahdollisesti tontin ja taloyhtiöön kuuluu myös yhtiön toiminta.

Onko tuo nickname oikea tagi, siitä en ole nyt ihan satavarma :slight_smile:


Jos ymmärsin wikistä oikein niin addr:housename= olisi tarkoitettu vain sellaisiin tapauksiin, jossa talon nimi on osa postiosoitetta vaikka tuo “nimilaattaehto” täyttyykin. Eli tämä ei varmaan pääsääntöisesti tulisi suomessa kyseeseen.

Key:addr:* - OpenStreetMap Wiki

“addr:housenumber=* (or addr:housename=* when this is part of the postal address)”

1 Like

Kiitos, minusta yhteenvetosi oli oikein hyvä!

Tämä on kyllä ihan totta. Soveltamaan joutuu melkein aina!

Ja tämä on hyvä huomio, kiitos! Ainakin Britanniassa talojen nimet voivat olla tosiaan osa virallista osoiterekisteriä (pätee siellä paitsi isoille ja vanhoille, korttelin täyttaville toimistokolosseille, myös joillekin isoille asuintaloille). Mutta tämä konventio ei ole Suomessa käytössä lainkaan.

Joo, talojen tunnetut ja varsinkaan näkyvät nimet eivät kuulu ihan nickname, eli Viikin paska-allas -kategoriaankaan. Lisäksi ainakin Stadissa loc_name tagia on käytetty slanginimille. Siis: name=Jätkäsaari, loc_name=Jätkis tai name=Punavuori, loc_name=Rööperi, eli tässä mielessä sekin on jo varattu selvästi tähän käyttöön.

Entäs short_name, siis nimetyille asunto-osakeyhtiöille? Niiden nimethän ovat usein lyhennelmiä, koska “virallisen” nimen ‘As. Oy’/‘Asunto-osakeyhtiö’/‘Bostadsaktiebolaget’ -rimpsu on jätetty pois.

Samaa mieltä siitä, että yleensä taloyhtiöille riittää tuo operator-tagi, koska taloyhtiön nimi ei ole suoraan talon nimi, kuten hyvin kirjoitat! Mutta monilla historiallisilla/erikoisilla taloilla on jonkinlainen nimi, ja siten jokin nimitagi puoltaisi niille paikkaansa. Esimerkiksi suojelluissa rakennuksissa, kuten Larun puhelinkeskuksen, Eurekan ja Tampereen jugendrakennusten kaltaisissa tapauksissa.

Kaverini asui aikoinaan Vuosaaren Cirruksessa, enkä edes tiennyt sen osoitetta. Ei tarvinnut, koska riitti että pyöräili huudeille, kohotti katseensa ja polki pilvenpiirtäjää kohti. Nykyäänhän Vuokkiin on noussut muitakin korkeita rakennuksia. Mutta tämähän on yksi OSMin ideakin: datasta voi nostaa ja suodattaa vaikkapa nimiä oman mielenkiinnon ja kriteeristön suhteen, vaikka kerrosluvun, pinta-alan, rappujen määrän tai suojelustatuksen perusteella.